bewegingsmogelijkheid


bewegingsmogelijkheid 1.0

( Gezegd van personen, soms ook dieren)
mogelijkheid om zich (vrijelijk, op verschillende manieren) te bewegen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bewegingsmogelijkheid…

is een mogelijkheid

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid van mensen en dieren om zich te bewegen

    Algemene voorbeelden


    De verpleegafdelingen voldoen niet meer aan de te stellen eisen ten aanzien van bewegingsmogelijkheden van de patiënten, ontspanning en privacy.

    Meppeler Courant,

    Op basis van een aantal longmetingen, waaronder de één-seconde-waarde, kan uw arts u adviseren over uw bewegingsmogelijkheden en de intensiteit ervan.

    http://www.sport.nl/attachments/longaandoening.pdfl

    Het inbrengen van een zogeheten sleutelgen in dat deel van de hersenen dat het bewegen stuurt, verbetert bij ratten met Parkinsonachtige verschijnselen duidelijk hun bewegingsmogelijkheden.

    Algemeen Dagblad,

    Wanneer kinderen door de muziek geboeid worden kan je hun fantasie prikkelen zodat er allerlei bewegingsmogelijkheden ontstaan.

    http://www.danskant.be/diensten/projecten_kinderdanskoffer.htm

    Kinesionomie: transfer- en verplaatsingstechnieken op haptonomische basis. Hierbij integreert de hulpverlener de vaardigheden en kennis van haptonomie met de uitgangspunten van de kinesiologie (bewegingsleer). Dit noemen we kinesionomie. Zo ontstaat een samenspel tussen het met gevoel omgaan met mensen en materiaal en de mechanische principes van het bewegen. Met als doel dat bij bewegen, verplaatsen en dragen zorgvuldig met energie en belasting wordt omgegaan. Bovendien worden mensen door het gevoelsmatig contact op een respectvolle manier op hun eigen bewegingsmogelijkheden aangesproken.

    http://www.avhaptonomie.nl/index2.htm

    Ik zou zo'n schildering als voorbeeld kunnen nemen om mijn punt duidelijk te maken, maar doe dat niet omdat het punt van misleiding in een 'trompe l'oeil' schilderij een gerepresenteerd punt is dat op het nivo van de kunstvorm direct-morele restricties oplegt aan de kijkersruimte en dus wel degelijk non-egocentrisch is. De kijker moet afzien van zijn alledaagse bewegingsmogelijkheden, want alleen vanuit de juiste gezichtshoek treedt het illusoire effect op.

    http://www.phil.uu.nl/esthetica/indexx.html,

    Biografisch onderzoek naar 'zwarte' dansers en choreografen die buiten het gezicht van de 'mainstream' zijn gebleven. Naar hun betekenis en invloed en daarbij aandacht voor de wijze waarop zij culturele diversiteit in hun eigen werk een plaats gaven (zoals het gebruik van verschillende bewegingsmogelijkheden, het refereren aan hun 'roots' en hun politieke boodschap).

    http://users.fmg.uva.nl/aaalten/VDO/vdohome.html,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • (weinig) bewegingsmogelijkheden hebben

    Na een oostwaartse transmeridianenvlucht over 6 tijdzones was het prestatievermogen bij personen na gemiddeld 11 tot 12 dagen genormaliseerd. Zij verbleven echter op hun hotelkamer en waren dus geïsoleerd van sociaal contact en hadden weinig bewegingsmogelijkheden. Wanneer daarentegen om de twee dagen een fietstest werd uitgevoerd met verder vrije bewegingsactiviteiten op de andere dagen, duurde de aanpassing slechts 6 tot 7 dagen.

    http://users.telenet.be/lode.stevens/cma/

    met adjectief ervoor


    • (soms) beperkte bewegingsmogelijkheden

    Regisseurs moeten rekening houden met zijn lichaamsomvang en soms beperkte bewegingsmogelijkheden, vindt Pavarotti, die zich anderzijds wel ergert aan partners die zich te veel op zichzelf koncentreren.

    De Standaard,

    bewegingsmogelijkheid 1.1

    mogelijkheid om het lichaam (vrij, zoals het hoort) te bewegen

    Algemene voorbeelden


    Doel van Ismakogie. Bewustworden van de natuurlijke functies en bewegingsmogelijkheden van het lichaam. Herstel van en groei naar een juiste houding via een oefenprogramma, waarbij het héle lichaam wordt ingezet.

    http://www.homepageunlimited.nl/as/index.html

    bewegingsmogelijkheid 2.0

    ( Gezegd van lichaamsdelen, zoals gewrichten, spieren, heupen en de rug)
    mogelijkheid om (flexibel) bewogen te kunnen worden; mogelijkheid om (een gewricht e.d.) te kunnen bewegen

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een bewegingsmogelijkheid…

    is een mogelijkheid

    • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid om een lichaamsdeel te bewegen

      Algemene voorbeelden


      Meneer Van Duursen heeft al drie heupoperaties ondergaan ten gevolge van zijn ziekte. De bewegingsmogelijkheden van zijn rug en heupen zijn door de ziekte van Bechterew ernstig verminderd.

      http://www.ergotherapie.nl/

      Flexibiliteit is de bewegingsmogelijkheid van een gewricht waarover een spier of spiergroep loopt.

      http://www.gezondheidsnet.nl/

      De bewegingsmogelijkheid van de (heup-)gewrichten neemt af door slijtage van het kraakbeen en ook de smering van de gewrichten wordt minder.

      http://zid.nrz.nl/Html/Veel%20gestelde%20vragen.htm#Aanvang

      Het slaagpercentage ligt hoog: er bestaat 95% kans dat de operatie de patiënt van zijn pijn zal bevrijden. De meeste mensen winnen na verloop van tijd ongeveer drie vierde van de bewegingsmogelijkheden van een normaal heupgewricht terug. Soms mislukken gewrichtsvervangende operaties. De gewrichten kunnen los komen of ontstoken geraken.

      http://www.reumaliga.be/vrlibehc.htm#Operaties

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • de bewegingsmogelijkheid belemmeren
      • een grotere bewegingsmogelijkheid krijgen

      Flexibiliteit is de bewegingsmogelijkheid van een gewricht waarover een spier of spiergroep loopt. Met het ouder worden en door inactiviteit worden de spieren korter waardoor de bewegingsmogelijkheid belemmerd wordt. Dit kan leiden tot snellere blessures omdat men minder flexibel kan reageren op de omgeving.

      http://www.gezondheidsnet.nl/

      Door regelmatig stretchoefeningen te doen blijf je flexibeler en krijgt de spier een grotere bewegingsmogelijkheid.

      http://www.gezondheidsnet.nl/

      met adjectief ervoor


      • (sterk) beperkte bewegingsmogelijkheid
      • maximale bewegingsmogelijkheden

      In onze normale dagelijkse bewegingen komen we zelden of nooit in de buurt van de maximale bewegingsmogelijkheden van onze gewrichten en bewegen we nooit in een tempo dat onze hartslag opjaagt.

      http://www.fitnesscentrum.com/

      De gerichte lokale rekking van de weke delen structuren in de buurt van het gewricht is uit iedere stand van het gewricht mogelijk en effectief, ook nog bij sterk beperkte bewegingsmogelijkheid.

      http://www.gosmt.nl/Vakinfo/Mas_manipul.htm

      bewegingsmogelijkheid 3.0

      ( Gezegd van concrete zaken)
      mogelijkheid om iets heen en weer, op en neer, in een bepaalde richting te bewegen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een bewegingsmogelijkheid…

      is een mogelijkheid

      • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid om een concrete zaak in een bepaalde richting te bewegen

        Algemene voorbeelden


        De ramen zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar. De verschillen betreffen voornamelijk de ophanging en bewegingsmogelijkheid van het glasgedeelte. Zo zijn de meest gebruikelijke typen het uitzetraam, het tuimelraam, het uitzettuimelraam, het uitzetdraairaam en het uitzetschuifraam.

        http://www.delftwonen.nl/

        Denk aan het schaakspel: de koningin heeft een welbepaalde vorm die het moet mogelijk maken om haar te onderscheiden van de andere stukken. Maar die vorm zélf leert ons niets: het materiaal kan verschillen van spel tot spel, de specifieke vorm kan verschillen van spel tot spel, bovendien, hoe lang we ook de koningin bestuderen (als stuk), toch zullen we daaruit niet kunnen deduceren wat de bewegingsmogelijkheden ervan zijn.

        http://www.vub.ac.be/CLWF/semiotiek.pdf,