bijstandsniveau


bijstandsniveau 1.0

((vooral) in Nederland)

niveau van het minimale normbedrag waarmee iemand rond moet kunnen komen; basisniveau tot waarop mensen zonder werk en/of toereikende uitkering een financiële aanvulling krijgen van de overheid
De hoogte van het bijstandsniveau is gerelateerd aan het minimumloon.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bijstandsniveau…

is een niveau

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft het niveau van het minimale normbedrag waarmee iemand rond moet kunnen komen; betreft het basisniveau tot waarop mensen zonder werk en/of toereikende uitkering een financiële aanvulling krijgen van de overheid

    Hoofdsemagram: niveau


    Algemene voorbeelden


    Als bevriezen en matigen de oplossing bood, had dat nu wel mogen blijken, na een cumulatieve daling van meer dan 15 procent in het bijstandsniveau sinds 1982.

    NRC,

    Was het eerst mogeljk om tot 10 procent boven de bijstand kwijtschelding te geven, nu is dat nog maar mogelijk bij een inkomen tot 90 procent van het bijstandsniveau.

    NRC,

    Omdat het daarbij niet gaat om 'schuldloos werkeloos worden', heb je ook geen recht op WW en val je direct terug naar bijstandsniveau.

    http://www.stichtingpandora.nl/index.html

    De verschillende argumentaties leiden ook tot totaal verschillende invullingen ten aanzien van de gewenste hoogte van het basisinkomen, uiteenlopend van circa 600 gulden in de maand tot bijstandsniveau of minimumloon.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • het huidige bijstandsniveau

    Bij het huidige bijstandsniveau is het in de mond nemen van het woord 'fraude' voor iemand die wat bijverdient zonder dit op te geven al haast een gotspe te noemen.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • (een inkomen of uitkering) beneden (het) bijstandsniveau
    • (een inkomen of uitkering) boven (het) bijstandsniveau
    • (een inkomen of uitkering) omstreeks (het) bijstandsniveau
    • (een inkomen of uitkering) onder (het) bijstandsniveau
    • (een inkomen of uitkering) op (het) bijstandsniveau
    • (een inkomen of uitkering) rond (het) bijstandsniveau
    • (een aanvulling) tot (het) bijstandsniveau
    • (een aanvulling) tot aan (het) bijstandsniveau

    Een inkomen beneden bijstandsniveau betekent dat mensen door individuele omstandigheden onder de sociale norm doorschieten.

    NRC,

    Ik heb daar kunnen vertellen wat de gemeente Haren doet met het participatiefonds voor mensen in de bijstand en voor mensen die een inkomen hebben vlak boven bijstandsniveau.

    http://www.michielverbeek.nl/

    Kostwinners die met 70 procent van het minimumloon beneden de bijstandsgrens komen kunnen volgens de plannen bij de sociale dienst een aanvulling krijgen van 30 procent tot aan het bijstandsniveau.

    NRC,

    Bijzondere bijstand is een regeling die gemeenten de mogelijkheid biedt inwoners met een inkomen op of omstreeks het bijstandsniveau (dat hoeft niet per se een bijstandsuitkering te zijn) een extra vergoeding te geven voor speciale kosten.

    NRC,

    Op de bijeenkomst bleek dat veel mensen in Nederland onder het bijstandsniveau leven en dat deze groep groter wordt.

    Meppeler Courant,

    In de leeftijdsgroep 50-64 jaar heeft 24% van de Turkse en Marokkaanse ouderen een inkomen rond het bijstandsniveau; 11% zit onder het bijstandsniveau.

    http://www.nisbo.org/ouderenadviseurs2.htm,

    Mevrouw M. is een alleenstaande vrouw van 56 jaar, die een gedeeltelijke WAO-uitkering [...] van het GAK ontvangt plus een aanvulling tot het bijstandsniveau van de Sociale Dienst.

    http://www.nmigratie.nl/

    • op bijstandsniveau leven

    De kleine boeren rond de stad Frankfurt hebben het niet breed: ongeveer 40 procent van hen leeft op bijstandsniveau.

    NRC,

    overig


    • lager dan het bijstandsniveau

    De overige vrouwen hadden wel het hele jaar inkomen uit arbeid, maar dat was lager dan het bijstandsniveau voor alleenstaanden.

    http://www.scp.nl/boeken/titels/2000-5/nl/acrobat/Emancipatie.pdf,