biobedrijf


biobedrijf 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening; agricultuur; neologisme. Het eerste lid bio- is waarschijnlijk verkort of geconcentreerd uit biologisch of biologisch-dynamisch in de betekenis 1 en uit biofarmaceutisch in de betekenis 2.)

agrarisch bedrijf waar op biologische wijze producten verbouwd worden, bijvoorbeeld door het gebruik van natuurlijke stoffen die de bodem niet belasten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een biobedrijf…

is een bedrijf; is een organisatie

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een agrarisch bedrijf waar op biologische wijze verbouwd wordt

    Hoofdsemagram: bedrijf


    Algemene voorbeelden


    Biobedrijf Cressana uit de Borstekouterstraat 66 in Roborst (Zwalm) zet tijdens de bioweek de deuren open. Het familiebedrijf teelt biologische waterkers en verwerkt die tot afgeleide producten. Zowel dit weekend als volgend weekend zijn er rondleidingen.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLPPE_20100605_001,

    Zaterdag hield het bedrijf een opendeurdag om zijn verjaardag te vieren. Er waren rondleidingen en er kon geproefd worden van groenten- en fruitbereidingen, vegetarische burgers, wijn, kaas, vruchtensappen en ijs. De Hogen Akker werd in 1977 door Rolle Debruyne uit de Oedelemse grond gestampt en is momenteel het oudste actieve biobedrijf in Vlaanderen, weet Het Nieuwsblad. Het telt 3,5 hectare waar intensief geteeld wordt in volle grond, maar er is ook een areaal van 3.000 vierkante meter koud glas.

    http://www.vilt.be/Oudste_biobedrijf_viert_dertigste_verjaardag,

    Het nieuwe biobedrijf: Met je eigen klanten op het land staan. Er zijn te weinig biologische boeren, terwijl de Nederlander wel meer kwaliteit op zijn bord wil. De biologische handelsonderneming Green Organics schat dat over twee jaar het aanbod aan biologische producten zelfs onvoldoende zal zijn door een daling van het aantal biologische land- en tuinbouwbedrijven.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1695052/2006/04/01/Het-nieuwe-biobedrijf-Met-je-eigen-klanten-op-het-land-staan.dhtml,

    Op 8 maart viel het verdict in Klemskerke. De geiten van het biobedrijf 't Reigershof moesten voor de bijl. Zowat iedereen had er de mond van vol [...]. Maar er is meer aan de hand dan een pershype. Want waarom spreekt het Reigershof zo tot de verbeelding? Het is een kleinschalig familiaal bedrijf dat bovendien biologisch teelt.

    http://home.scarlet.be/~rd051262/sentiment.html,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2001
    Periode opkomst 2001

    biobedrijf 2.0

    (natuur, milieu en energievoorziening; agricultuur. Het eerste lid bio- is waarschijnlijk verkort of geconcentreerd uit biologisch of biologisch-dynamisch in de betekenis 1 en uit biofarmaceutisch in de betekenis 2.)

    bedrijf dat zich bezighoudt met biotechnologie

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een biobedrijf…

    is een bedrijf; is een organisatie

    • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een biotechbedrijf

      Hoofdsemagram: bedrijf


      Algemene voorbeelden


      Het Britse biobedrijf Cozart heeft Rapiscan, dat tot vijf verschillende soorten drugs op erg snelle wijze kan detecteren.

      De Morgen,

      Activisten verhinderen beursgang biobedrijf. Radicale dierenactivisten hebben vorige week in de Verenigde Staten met dreigementen de beursgang weten te verhinderen van een bedrijf dat medicijnen en andere producten test op dieren.

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/663888/2005/09/15/Activisten-verhinderen-beursgang-biobedrijf.dhtml,

      Biobedrijf zou overheidskrediet vals benutten. Het Leidse bedrijf Pharming zou onder valse voorwendsels 22 miljoen gulden ontwikkelingskrediet van het Rijk krijgen voor de productie van menselijk collageen door genetische manipulatie van koeien.

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/422766/1996/09/05/Biobedrijf-zou-overheidskrediet-vals-benutten.dhtml,