bigshot


bigshot 1.0

(informeel)

belangrijk, vooraanstaand persoon of iemand die zich zo gedraagt; kopstuk; leider

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bigshot…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een belangrijk, vooraanstaand persoon of gedraagt zich zo; neemt een belangrijke positie in

    Algemene voorbeelden


    De man was wat je noemt een bigshot; hij had overal contacten en hield er naast het radiostation ook een paar andere bedrijven op na.

    https://books.google.nl/books?id=BYRyAAAAQBAJ&pg=PT74&lpg=PT74&dq=%22een+bigshot%22&source=bl&ots=hRdbhwBvXZ&sig=K7BG2FeIG_nlOYN6EZomCUyfOSY&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjlgI6v_IbNAhUqBcAKHYu7BHg4ChDoAQg0MAc#v=onepage&q=%22een%20bigshot%22&f=false

    Op het eerste gezicht vertelt Wereldschaduw drie verhalen [...]. In tweede instantie gaat Wereldschaduw over veel meer dan deze drie verhaallijnen: Het handelt over alle spelers in het mondiale systeem. Of het nou gaat om een slachtoffer van de Rwandese genocide, om de echtgenote van een bigshot in de zakenwereld of over een arme mijnwerker in Bolivia: alle levens worden beïnvloed door machthebbers die een spel spelen met de wereld.

    http://www.tzum.info/2015/10/recensie-nir-baram-wereldschaduw/,

    Toen je weer eens een keer in ons guest-house logeerde, vertelde je me dat je op een receptie een bigshot van Standard Vacuüm had ontmoet. Het bleek Bob Andersen te zijn geweest, de General Representative die jou tijdens die ontmoeting had uitgenodigd om als gast van Stanvac naar Sungei Gerong te gaan en een artikel te schrijven over het 'Indonesianisatie'-programma dat door Stanvac was gelanceerd.

    http://www.dbnl.org/tekst/oltm003tell01_01/oltm003tell01_01_0015.php