beurshandelaar


beurshandelaar 1.0

iemand die voor zijn beroep aandelen, obligaties en opties koopt en verkoopt op de beurs, voor eigen rekening en risico of in opdracht van beleggers; effectenhandelaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beurshandelaar…

is een handelaar; is een persoon

  • [Plaats] werkt op de beurs of via de beurs vanuit een kantoor
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak gespecialiseerd in een bepaalde soort van effecten
  • [Activiteit of handeling] voert handelstransacties uit op de beurs
  • [Wijze] werkt voor eigen rekening en risico of voert opdrachten uit van beleggers
  • [Object betroffen] koopt en verkoopt aandelen, obligaties en opties
  • [Bevoegdheid] beschikt over een registratie die bevoegdheid verleent voor beurstransacties

Algemene voorbeelden


Een ferme slag op de gong luidt dagelijks een nieuwe handelsdag in op de Amsterdamse beurs. Waar handelaren vroeger schreeuwend en telefonerend hun zaken deden, heerst nu een haast serene rust. Schijn bedriegt, want achter de tientallen beeldschermen zijn "traders" druk bezig met handelen. Tientallen beeldschermen vol cijfers en grafieken vertellen de beurshandelaar alles wat hij moet weten om handel te kunnen drijven.

(onbekend)

De bank wil niet bekendmaken tegen welke koers het pakket is overgenomen, maar beurshandelaren en analisten bevestigen dat de aandelen tegen een koers van 94,50 gulden zijn verkocht.

NRC,

Nick Leeson, de beurshandelaar die de ondergang van de Britse bank Barings bewerkstelligde, heeft volgens de Singaporese autoriteiten die de affaire-Barings onderzoeken een vervalst document van een Amerikaans bedrijf gebruikt om geld te krijgen waarmee hij kon speculeren op de Japanse aandelenmarkt.

NRC,

Maleisië wil zwaardere straffen, waaronder stokslagen, invoeren op wetsovertredingen in de effectenwereld. Beurshandelaren en bankiers riskeren voortaan een paar klappen met een rotanstok wanneer zij zich schuldig maken aan koersmanipulatie, handel met voorkennis of het bewust verkeerd voorlichten van beleggers.

NRC,