bioverkoop


bioverkoop 1.0

(agricultuur; (vooral) in België; neologisme)

verkoop van producten, met name voedingswaar, die slechts natuurlijke, biologische ingrediënten bevatten en meestal op een milieuvriendelijke wijze vervaardigd zijn; verkoop van bioproducten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bioverkoop…

is verkoop

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de verkoop van bioproducten

    Hoofdsemagram: verkoop


    Algemene voorbeelden


    De klassieke supermarkt blijft het grootste kanaal met 47% en won, na een dip in 2010, vorig jaar opnieuw marktaandeel. De kleinere kanalen zoals hard discount en de rechtstreekse verkoop groeiden vorig jaar en hebben elk zo'n 5% van de bioverkoop in handen. Biologische producten zijn gemiddeld een derde duurder dan gangbare producten.

    http://lv.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=2730,

    De dure prijs en de beperkte keuze en vindbaarheid van de producten blijven de grootste struikelblokken op weg naar meer bioverkoop. "Tja, momenteel is het aanbod kleiner dan de vraag. Vandaag bestaat 1 procent van alle verkochte producten uit bioproducten, maar we verwachten een omzetgroei van 25 tot 35 procent per jaar." Dat betekent dat over vier jaar de omzet van bioproducten zal verdubbeld zijn. Minister Dua wil daar graag een handje bij helpen, vandaar dat ze een campagne bestelde om bioproducten een duwtje in de rug te geven.

    De Morgen,

    De laatste jaren kent de bioverkoop via supermarkten in België een grote groei. Van een marktaandeel van minder dan 50% in 2003 naar een aandeel van meer dan 60% in 2007 [...]. In 2007 groeide de bioconsumptie in België met 9,95%, daarbij kende de supermarkt met een groei van 11,77% de snelste groei.

    http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/392/102/RUG01-001392102_2010_0001_AC.pdf.,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2001