big bang


big bang 1.0

explosie die zich volgens een in brede kring geaccepteerde kosmologische theorie 13,7 miljard jaren geleden zou hebben voorgedaan, waardoor de oermaterie, die zou hebben bestaan uit een enkel punt met een oneindige dichtheid, uiteenspatte in wat wij nu kennen als het uitdijende heelal

Semagram (extra betekenisinformatie)


De big bang…

is een explosie

  • [Functie] dient ter verklaring van de uitdijing van het heelal
  • [Tijd] deed zich ongeveer 13,7 miljard jaren geleden voor
  • [Werkelijkheidswaarde] is een hypothetische gebeurtenis die wordt voorgesteld in een vrij algemeen aanvaarde kosmologische theorie die haar wortels heeft in de algemene relativiteitstheorie en die werd geformuleerd in 1931 door de Belg Georges Lemaître
  • [Object betroffen] deed zich voor in de oermaterie, die bestond uit een enkel punt met een oneindige dichtheid en een enorme hitte
  • [Gevolg of resultaat] ligt aan de oorsprong van het heelal dat steeds verder uitdijt

Algemene voorbeelden


Over het Chinese Mu, het Tibetaanse Om, de boeddhistische mantra die de uiteindelijke leegte aangeeft, de stille bron waaruit het heelal en de 'tienduizend dingen' via de big bang voortkwamen.

De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

Oorzaak en gevolg. Ook al weet niemand wat het eerst kwam, de kip of het ei. Wat deed de vermeende Big Bang ontsteken? Wat was daar de oorzaak van. Er moet ergens een begin zijn, maar dat begin moet weer een oorzaak hebben, waardoor de hele redenering nogal paradoxaal wordt.

http://www.sip.be/godsdienst/links/rubrieken/Leven%20na%20de%20dood.htm,

De vier fundamentele krachten waren ontstaan in de Big Bang zelf, toen het hele door de mens geobserveerde universum een onvoorstelbaar klein bakje met onvoorstelbaar hete quark- en gluonsoep was.

God's gym, Leon de Winter,

Het belangrijkste bewijs voor de theorie van de Big Bang is de aanwezigheid van de "achtergrondstraling" die ontdekt is in 1964 door Penzias en Wilson.

http://www.astro.uva.nl/encyclopedie/

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


big bang 2.0

abrupte verandering die een hevige schok teweegbrengt bij wie er bij betrokken is

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een big bang…

is een verandering

  • [Verloop] doet zich abrupt, zonder overgang voor
  • [Gevolg of resultaat] veroorzaakt een hevige schok bij wie erbij betrokken is
  • [Gebied] doet zich vooral voor op het gebied van de economie of van de politiek

    Algemene voorbeelden


    Ten bewijze van het feit dat een zogenoemde big bang, een invoering ineens van de euro, mogelijk is, wordt door sommigen wel naar Duitsland verwezen.

    http://www.dnb.nl/

    Je start het boek met een big bang: een hoofdstukje waarin je socialisme definieert en meteen ook de grote lijnen schetst van het debat over het socialisme. En hoe begint dat? Met een verwijzing naar 'emoties': de SP maakt nog altijd hevige emoties los, zeg je als beschouwing bij je eerste periode als voorzitter. De toon is gezet: centraal in je boekje staat een emotieve omschrijving van socialisme, en die emo-definitie draait rond 'verontwaardiging'.

    http://users.pandora.be/jan.van.duppen/j_gelezen.htm#12,

    De grootste partij, het CDA, laat bij monde van het Tweede-Kamerlid Maxime Verhagen weten dat ze zeker niet zomaar akkoord gaat met een toetreding van tien lidstaten tegelijk, die vermoedelijk eind dit jaar in Kopenhagen wordt beklonken. "Het is nog geen gelopen race", aldus Verhagen. De CDA'er wil niet zeggen of Nederland een big bang eventueel met een veto moet blokkeren. De EU-staten dienen volgens Verhagen een "selectief toelatingsbeleid" te volgen.

    NRC,

    Het 'Human Development Report for Central and Eastern Europe and the CIS' beschrijft het proces aldus: "De meest bepleite hervormingsstrategie ten tijde van de ineenstorting van de Sovjet-Unie stond bekend als 'shocktherapie', of de 'big bang'. Er werd vanuit gegaan dat er een zekere 'pijn' geleden zou moeten worden, maar men nam aan dat de pijn van korte duur was en dat de uiteindelijke voordelen aanzienlijk zouden zijn.

    http://www.stelling.nl/insudok/ned/kap1.htm

    De president leek voornamelijk nog geïnteresseerd in zijn "samenleven" met de toekomstige rechtse regering na de "big bang" van de verkiezingen die aan die van Rocard vooraf gaat.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    big bang 3.0

    explosieve toename van bepaalde verschijnselen door een zelfde oorzaak

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een big bang…

    is een vermeerdering

    • [Object betroffen] heeft betrekking op situaties, opportuniteiten, gebeurtenissen e.d.
    • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft in alle gevallen een zelfde toestand of gebeurtenis als oorzaak

      Algemene voorbeelden


      "We focussen op ondernemers die 'oplossingen' naar de markt willen brengen in het domein van de convergentie van internet, 'wireless' en nieuwe interfaces (met spraaktechnologie, bijvoorbeeld). Daarin schuilt echt een big bang aan mogelijkheden voor startups in Europa, nu we hier voor het eerst voorsprong hebben op de VS, inzake mobilofoniegebruik, inzake smartcards enzovoort."

      http://www.bbv.be/downloads/Trends.pdf