beschermingsmuur


beschermingsmuur 1.0

muur rond een gebouw of een verzameling gebouwen, meestal ter bescherming tegen vijandelijke aanvallen of inbraak, of langs een bepaald gebied of een weg, veelal ter bescherming tegen ongelukken, natuurgeweld of ander gevaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beschermingsmuur…

is een muur; is een bouwwerk; is een voorwerp

  • [Toepassingsgebied of bereik] dient om te beschermen tegen gevaar

    Hoofdsemagram: muur


    Algemene voorbeelden


    Maar ondertussen is er een beschermingsmuur aangebracht, ook al is die natuurlijk weer voor een groot deel op Palestijns gebied neergezet. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk gemaakt dat bomaanslagen van Palestijnen als vergelding op de vele Israëlische moorden nog slagen, maar ze hebben in hun eigen idee nog vele duizenden doden te wreken.

    http://forum.opinari.nl/viewtopic.php?p=741727&sid=f4543511ccefcf3fbad956e679e7fca4

    Sinds bijna 2000 jaar loopt er een Romeinse grenslinie tussen de Rijn en Donau. De restanten van de beschermingsmuur worden onderzocht en wetenschappers proberen met de modernste methodes de geheimen van de Limes te ontraadselen.

    http://www.vpro.nl/programma/zomergasten/afleveringen/41746043/

    Volgens een ooggetuige knalde Snooki, die eigenlijk Nicole Polizzi heet, met haar auto tegen de achterkant van een surveillancewagen. Ze zou haar voertuig, dat klem kwam te zitten tussen de andere wagen en een beschermingsmuur langs de snelweg, via het raam hebben verlaten.

    http://www.songteksten.be/news/11005/snooki-vastgezet-na-crash-met-politieauto.htm

    Bettini kon in een bocht Jaroslav Popovitsj niet ontwijken en knalde met zijn hoofd tegen de beschermingsmuur. De helm van de Italiaan spatte uit elkaar.

    http://www.wielerpool.eu/viewtopic.php?p=235314

    beschermingsmuur 2.0

    (business, economie en financiën; neologisme)

    geheel van beschermende maatregelen van een, meestal beursgenoteerde, onderneming tegen een vijandige overname; beschermingswal

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een beschermingsmuur…

    is een geheel

        Algemene voorbeelden


        Wat wel voor enige oproer zou kunnen zorgen, denkt de fondsbeheerder, is de buitengewone aandeelhoudersvergadering van USG, waar wordt gestemd over de oprichting van een beschermingsmuur waardoor het moeilijker wordt de uitzender over te nemen. Van Zeijl verwacht dat het plan er door komt. "De beschermingsmuur heeft de steun van de grootste aandeelhouder", zegt hij.

        http://www.iex.nl/Forum/Topic/1190790/2/AEX-23-12-Rollercoaster-of-Nachtkaars.aspx,

        De buitengewone aandeelhoudersvergadering van USG, waar wordt gestemd over de oprichting van een beschermingsmuur waardoor het moeilijker wordt de uitzender over te nemen.

        http://www.beursfoon.be/?rubriek=dagcommentaar&page=archief&toon=ja&did=701,

        Spelers als CVC, KKR en Blackstone staan te boek als gewetenloze geldwolven die succes alleen afmeten aan de beurskoers. Bedrijven en overheid trekken steeds vaker beschermingsmuren op om ongewenste overnames tegen te gaan. De durfinvesteerders ontmoeten meer weerstand dan ooit.

        http://managementscope.nl/magazine/artikel/111-durfkapitalisten-private-equity,

        Etymologie


        Aard herkomst inheems woord
        Vroegste datering 2003
        Omstandigheden opkomst Waarschijnlijk opgekomen naast beschermingswal rond 2000

        beschermingsmuur 3.0

        (media, communicatie en telecommunicatie; ICT; (vooral) in België; neologisme)

        verzameling computerprogramma's of computerapparatuur die een privénetwerk of een lokaal netwerk beschermt tegen misbruik door externe computersystemen via het internet, bijvoorbeeld door aanvallen van hackers of in de vorm van computervirussen, spam of spyware, of een scheiding of barrière aanbrengt tussen internet en een intern netwerk, bijvoorbeeld intranet; firewall

        Betekenisbetrekking


        metafoor
        Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een beschermingsmuur…

        is een verzameling

            Algemene voorbeelden


            Maar zoals ik u al zei, de ontwikkelaars van deze malware zijn vaak zeer snel en vindingrijk. Ze glippen door de mazen van het net door de codes van hun programma's te wijzigen. Dus, door uw computer regelmatig te scannen zullen de virussen die door de beschermingsmuur zijn geraakt, worden ontdekt.

            http://www.polfed-fedpol.be/crim/veilig_surfen/2010/crim_fccu_veilig_surfen_maart2010_nl.php,

            "Er wordt gezegd dat Microsoft het beveiligingsgevaar eerder had moeten zien, maar vijf jaar geleden was het moeilijk om bedrijven ervan te overtuigen dat ze een beschermingsmuur nodig hadden. Tegenwoordig is dat bewustzijn er", meent Jeff Jones van de Security Business Unit van Microsoft.

            http://userbase.be/forum/viewtopic.php?f=37&t=2734,

            Misschien heeft men hier te maken met een hacker die aan zijn collega's vooral wil aantonen dat hij de firewall of beschermingsmuur van een computersysteem heeft kunnen doorbreken. Dat is niet ongebruikelijk in het wereldje van de hackers. Hugo Tembuyser zegt dat BCC voortdurend werkt aan de verbetering van het beveiligingssysteem.

            http://www.enseignementlangues.be/spip.php?page=print&id_article=136&lang=fr,

            Etymologie


            Aard herkomst leenvertaling
            Vroegste datering 2002