biels


biels 1.0

afbeelding

Bron: Ellywa
( CC BY-SA 3.0 )

dwarsligger voor spoorrails

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een biels…

is een balk; is een stoffelijke zaak

  • [Materiaal] is van hout of beton
  • [Functie] dient om de spoorrails te ondersteunen
  • [Positie] wordt ten opzichte van de volgende biels op een kleine tussenafstand en parallel gelegd, dwars onder de spoorwegrails

    Algemene voorbeelden


    De aanleg van de Birmaspoorweg, waarbij zoveel slachtoffers zijn gevallen dat onder iedere biels een dode moet liggen.

    De kus, Jan Wolkers,

    De spoorstaven werden weer zonder tussenruimte aan elkaar vastgelast maar worden nu, anders dan voorheen, in hete toestand en/of lichtelijk hydraulisch voorgerekt op de dwarsliggers (de 'bielzen') vastgezet.

    NRC,

    De stenen kreunden, de rails knarsten en de bielzen knorden onder het zware gewicht dat door ratelende stalen banden werd getorst. Middenop de spoorwegovergang hield de tank stil.

    De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

    Ver onder die gladde spiegel lagen barakken, britsen, pikhouwelen, rails, dwarsliggers, locomotieven, wagons, door de Fransen achtergelaten na hun hopeloos mislukte poging het kanaal te graven [...]. Geschiedenis, weggezakt in een modderige bodem, voor eeuwig rustend, en toch ook weer niet, want soms komt een schoen bovendrijven of een biel of een plankje met de naam van de locomotief erop.

    Voel maar, Jan Brokken,

    Misschien had Joop te ruw gereden, of te bruusk stoom afgesloten maar zij die dichterbij stonden zagen dat van z'n 'drieoog' de achteras juist naast de rails kwam. De locomotief hipte idioot met de achterwielen over de biels [...]. Grind spoot omhoog, biels versplinterden.

    De tramrace, F.B. Hotz,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • betonnen biels
    • houten biels

    Als de goederentreinen minder lawaai maken, hoeven ook minder schermen te worden geplaatst. Projectleider Anton Korlaar van Prorail erkent dat dit een zinnige redenering is. Het pakket maatregelen daarvoor is echter beperkt. Met betonnen bielzen en spoorstaven uit één stuk houdt het op.

    http://www.goes.pvda.nl/pages/spoorlijn/20-pzc-08-11-03.html,

    Dat de houten bielzen (dwarsliggers) eerder berijpen en langer sneeuw dragen dan de ballast van steenslag tussen de bielzen werd toegeschreven aan het geringe geleidingsvermogen van het bielzenhout dat de toevoer van aardwarmte naar rijp en sneeuw vertraagt.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen