beurswaakhond


beurswaakhond 1.0

(business, economie en financiën)

instelling die er toezicht op houdt of de wettelijke bepalingen en de regels op het gebied van de handel op de effectenbeurs gerespecteerd worden; toezichthouder op de beurshandel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beurswaakhond…

is een waakhond; is een instelling; is een organisatie

  • [Functie] houdt toezicht op het volgens de regels verlopen van de beurshandel
  • [Activiteit of handeling] controleert de beurshandel en stelt bijvoorbeeld onderzoeken in als er fraude vermoed wordt
  • [Toepassingsgebied of bereik] heeft betrekking op de beurshandel
  • [Voorbeeld of specimen] heet in Nederland de Autoriteit Financiële Markten (AFM); heet in België de Financial Services and Markets Authority (FSMA)

Algemene voorbeelden


"Ze kunnen net zo goed wachten hoe het balletje in het casino rolt." De STE denkt dat het niet lang duurt voordat het fenomeen naar Nederland overwaait. Om op dat moment voorbereid te zijn, inventariseert de beurswaakhond de problemen die dat zou kunnen opleveren.

Trouw,

De beurswaakhond moet door het wetsvoorstel meer armslag krijgen in het toezicht op de financiële verslaglegging van ondernemingen.

De Telegraaf,

Het uitblijven van resultaten bij de bestrijding van beursfraude heeft tot gevolg dat velen in financieel Amsterdam, inclusief sommige beursbestuurders, hun schouders ophalen over het optreden van de beurswaakhonden, het controlebureau en de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE).

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de Amerikaanse beurswaakhond
  • de Belgische beurswaakhond
  • de Nederlandse beurswaakhond

FSMA is nieuwe naam voor Belgische beurswaakhond. De Belgische Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) wordt omgedoopt tot Financial Services and Markets Authority (FSMA). De naamsverandering is een gevolg van de introductie van het nieuwe toezichtsmodel op de Belgische financiële sector.

http://www.accountancynieuws.nl/actueel/branche/fsma-is-nieuwe-naam-voor-belgische-beurswaakhond.95935.lynkx,

Steven Maijoor, directeur bij de Nederlandse beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM), is verkozen tot voorzitter van de nieuwe Europese toezichthouder op de financiële markten (ESMA).

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/1824056/2011/01/13/Nederlander-krijgt-financiele-topfunctie-in-Europa.dhtml,

De Amerikaanse beurswaakhond SEC stelt een onderzoek in naar mogelijke fraude met omzetcijfers bij AOL Time Warner.

http://www.webwereld.nl/nieuws/11907.phtml,