biomarker


biomarker 1.0

(biologie; chemie en mineralogie. Het eerste lid bio- is verkort of geconcentreerd uit biologisch of een woordgroep met biologisch.)

stof die wordt gebruikt als een indicator van een bepaalde biologische toestand; stof die wordt gebruikt om een bepaalde biologische toestand te markeren, bijvoorbeeld gebruikt in de gezondheidszorg om orgaanfuncties of ziekteprocessen aan te geven

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een biomarker…

is een stof

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een stof die gebruikt wordt om een bepaalde biologische toestand te markeren of aan te geven

    Hoofdsemagram: marker


    Algemene voorbeelden


    Andere biologische parameters die mogelijk als biomarker kunnen worden gebruikt zijn de producten van biotransformatie (PAK-metabolieten en DNA-adducten), de enzymen die uit beschadigde cellen in het bloed lekken (serum transaminases) of algemene indices voor weefselbeschadiging (lever somatische index) en de algehele gezondheid (conditiefactor).

    http://www.omegam.nl/Public/mres1997.nsf/(Documenten)/Onderzoek+Milieutoxicologie?Open,

    Het belang van de gevoeligheid van de biomarker hangt af van de doelstelling van het onderzoek waarvoor de biomarker wordt gebruikt.

    http://www.omegam.nl/Public/mres1997.nsf/(Documenten)/Onderzoek+Milieutoxicologie?Open,

    Het verloop van de ziekte van Alzheimer is te volgen door biomarkers in het hersenvocht te meten. Dit is nauwkeurig en weerspiegelt heel direct de processen die zich in de hersenen van alzheimerpatiënten afspelen.

    http://www.mednet.nl/nieuws/id4812-biomarker-geeft-inzicht-in-verloop-alzheimer-.html,

    Van Zuiden c.s. trachtten langs deze weg een biomarker te identificeren die duidt op een verhoogde kwetsbaarheid voor PTSS. Ze meenden die gevonden te hebben in de mate waarin leukocyten kunnen binden aan de glucocorticoïdereceptor (GR). Hoe groter het aantal receptoren, hoe meer risico op PTSS. En inderdaad, dit GR-aantal bleek groter bij die soldaten die na afloop van de missie veel PTSS-symptomen ontwikkelden. Een stijging van het aantal receptoren met duizend bleek het risico op PTSS 7,5 maal te verhogen.

    http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Tijdschriftartikel/89758/Biomarker-voorspelt-PTSS.htm,