beroepsgericht


beroepsgericht 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; business, economie en financiën)

( Gezegd van zaken, vooral zaken die samenhangen met het onderwijs)
gericht op een beroep, op beroepen of op de arbeidsmarkt; afgestemd op een beroep dat men later zal uitoefenen; afgestemd op de arbeidsmarkt

Algemene voorbeelden


In samenwerking met de leerkrachten algemene en sociale vorming wordt aan een aantal beroepsgerichte begrippen een brede invulling gegeven.

http://www.digitaalbrussel.be/webpages/thema/overheden/vgc/openbaarheid/college/98_99/0122/beleidsbrief_17.html

Opmerkelijk resultaat is het negatieve verband van de gelegenheid tot exploratie met de beroepsgerichte motivatie.

http://ord-www.uia.ac.be/ord/proceedings/docs/beroepsonderwijs_bedrijfsopleidingen.pdf

In het voortgezet onderwijs zou het profieldeel van de basisvorming kunnen worden ingevuld met beroepsgerichte inhouden.

http://www.scp.nl/boeken/studies/studie28/nl/Samenvatting.htm,

Er zijn vijf leerwegen - de horizontale balken - aangeduid met de termen: theoretisch, gemengd, beroepsgericht, individueel en arbeidsmarktgericht.

NRC,

Het assessmentcentrum richt zich op de volgende doelgroepen: langdurig werkzoekenden, nieuwkomers, risicoleerlingen en leerlingen die behoefte hebben aan een beroepsgericht assessment.

http://www.albeda.nl/algemeen/info/kwaliteitsverslag/kv_frame.html,

Na het kandidaatsexamen deed men dan geen (zwaar) doctoraalexamen, maar alleen een beroepsgericht kerkelijk examen, dat na een aanvullend jaar behaald kon worden.

NRC,

Bij de opleiding aan de K.U. Leuven ligt de nadruk sterk op de kennis- en onderzoekscomponent en krijgen de beroepsgerichte vaardigheden voor de licentiaat medisch-sociale wetenschappen minder aandacht.

http://www.vlir.be/vlir/onderwijs/v37.htm,

De sectorkranten bevatten beroepsgerichte informatie over arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, nieuwe technieken en vakgroepennieuws.

http://www.bouwenhoutbondfnv.nl/

Ook andere onderwijssectoren, bijvoorbeeld de universiteiten, worden geconfronteerd met een overvloed van (soms tegenstrijdige) wensen en verwachtingen. Zo moet het universitaire onderwijs wetenschappelijk, maar ook beroepsgericht zijn en mag een kortere duur van de universitaire opleidingen niet leiden tot een daling van het niveau.

http://www.gymnasiumnu.nl/,

Inhoudelijk sluit de stage best aan bij de inhoud van het beroepsgerichte gedeelte van de opleiding en biedt ze mogelijkheden om algemene kennis, vorming en sociale vaardigheden te combineren.

http://www.acv-csc.be/newacv/nl/actueel/dossiers/2001/stagediving/

De hbo-bacheloropleiding is primair beroepsgericht door de oriëntatie op een toekomstige beroepsbeoefening en door de voortdurende confrontatie met situaties uit die beroepspraktijk.

http://www.vsnu.nl/show?id=3577=246,

In het opvang- en asielzoekerscentrum kunnen asielzoekers deelnemen aan een gestructureerd dagprogramma, zoals het leren van de Nederlandse taal voor anderstaligen (NT2), maatschappijoriëntatie en beroepsgerichte activiteiten.

http://www.vluchtelingenwerkapeldoorn.nl/basisinfoframe.html

Doel is het opdoen van arbeidservaring en indien mogelijk het toewerken naar beroepsgerichte certificering/diplomering.

http://www.rentray.nl/home.html

Ook krijg je te maken met algemene vakken zoals zakelijke communicatie, Nederlands, Engels en maatschappelijke culturele vorming. Daarnaast komt natuurlijk een groot aantal verplichte beroepsgerichte deelkwalificaties aan bod.

http://www.friesepoort.nl/

In het universitair onderwijs is door de studieduurverkorting tot vier jaar in 1982 en het ontbreken van een "tweede fase" de nadruk te veel gelegd op specialistische wetenschappelijke of meer beroepsgerichte varianten.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een beroepsgerichte aanpak

Een gemengde leerweg wordt ingesteld voor leerlingen die gebaat zijn bij de combinatie van een beroepsgerichte en theoretische aanpak.

NRC,

  • een beroepsgerichte cursus

Wil je verder leren denk dan eens aan de opleiding tot aankomend ontwerptechnicus gebouwinstallaties of aankomend projecttechnicus gebouwinstallaties. Er zijn ook bijscholingscursussen en beroepsgerichte cursussen.

http://www.friesepoort.nl/

Na de opleiding Aankomend Ontwerptechnicus Gebouwinstallaties kun je doorgaan met de beroepsgerichte cursus middelbaar installatietechnicus gebouwinstallaties, differentiatie ontwerpen utiliteit of technisch beheer utiliteit.

http://www.friesepoort.nl/

Wil je verder leren dan kan dat d.m.v. beroepsgerichte cursussen (waaronder leidinggevend monteur installatietechniek) of bijscholingscursussen.

http://www.friesepoort.nl/

Daarnaast kondigde De Vries aan dat [...] dit jaar het aanbod aan beroepsgerichte cursussen flink zal uitbreiden.

Meppeler Courant,

  • beroepsgericht onderwijs

Van de traditionele dropouts stroomt nog wel een deel door naar beroepsgericht deeltijdonderwijs, maar hun kansen op een positief resultaat zijn daar minimaal.

http://home.wxs.nl/~obo/schooluitval.html,

Beroepsopleidingsprofiel. Een geheel van vaardigheden, kennis en attitudes [...], die de beginnende beroepsbeoefenaar of de doorstromer naar beroepsgericht vervolgonderwijs of -opleidingen in staat moeten stellen taken op een gegeven niveau uit te voeren.

http://www.pion.ugent.be/vademecum/Inhouden/,

Uitgangspunt is een schakelprogramma naar het beroepsgerichte onderwijs en/of toewerken naar beroepsgerichte certificering/diplomering.

http://www.rentray.nl/home.html

Opvallend is dat in alle landen de trend bestaat dat de toename in studentenaantallen sterker is in het beroepsgerichte hoger onderwijs (in Nederland het hbo) dan in de algemeen vormende varianten, meestal aan universiteiten.

NRC,

In de jaren daarna heeft de minister van onderwijs en wetenschappen diverse keren geprobeerd om de samenleving en vooral de Nederlandse werkgevers te betrekken bij de financiering en voortgang van beroepsgericht, postdoctoraal universitair onderwijs.

NRC,

Programmatisch kan een hogeschool niet op het terrein van de universiteit komen; waar het omgekeerde wel gebeurt zal de universiteit ervaren dat het toch niet zo gemakkelijk is, om goed beroepsgericht onderwijs te bieden.

NRC,

  • een beroepsgerichte leerweg
  • een beroepsgerichte opleiding
  • beroepsgerichte scholing
  • beroepsgerichte vorming
  • beroepsgerichte curricula
  • beroepsgerichte leergangen
  • beroepsgerichte leerwegen
  • beroepsgerichte scholingsmogelijkheden

De beroepsgerichte vorming is opgetrokken van 50 naar 60%.

http://www.digitaalbrussel.be/webpages/thema/overheden/vgc/openbaarheid/college/98_99/0122/beleidsbrief_17.html

In het tweede deel van het LINK-project werd dan ook werk gemaakt van de ontwikkeling van een aantal beroepsgerichte curricula voor de Centra voor Basiseducatie.

http://www.vocb.be/files/LINKaanb.PDF

Een goed voorbeeld van de beroepsgerichte leerweg zou de klas van docent W. Winters kunnen zijn.

NRC,

Een dergelijk curriculum omvat een omschrijving van de competenties die voor een bepaalde groep van beroepsopleidingen beheerst moeten worden, geeft aanwijzingen voor de opbouw in leereenheden en verwijst naar bruikbaar lesmateriaal. De beroepsgerichte curricula zullen eind 1999 klaar zijn.

http://www.vocb.be/vocb.taf

Het tweede type bereidt voor op beroepsgerichte leergangen.

http://www.vocb.be/vocb.taf

In het vmbo, met name in de beroepsgerichte leerwegen, wordt steeds meer het belang ingezien van het aanbrengen van samenhang tussen de vakken.

http://www.fi.uu.nl/nwd/,

Alleen is het de vraag of beroepsgerichte bacheloropleidingen goed voorbereiden op een mastersopleiding.

http://www.ua.ac.be/onderwijs/index.html

Het vakkenpakket (15 vakken) van de basisvorming moet zeker voor beroepsgerichte opleidingen worden beperkt.

http://www.e-stem.nl/

Advies over beroepsgerichte scholing.

http://www.dekselsloopbaanadvies.nl/content?what=papier

Beziet men het schriftelijk onderwijs en de overige cursussen, dan blijkt dat mannen relatief vaak een beroepsgerichte opleiding of cursus en een cursus op het gebied van informatica of computergebruik hebben gevolgd, terwijl vrouwen veel vaker deelnemen aan een taalcursus.

http://www.scp.nl/boeken/titels/2000-5/nl/acrobat/Emancipatie.pdf,

Om veroudering van kennis bij de beroepsbevolking te voorkomen pleit de raad voor uitbreiding van de wederkerende beroepsgerichte scholing.

http://www.wrr.nl/HTML-NL/BasisPU-NL.html

Er was veel interesse voor de beroepsgerichte scholingsmogelijkheden.

Meppeler Courant,

Een specifiek beroepsgerichte vorming blijft belangrijk.

http://www.clb-net.be/caleidoscoop/inhouden/inhouden12/art12_5_18.html,

Heb je die keuze eenmaal gemaakt, dan wacht je in het tweede en derde jaar een gedegen beroepsgerichte vorming.

http://www.khk.be/khk/brochures/pdf/Handelswet_Bedrijfsk/Handelswet_Bedrijsk.pdf

  • een beroepsgerichte oriëntatie

Het toetsingskader van NAO staat centraal in dit advies. Wat bepaalt nu of een opleiding als bachelor of master wordt geaccrediteerd? Welke specifieke kenmerken gelden daarbij dan voor een academische of een beroepsgerichte oriëntatie?

http://www.vsnu.nl/show?id=3577=246,

De accreditatie van de opleiding leidt ertoe dat de instelling het recht krijgt om een mastergraad te verlenen, met een toevoeging waaruit de beroepsgerichte oriëntatie blijkt.

http://www.rug.nl/cis/bama/documents/naar%20een%20open%20hoger%20onderwijs.pdf,

  • een beroepsgerichte school

Daarna kan een deel van de studenten kiezen voor een vervolgopleiding aan een beroepsgerichte school of aan een onderzoeksschool.

NRC,

  • een beroepsgericht vak
  • een beroepsgerichte module

In deze werkgroep willen we de deelnemers zicht geven op de aanknopingspunten voor wiskunde die gevonden kunnen worden in de beroepsgerichte vakken in de sector techniek.

http://www.fi.uu.nl/nwd/,

De praktijk- en theorie-examens voor beroepsgerichte vakken werden voor het eerst centraal afgenomen.

De Telegraaf,

Waar je in de opleiding mee krijgt te maken, hangt af van het specialistisch programma waarvoor je kiest: technische fotografie; videotechniek. Het basisprogramma is voor alle richtingen hetzelfde. Daarin krijg je algemene en beroepsgerichte modules (afgeronde lesblokken), die elk uit verschillende onderdelen bestaan.

http://www.friesepoort.nl/

Leerlingen van 14 jaar en ouder kunnen in hun programma reeds beroepsgerichte vakken krijgen, die de doorschakeling naar het vmbo of een ROC vergemakkelijken.

http://www.onderwijsinspectie.nl/producten/rapporten_VO/brochureVO2001_2002.pdf,

Daarom laten we je in een zo ruim mogelijk pakket van beroepsgerichte vakken kennismaken met de verschillende aspecten van transport, expeditie en logistiek.

http://www.khk.be/khk/brochures/pdf/Handelswet_Bedrijfsk/Handelswet_Bedrijsk.pdf

Zo kan de wiskunde in verband gebracht worden met de beroepsgerichte vakken of de toekomstige beroepspraktijk.

http://www.fi.uu.nl/nwd/,

met bijwoord


  • meer beroepsgericht
  • niet beroepsgericht
  • echt beroepsgericht
  • primair beroepsgericht
  • puur beroepsgericht
  • voldoende beroepsgericht

Masteropleidingen in het hbo kunnen een belangrijke functie vervullen voor verdieping van kennis, vaardigheden en het professioneel functioneren van afgestudeerden met een bachelordiploma. Ze richten zich in belangrijke mate op de doelgroep van de werkenden en zijn over het algemeen meer beroepsgericht.

http://www.rug.nl/cis/bama/documents/naar%20een%20open%20hoger%20onderwijs.pdf,

Natuurlijk komen bij het aanpakken van veel cases diverse wiskundeonderwerpen aan bod. Steeds meer komt daarbij naar voren dat wiskundeonderwijs en lesstof die echt beroepsgericht is anders is dan wiskunde die algemeen vormend is en op de wiskunde gericht is.

http://www.fi.uu.nl/nwd/,

Het hbo-curriculum is primair beroepsgericht, dat wil zeggen dat (a) in het kader van de beroepenoriëntatie een realistisch en representatief beeld van de toekomstige beroepsuitoefening wordt geschetst en (b) de inhoud van elk programmaonderdeel vanaf het begin van de studie wordt gerelateerd aan realistische situaties uit de beroepspraktijk.

http://www.vsnu.nl/show?id=3577=246,

Is het curriculum voldoende beroepsgericht in termen als hierboven beschreven?

http://www.vsnu.nl/show?id=3577=246,

Het opleidingsaanbod in Nederland is breed, zowel naar richting als naar aard binair georganiseerd, van puur beroepsgericht tot zuiver wetenschappelijk.

http://www.bredeschool.net/frames/n123.htm,

De Commissie Kwartiermakers heeft de opdracht meegekregen dat zij bij de ontwikkeling van het NAO-toetsingskader zowel een meer beroepsgericht als een meer wetenschappelijk profiel dient te onderscheiden.

http://www.vsnu.nl/show?id=3577=246,

Naast de tweejarige opleiding kan ook worden gekozen voor een éénjarige master die meer beroepsgericht is en ook gedeeltelijk voorziet in de academische lerarenopleiding.

http://www.wet.kuleuven.ac.be/info/wiskunde.pdf

Het studieprogramma leidend tot het tussentijds diploma, met een studieduur van anderhalf tot twee jaar na de propedeuse, zou helemaal niet beroepsgericht moeten zijn.

NRC,

Het programma was meestal helemaal niet beroepsgericht en uitsluitend bedoeld voor een goede basis op universitair niveau.

NRC,

met werkwoord


  • iets beroepsgericht maken

De 'kloof' tussen voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs en speciaal onderwijs moet worden gedicht, door de laagste leerweg nog meer praktisch en beroepsgericht te maken.

http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

met ander, nevengeschikt adjectief


  • praktijkgericht of beroepsgericht
  • praktisch en beroepsgericht

Toch moet het kunnen dat instellingen buiten de universiteit een master aanbieden, maar deze zal wel verschillend zijn, veeleer praktijk- of beroepsgericht.

http://www.ua.ac.be/onderwijs/index.html

De 'kloof' tussen voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs en speciaal onderwijs moet worden gedicht, door de laagste leerweg nog meer praktisch en beroepsgericht te maken.

http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


beroepsgericht 1.1

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; business, economie en financiën)

( Gezegd van personen, met name leerlingen en studenten)
gericht op een beroep, d.w.z. zich voorbereidend op een bepaald beroep dat men wil uitoefenen

Algemene voorbeelden


Het studieprogramma dat een 'beroepsgerichte' leerling moet volgen die later wil doorleren in de sector dienstverlening.

NRC,