bindingsangst


bindingsangst 1.0

(seks, gender en relaties)

angst om een bepaalde verbintenis, meestal een serieuze liefdesrelatie, of een andere verantwoordelijkheid aan te gaan of zich daarin vast te leggen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bindingsangst…

is angst

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft angst om een verbintenis, meestal een serieuze liefdesrelatie, of een andere verantwoordelijkheid aan te gaan of zich daarin vast te leggen

    Hoofdsemagram: angst


    Algemene voorbeelden


    De bindingsangst, het onvermogen om zich echt aan iemand toe te vertrouwen op grond van de vroege kwetsing.

    Het meesterstuk, Anna Enquist,

    Veilig thuis, ver weg van het gewriemel. Daar kunnen zij naar hartelust surfen zonder echt met de aanwezigheid van een ander opgescheept te worden. Het blijft allemaal virtueel waardoor de bindingsangst geen kans krijgt. Wat dat betreft is de pc de ideale vrijgezellenmachine, en biedt de elektronische snelweg voor het eerst in de mensengeschiedenis de mogelijkheid om al die asociale energie op grote schaal te vermaatschappelijken.

    NRC,

    Als ze geen bindingsangst hebben dan is het wel verlatingsangst; de een blijkt uiteindelijk een dominante klootzak, de ander is juist bang voor haar vanwege haar geslaagde carrière.

    De klokkenluider, Tomas Ross,

    Bindingsangst is een van de vele termen uit de psychologie die zijn betekenis eigenlijk heeft verloren. Het is een hol begrip dat nog duidt op iets als … bindingsangst. Maar o, wat wordt het vaak gebruikt, natuurlijk altijd in gesprekken over relaties. Want een relatie met iemand die bindingsangst heeft is natuurlijk niet zo leuk.

    http://relatie.blog.nl/partnerschap/2008/01/02/bindingsangst

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1995
    Periode opkomst 2001