bendehoofd


bendehoofd 1.0

iemand die het hoofd is van een bende; hoofd van een groep criminelen of een criminele organisatie; bendeleider

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bendehoofd…

is een hoofd; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Bendehoofd leidt inbrekers vanuit Moldavische cel. Het Naamse gerecht heeft een bende Moldavische inbrekers opgerold, die de voorbije twee jaar zo'n 200 inbraken heeft gepleegd. Hun leider organiseerde de rooftochten vanuit zijn cel in Moldavië.

      https://www.demorgen.be/binnenland/bendehoofd-leidt-inbrekers-vanuit-moldavische-cel-bb2c8f48/,

      Na een onderzoek dat drie jaar heeft geduurd, is de Parijse politie erin geslaagd een bende met barbaarse methodes te ontmantelen. De bende werd geleid door mensen uit ex-Joegoslavië die er niet voor terugschrokken kinderen te verkrachten of te folteren om hen tot stelen aan te zetten, in het bijzonder in de metro van de Franse hoofdstad. Volgens een bron dichtbij het onderzoek zijn in het zuiden van Frankrijk en in Italië 19 mensen opgepakt, onder wie het bendehoofd en maffiaclanleider, de 58-jarige uit ex-Joegolsavië afkomstige Fehmi Hamidovic.

      http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1189756/2010/11/30/Bende-folterde-en-verkrachtte-kinderen-die-niet-wilden-stelen.dhtml,

      Honger en traditie houden het bendewezen in stand en net als in onze Middeleeuwen zijn het zelden de heren en altijd de knechten die gehangen worden. Zo'n bendehoofd was Lampiao [...]. Jarenlang was Lampiao niet meer dan een van die kleine bendeleiders van alleen plaatselijke reputatie. Het was de politie die hem naam, faam en legendarische bekendheid verschafte.

      Een broer in Brazilië, Beb Vuyk,

      Twente was een staat in een staat. Een politiestaat geregeerd door een junta die zetelde in Enschede, de grootste industriestad. De Bloedraad die de bevolking onderdrukte bestond uit een veertigtal textielfabrikanten, samen één sterk en ongenaakbaar front vormend door onderlinge huwelijken en belangen. In de volksmond schichtig de textielbende genoemd [...]. Een alles verslindende, alles vernietigende, alles onderdrukkende machtsmachine met ijzeren scharen die de hele streek in een verstikkende greep hield. Die de Twentse bevolking knechtte en uitbuitte, verslond of wegwierp na er eerst alle krachten uitgezogen te hebben. Hecke en Jancke waren God en de Paus - bendehoofd en adjudant.

      De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • het bendehoofd oppakken

      Nigeria heeft samen met Interpol het bendehoofd opgepakt dat meer dan zestig miljoen dollar kon verduisteren via valse e-mails om betalingen te doen.

      http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nigeria-arresteert-e-mailoplichter/article-normal-735117.html,

      met adjectief ervoor


      • een berucht bendehoofd

      Scriwanek (stamboeknummer 53388) trad in zijn rang als sergeant te Atjeh bij diverse gevechten op als patrouillecommandant. Op 30 november 1905 leidde hij zijn brigade van het Korps Marechaussee te voet in Beneden-Seunagan en Tadoe een patrouille met veel voortvarendheid en wist het zo te leiden dat men een berucht bendehoofd in zijn woning verraste en onschadelijk kon maken.

      http://www.6225.nl/pages/sub/86681/Bekende_burgers.html

      • het Friese bendehoofd
      • het Japanse bendehoofd

      'Butter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries' (Boter, brood en groene kaas, wie dat niet kan zeggen is geen oprechte Fries). Het Friese bendehoofd Grutte Pier (Grote Pier) liet dit rijmpje door willekeurige burgers opzeggen en wie door de mand viel omdat hij geen Fries sprak, werd onverbiddelijk een kopje kleiner gemaakt, zo wil de overlevering uit omstreeks 1500.

      https://www.nrc.nl/nieuws/1990/10/19/friezen-willen-ondergang-van-hun-taal-met-wet-voorkomen-6944388-a233388,

      Had ik al verteld dat Jack een vriendin heeft die de zus van het Japanse bendehoofd blijkt te zijn? Wel dan. Jack's vriendin blijkt de zus van het Japanse bendehoofd te zijn. Het hoofd tolt!

      http://www.cinemavanti.nl/viewtopic.php?p=5456&highlight=,

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • vermeend bendehoofd
      • het vermeende bendehoofd

      Remy D. hanteerde met enige bravoure de bijnaam 'Most Wanted'. En 'heel veel vingers in het dossier' wijzen in zijn richting, aldus de rechtbank in Haarlem. 'Onzin', zei vermeend bendehoofd Remy D. bij de start van zijn proces.

      https://www.volkskrant.nl/tech/vermeende-leider-marktplaats-bende-ik-ging-niet-over-het-geld~a3842702/,

      De Marktplaats-bende moet in totaal uit ruim 30 betrokkenen hebben bestaan, zegt het OM. Die moeten de komende weken allemaal voor de rechter verschijnen, te beginnen met het vermeende bendehoofd: de 29-jarige Remy D.

      http://www.sevendays.nl/nieuws/de-marktplaats-bende-cijfers,

      met eigennaam


      'Butter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries' (Boter, brood en groene kaas, wie dat niet kan zeggen is geen oprechte Fries). Het Friese bendehoofd Grutte Pier (Grote Pier) liet dit rijmpje door willekeurige burgers opzeggen en wie door de mand viel omdat hij geen Fries sprak, werd onverbiddelijk een kopje kleiner gemaakt, zo wil de overlevering uit omstreeks 1500.

      https://www.nrc.nl/nieuws/1990/10/19/friezen-willen-ondergang-van-hun-taal-met-wet-voorkomen-6944388-a233388,

      De vorige aflevering van Daredevil liet zien hoe Wilson Fisk (Vincent D'Onofrio) ten koste van de Russen de macht greep in Hells Kitchen. Matt (Charlie Cox) was op het moment dat in heel de stad bij bases van de Russen bommen ontploften, toevallig in de buurt van bendehoofd Vladimir (Nikolai Nikolaeff). Matt probeerde hem nog te pakken, maar stond aan het einde van de aflevering, omringd door politieagenten, op het punt om opgepakt te worden.

      http://cult.tpo.nl/2015/05/15/de-russen-verdwijnen-eindelijk-uit-daredevil/,

      Nabij Keudè Blang Bajoe (Seunagan) verwijderde Van Eendenburg met een ambtelijke marechaussee zich van zijn patrouille om een kleine verkenning in het terrein te maken, toen hij plotseling stuitte op het bendehoofd Pang Timoe en een volgeling, met het noodlottig gevolg dat hij ten gevolge van een klewanghouw sneuvelde.

      http://nl.wikisage.org/wiki/Simon_van_Eendenburg,

      Zodra Jonker Frans zich in Rotterdam heeft geïnstalleerd, organiseert hij uitvallen naar de omliggende plaatsen om te trachten zijn invloedssfeer uit te breiden. Een overval op Schoonhoven mislukt, maar Delfshaven wordt door de bendehoofden Gerrit Rooftasch en Daniel Lepeltack platgebrand om de vijand te beletten zich daar te versterken.

      http://www.engelfriet.net/Alie/Aad/fransenoorlog.htm,

      voorafgegaan door als


      • als bendehoofd functioneren

      Dat de verdachte niet alleen heeft plaatsgenomen in de stoel van de Zittende Magistratuur, doch tevens de beschikking van de Staatssecretaris van Justitie mevr. Mr. Kalsbeek niet heeft opgevolgd, middels een motivering zoals men dat van een College van Procureur-generaal niet zou mogen verwachten, doch wel van de bende van vier alwaar de verdachte de W. de W. als bendehoofd functioneert.

      http://home.planet.nl/~verw0062/de-werd7.htm,