bierkeet


bierkeet 1.0

(cultuur en samenleving; neologisme)

keet, hok of ruimte waar jongeren samenkomen om bier of andere soorten alcohol te drinken of 'in te drinken' voordat ze naar een disco of een andere uitgaansgelegenheid gaan; drankkeet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bierkeet…

is een keet; is een vertrek; is een ruimte

      Algemene voorbeelden


      De bierkeet in Putten moet dicht, en dat kan nog grote gevolgen hebben voor onde meer Friese jongeren, zegt Koninklijke Horeca Nederland. De vakorganisatie verheugt zich handenwrijvend al op een serie rechtszaken voor soortgelijke gevallen.

      http://www.goedkoopbier.nl/?pagina=107,

      Een bierkeet is een eenvoudig gebouwtje (keet) waar plattelandsjongeren bijeenkomen om samen bier te drinken of 'in te drinken'. De bierkeet heeft geen financieel oogmerk, doordat de drank zelf ingekocht (of meegenomen) wordt. Het bier (en andere drank) is er daarom goedkoper dan in een reguliere horecagelegenheid. Dit tot ongenoegen van de horeca. Door het rookverbod, van 1 juli 2008 in Nederland, is de bierkeet alleen maar populairder aan het worden.

      http://www.bierwoordenboek.eu/Bierkeet.ashx

      De Nederlandse horeca trekt ten strijde tegen bierketen, bierschuren en biercaravans. In deze soms illegaal gebouwde ruimten gebruiken plattelandsjongeren zelf ingekochte drank.

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/863304/2007/07/26/Horeca-verklaart-oorlog-aan-bierkeet-en-caravan.dhtml,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • illegale bierketen

      De uitspraak gaat concreet over het beleid van de gemeente Putten. Volgens de Raad van State moet het gemeentebestuur optreden tegen illegale bierketen. De samenkomsten van groepen jongeren in oude caravans en schuren die ingericht zijn als kroegen, zijn in strijd met de wet. Horecaondernemers in de Veluwse gemeente zeggen oneerlijke concurrentie van de keten te ondervinden.

      http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/gemeenten_moeten_bierketen_aanpakken_1_222795,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2004
      Periode opkomst 2006