bezemsteel


bezemsteel 1.0

steel van een bezem

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bezemsteel…

is een steel

  • [Uiterlijk] is lang en dun
  • [Vorm] heeft de vorm van een lange stok
  • [Materiaal] is van hout of van kunststof
  • [Geheel] is een deel van een bezem
  • [Functie] dient als handvat
  • [Overige] dient in sprookjes als vervoermiddel van heksen

Algemene voorbeelden


Grofvuil is al het afval dat niet in een vuilniszak past. Een bezemsteel is te groot en een bankstel is te zwaar.

http://www.oudwest.amsterdam.nl/index.html

Blijkbaar zijn speciale attributen helemaal niet nodig om 'oorlogje' te spelen. Kinderen gebruiken simpelweg hun fantasie als een speelgoedgeweer niet voor handen is. Desnoods is een boomtak of bezemsteel geschikt om mee te schieten.

http://www.elfenbos.nl/didactistot.htm

Een oud vrouwtje met een haakneus, een punthoed en een bezemsteel die met haar zwarte kat rondom een kookpot danst: het archetype beeld van de heks uit een sprookje.

NRC,

Hij speelde vaak buiten met de bal, maar een chagrijnige buurvrouw pakte die af toen die in haar moestuintje kwam en hield hem dan een dag lang vast. De kwajongens wilden haar terugpesten. Ze holden een suikerbiet uit, en sneden daar voor de neus, mond en ogen gaten uit, een soort doodskop. Ze zetten het suikerbietengezicht op een bezemsteel en gingen 's avonds in het hoge koren zitten wachten langs het weggetje waarlangs de vrouw elke avond naar de kerk ging.

NRC,

'Zit nou eens even stil. In het ergste geval moeten we wachten tot het ochtend wordt.' 'Wade, die arm van je ziet eruit als een gebroken bezemsteel. Goed, dan wordt het ochtend. En dan?' 'Dan is het bedtijd.' 'Doe niet zo gek.' 'Jij bent degene die gek doet, mam.' 'Nee, jij bent degene die gek doet.' 'Jij doet gek.' 'Nee, jij doet gek.' 'Gek.' 'Hoe is het met je arm, Wade?' 'Die voelt hartstikke gek.'

Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

En wat mij ook nog bijstaat, werkelijk als een grote onrechtvaardigheid mij aangedaan in mijn leven, dat is dat die broeders Franciscanen lijfstraffen op je botvierden, je werd geslagen met bezemstelen en kastieplanken.

Ik ga altijd uit de weg voor een andere ezel, Jos de Man,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • met een bezemsteel

Vera Gerstal liep van kamer naar kamer, trapte door de rotte planken, porde met een bezemsteel in de zwammen. Ze tastte met haar hand in een gat in de plankenvloer, voelde het vermolmde hout van de steunbalk, haalde er moeiteloos een stuk af.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Ik kon moeilijk de slaap vatten en dacht na over de stilte. Kees nodigde me uit om bij hem in de tuin een biertje te drinken. Hij deed dat door met een bezemsteel op mijn raam te tikken. Ik aanvaardde de uitnodiging.

Lachen; Marlene Dietrich; Plattegrond van de oppervlakte, Dave Goldstein,

De oude Kinzensberg hoorde zijn vrouw tekeergaan. Pas na een uur bedacht hij dat de firma had gezegd het gif voorlopig te laten uitwerken [...]. Zij stond bovenop een stoel met een bezemsteel in het plafondgat te porren.

Franklin, Thomas Lieske,

  • een heks op een bezemsteel
  • vliegen op bezemstelen

"We gaan naar de bioscoop samen. Weet je waar de film over gaat?' Ik wist het weer niet. "Over een heks op een bezemsteel. Daar vliegt ze mee door de lucht. Zo ..." Hij deed met zijn armen bewegend voor hoe dat in zijn werk ging.

Welverdiende onrust, Simon Carmiggelt,

Wie verslingerd is aan het vliegen op bezemstelen, het uitspreken van vernuftige spreuken en andere magische trucjes, moet binnenkort eens een kijkje nemen in de Heemtuin in Muntendam. Daar loopt sinds kort het Toverpad, dat kinderen langs een wereld van magie en tovenarij voert.

Nieuwsblad van het Noorden,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


bezemsteel 2.0

iemand die lang en mager is; lang, mager persoon

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bezemsteel…

is een persoon

  • [Uiterlijk] is lang en mager
  • [Gelijkenis] lijkt op een bezemsteel

    Algemene voorbeelden


    Hammer woonde samen met Rinelle, een twee meter lange kapper met paardenhoofd die als travestiet door het leven ging, hoewel niets in zijn gestalte naar het vrouwelijke leunde. Het was Rinelle die de deur opende, toen ik die eerste keer bij huize Hammer mijn opwachting maakte. Met een zuur gezicht nam ze me van boven aan de trap op, draaide zich vervolgens op haar hakken om en riep met snerpende stem naar achteren: 'Háammie! Hááaaammie!' 'Ja, wat nu weer, galbak?' 'D'r staat een tekkel voor de deur. Voor jou.' Het woord tekkel werd nadrukkelijk tweelettergrepig uitgesproken. Tek-kel. Wat dacht hij wel, die bezemsteel op maat 45 pumps.

    Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • zijn

    Zo stonden ze op heuphoogte naast je, secuur met hun kleine priegelvingertjes het deeg in de vorm aan te drukken, na elke handeling wachtend op een nieuwe instructie, een nieuwe aanmoediging, en zo waren het bezemstelen van bijna twee meter die dachten dat ze jou niet meer nodig hadden. '

    Zonder genade, Renate Dorrestein,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen