bezuinigingsmoe


bezuinigingsmoe 1.0

de bezuinigingen moe zijnd; genoeg hebbend van bezuiniging; genoeg hebbend van het telkens weer bezuinigen op de kosten; de bezuinigingen zat zijnd
Vooral als attributief werkwoord in combinatie met het werkwoord zijn of worden. De flexievormen die in de Woordenlijst Nederlandse Taal vermeld staan, zijn weliswaar voorstelbaar, maar komen in de praktijk niet of nauwelijks voor.

Algemene voorbeelden


Bezuinigingsmoe Griekenland staakt. Veerboten blijven aan de kade liggen, treinen staan stil in de remise en scholen en banken blijven dicht. Het openbare leven ligt donderdag grotendeels plat in Griekenland. De twee grootste vakcentrales hebben opgeroepen tot een algemene staking, uit protest tegen nog verdergaande bezuinigingen en belastingverhogingen.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1302740/bezuinigingsmoe-griekenland-staakt,

De Griekse premier Alexis Tsipras bracht afgelopen zomer een 'Grexit' akelig dichtbij en ging daarna toch akkoord met een zwaar bezuinigings- en hervormingsprogramma van Brussel. Desondanks gaf de Griekse bevolking hem deze zondag bij de algemene verkiezingen een nieuw mandaat. Tsipras' linkse Syriza partij boekte een duidelijke overwinning. Bezuinigingsmoe of niet, de premier zal het akkoord met Brussel tot op de letter moeten uitvoeren.

https://www.fitvermogen.nl/nieuwsartikel?news_id=20004076,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een bezuinigingsmoe electoraat

Tegen een krimpende economie, een stijgend begrotingstekort, een groeiend tekort op de handelsbalans en een bezuinigingsmoe electoraat is geen enkel kruid gewassen. Het Griekse probleem is namelijk niet een te hoge staatsschuld - zoals Wellink, De Jager en Trichet ons voorhouden - maar een niet-concurrerende economie en een disfunctionele staat.

https://www.groene.nl/artikel/het-on-gelijk-van-wilders,

Daarbij geldt voor al deze landen nog tal van aanbevelingen voor structurele hervormingen. Doordat zij niet meer in de EDP zitten, kan de indruk ontstaan dat er minder structureel hervormd moet worden en dat 'het werk' gedaan is, zeker bij een bezuinigingsmoe electoraat.

https://economie.rabobank.com/publicaties/2014/juni/van-begrotingsconsolidatie-naar-banencreatie/,

met bijwoord


  • echt bezuinigingsmoe
  • niet bezuinigingsmoe

Ook de conjunctuur trekt geleidelijk weer aan. Op een gegeven moment is de consument echt bezuinigingsmoe en laat de flappen weer wapperen.

https://www.belegger.nl/Forum/Topic/1305079/1/nogmaals-geweldig-stuk.aspx,

Nederland is nog lang niet bezuinigingsmoe. De verkiezingsprogramma's van de vier grootste partijen gaan voor de komende vier jaren uit van nog meer bezuinigingen op de rijksbegroting en de sociale zekerheid.

NRC,

met werkwoord


( In combinatie met zijn en worden zeer frequent aangetroffen.)
  • bezuinigingsmoe lijken
  • bezuinigingsmoe raken
  • bezuinigingsmoe worden
  • bezuinigingsmoe zijn

Het komt er nu echt op aan, ook als kabinet maatregelen te nemen die hout snijden. Als dat op rechtvaardige wijze gebeurt, zal de kiezer dat ook accepteren. Heeft de saneringsoperatie van het kabinet-Lubbers I dat in de periode 1982-1986 niet bewezen? Ministers mogen dan bezuinigingsmoe lijken, in de samenleving ligt men daar nog niet van wakker. Waarom de weg uit het begin van de jaren tachtig niet opnieuw bewandeld?

http://www.proyectos.cchs.csic.es/europeconstitution/sites/proyectos.cchs.csic.es.europeconstitution/files/Debates_in_the_Senate_on_the_Treaty_of_Maastricht_-_part_IV_-_Netherlands.pdf,

De Grieken kregen de afgelopen jaren enorme financiële maatregelen voor de kiezen gekregen. Vijf jaar na het uitbreken van de schuldencrisis raakt de bevolking bezuinigingsmoe.

http://mauwert.blogspot.nl/,

Het college heeft naar zijn oordeel niet slagvaardig gehandeld en hij stelt vast dat in het najaar een nieuwe bezuinigingsronde zal worden opgestart. Die operatie is onontkoombaar, maar hij spreekt de verwachting uit dat door een gefaseerde aanpak de organisatie bezuinigingsmoe zal worden.

http://www.hilversum.nl/tekst/3573_6804.htm,

De waarheid zal in het midden liggen, of misschien iets rechts van het midden. Ze moeten niet alles in een keer doen. Maar u weet ook dat als je ieder jaar een beetje doet, het consumentenvertrouwen onder druk blijft staan en je het risico loopt dat mensen bezuinigingsmoe worden.

https://www.iex.nl/Column/80338/Bezuinigingsmoe.aspx,

Ook bestaat in veel landen het risico dat men bezuinigingsmoe wordt en de touwtjes laat vieren.

http://www.handejong.nl/zwak-en-kwetsbaar-maar-wel-aan-de-beterende-hand/,

Nederland is bezuinigingsmoe. "Het is onaanvaardbaar dat we nog meer gaan bezuinigen bovenop de draconische maatregelen die al zijn genomen," zei SP-Kamerlid Van Bommel vandaag tijdens de behandeling van het Stabiliteitspact. "Bovendien is het gevaar groot dat een nieuwe bezuinigingsronde de prille economische lente in de knoppen zal breken."

https://www.sp.nl/nieuws/2004/03/nederland-is-bezuinigingsmoe,

Nederland is nog lang niet bezuinigingsmoe. De verkiezingsprogramma's van de vier grootste partijen gaan voor de komende vier jaren uit van nog meer bezuinigingen op de rijksbegroting en de sociale zekerheid.

NRC,

Brussel beseft dat landen bezuinigingsmoe zijn. Eurocommissaris Olli Rehn is mild voor eurolanden met een begrotingstekort boven de 3 procent, zoals Nederland.

https://www.nrc.nl/nieuws/2013/11/16/brussel-beseft-dat-landen-bezuinigingsmoe-zijn-1318108-a1144019,

De druk op Brussel om de begrotingsteugels te laten vieren neemt toe. De kiezer is bezuinigingsmoe - niet alleen in Italië, ook in Nederland - en de economische 'Wintervoorspelling' van de Europese Commissie laat opnieuw zien dat saneren meer kapot maakt dan menig politicus lief is.

https://www.facebook.com/volkskrant/posts/217969358349565,