bestie


bestie 1.0

(informeel; neologisme)

beste vriend of beste vriendin
Wordt soms ironisch of sarcastisch gebruikt met betrekking tot iemand die juist helemaal niet in aanmerking komt voor de status van beste vriend(in).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bestie…

is een vriend of vriendin; is een persoon

  • [Betrokkene] betreft vaak een kind of tiener, omdat het woord veel onder jongeren wordt gebruikt

    Algemene voorbeelden


    Het Instagram-nieuwskanaal voor tieners nws.nws.nws ging voor de derde keer op zoek naar het tienerwoord van het jaar. "Bestie", beste vriend of vriendin, is het populairste woord uit het lijstje van 5 genomineerden. Het wordt vaak om te lachen gebruikt of een beetje sarcastisch, om net het tegenovergestelde te zeggen. Bijvoorbeeld: "Ik heb een samenvatting gekregen van Julie." "OMG, zijn jullie nu besties?" "Bestie " kreeg 27,38% van de stemmen.

    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/12/13/kinderwoord-tienerwoord/,

    Kinderen hebben eigen woorden en uitdrukkingen. Daarom zoekt tv-zender Ketnet naar het 'Kinderwoord van het jaar'. Vijf woorden maken kans om te winnen. Dat zijn Bestie, OMG, loomen, Kabongo en Twix.

    Wablieft,

    De kijkers van Ketnet verkozen vorige week de dansbeweging dab tot 'Kinderwoord van het Jaar'. Alle genomineerde woorden waren Engels, van bestie (beste vriend(in)) tot prank (poets).

    De Standaard,

    'Bestie' verslaat 'sheesh' en 'drip' als tienerwoord van het jaar: 'Jongeren willen zich afzetten tegen andere generaties'.

    https://www.demorgen.be/nieuws/bestie-verslaat-sheesh-en-drip-als-tienerwoord-van-het-jaar-jongeren-willen-zich-afzetten-tegen-andere-generaties~bf52551ac/,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een bestie hebben

    De nieuwe Ketnet-reeks De vlog van Fée is gebaseerd op het verhaal van Bloch-Gruszow. Ze is bedoeld voor kinderen vanaf acht jaar. Het uitgangspunt is: wat als Fée tijdens de Tweede Wereldoorlog geen dagboek, maar een vlogcamera zou hebben gehad? [...]. Fée heeft een bestie en ze gebruikt emoji's en grappige filters om haar verhaal te vertellen.

    De Standaard,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • mijn bestie
    • je bestie
    • jouw bestie
    • zijn bestie
    • hun besties

    Ik wilde Romy erbij omdat ik trots ben op mijn bestie. Ik zou door veel vuren gaan voor haar.

    7 maaart 2020

    Een kwisje: 'Hoe goed kennen jij en je bestie elkaar?' ('Kun je hoelahoepen?' 'Hoeveel botten heb je gebroken?' 'Wat als iemand anale sex voorstelt?')

    de Volkskrant,

    Bij Dolfijn FM is nu de actie "Geef aan waarom juist jouw bestie naar Curaçao moet komen om met jou mee te lopen". Dolfijn FM geeft de winnaar een KLM-retourticket Amsterdam – Curaçao en een startbewijs.

    Amigoe,

    Galjaard hield zich stil en deed niets. Nou ja, hij pakte het dj'en op, live te volgen op zijn Instagram, samen met zijn bestie Roland Molendijk (#friendsinmusic), die u trouwens om de dag kunt zien in RTL Boulevard, waar hij zit omdat hij zo ontzettend veel weet over muziek.

    de Volkskrant,

    Op het eerste gezicht maakte het blad een volkomen stompzinnige indruk, vol jonge tienermeisjes die voortdurend het woord 'super' gebruiken: ze zijn 'supertrots' op hun 'superlieve doggie' ('It's so fluffy!'), 'supertrots op hun besties' ('love them!'), en het hoofdredactioneel is zo mogelijk nog erger.

    de Volkskrant,

    met substantief erachter


    • zijn bestie Roland Molendijk

    Galjaard hield zich stil en deed niets. Nou ja, hij pakte het dj'en op, live te volgen op zijn Instagram, samen met zijn bestie Roland Molendijk.

    de Volkskrant,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: met

    • besties zijn met

    Meestal heb ik dus echt geen enkele herinnering aan die mensen idd, maar nu iemand waar ik in mn jeugd echt praktisch heb gewoond, omdat mn broer en ik (los van elkaar) besties met haar kinderen waren.

    Fok!,

    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2011
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal bestie
    Betekenis in brontaal best friend
    Bijzonderheden Werd door de volgers van het Vlaamse Instagramnieuwskanaal nws.nws.nws uitgeroepen tot tienerwoord van het jaar in 2021. Stond in 2015 al op de nominatielijst 'Kinderwoord van het jaar' van Ketnet.