bladgroen


bladgroen 1.0

(dieren; natuur, milieu en energievoorziening; biologie)

groene kleurstof in plantencellen die de groene plantendelen onder invloed van zonlicht hun kleur geeft; groene bladkleurstof; chlorofyl

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bladgroen…

is een kleurstof; is een stof

  • [Functie] dient, samen met zonlicht, voor het optreden van fotosynthese, het proces waarbij kooldioxide wordt omgezet in organische verbindingen
  • [Plaats] bevindt zich in bladgroenkorrels (cytoplasten), in de cellen van groene plantendelen

    Algemene voorbeelden


    Groene planten hebben bladgroen en kunnen hiermee met behulp van zonlicht energie opslaan in de vorm van koolhydraten. Deze koolhydraten worden voor de groei gebruikt.

    http://www.delocht.nl/default.htm

    Momenteel bereiden bomen en struiken zich voor op de komende winter door waardevolle voedingsstoffen uit hun bladeren te trekken en op te slaan om later opnieuw te gebruiken. Een van deze stoffen is bladgroen of chlorofyl, de stof die verantwoordelijk is voor de groene kleur van planten, bomen en struiken. Bladgroen is zo belangrijk omdat het een grote rol speelt in de fotosynthese en dus de groei van planten.

    http://www.natuurkalender.nl/nieuwsitems/2011-10_herfstkleuren.asp

    De bladeren worden geel en rood doordat de bladeren geleidelijk afsterven en het bladgroen geleidelijk verdwijnt.

    http://www.groengids.be/

    IJzer is voor planten zeer belangrijk, daar dit nodig is bij de opbouw van het bladgroen (Chlorofyl).

    http://home2.planetinternet.be/cvanroy/aquaria.htm

    Gebrek aan voedingsstoffen en mineralen kan tot stoornissymptomen leiden die vaak worden aangezien voor aantasting door plaagdieren en ziekten. Bijvoorbeeld een gele verkleuring aan de rand van het blad bij oudere bladeren is vaak het gevolg van magnesiumgebrek (Mg). Magnesium zorgt voor de vorming van chlorofyl (bladgroen). Dit gebrek kan mede komen door overmatig watergeven.

    http://www.kwekerij-mostert.nl/homeframe.htm

    Er zijn een heel reeks bladverliezende soorten bomen en heesters waar, behalve het bladgroen, ook andere pigmenten in het blad aanwezig zijn, maar die zich door de overmaat aan groen niet manifesteerden. Naarmate het bladgroen verdwijnt en de aanwezige voedingsstoffen elders worden opgestapeld, komen deze pigmenten te voorschijn en juist dat proces zorgt ervoor dat het blad van menige boom en struik in schoonheid eindigt.

    De Standaard,

    Paddestoelen hebben geen bladgroen.

    http://www.delocht.nl/default.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    bladgroen 2.0

    (dieren; natuur, milieu en energievoorziening; biologie)

    groene deel van een plant; groene deel van een groente; groen plantendeel; groen blad

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Bladgroen…

    is een plantendeel; is een deel

    • [Kleur] is kleur
    • [Geheel] is een deel van een plant of een groente

      Algemene voorbeelden


      De buxus-spintmijt (Eurytetranychus buxi). Dit zijn microscopisch kleine, bruinrode insecten met in tegenstelling tot andere mijtachtigen vrij grote pootjes, waardoor ze snel bewegen [...]. Deze mijten hebben zuigende en bijtende monddeeltjes [...]. Alleen de oude blaadjes worden aangetast, men ziet dit aan de opvallende bleke streepvormige puntjes, ook kan het bladgroen citroenkleurig zijn. Bij jonge blaadjes komt dit niet voor.

      http://start.be/tuinhoekje/,

      Venkel behoort, anders dan men zou verwachten, niet tot de knolgewassen, maar tot de stengelgroenten. De knollen zijn de verdikte ondereinden van de bladstelen. Het bladgroen is ook eetbaar en kan voor garnering of als kruid worden gebruikt. Evenals dille, heeft venkel een lichte anijssmaak, dat lekker is in visgerechten.

      http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

      Mijn favoriet onder de orchideeën was de anggrek boelan [...]. Juist deze betoverende soort had vaak te kampen met een ziekte waartegen geen kruid gewassen bleek. Waren de bladeren te nat geworden door binnenwaaiende regen of overdadig begieten [...], dan ontstonden er doorschijnende vlekken in het bladgroen, die zwollen tot blaren, gevuld met een stinkende zwarte pap. Om te voorkomen dat de zieke plant zijn buren zou besmetten, werden om te beginnen de aangetaste bladeren zo grondig mogelijk weggesneden.

      Sleuteloog, Hella S. Haasse,

      bladgroen 3.0

      gebladerte van bomen en planten; loof

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Bladgroen…

      is gebladerte

      • [Kleur] is groen
      • [Deel] bestaat uit bladeren

        Algemene voorbeelden


        Door de strenge eisen die aan luchtfoto's voor karteringsdoeleinden worden gesteld (wolkenloze hemel, geen sneeuw, geen bladgroen, laag water en geen lange slagschaduwen) is het slechts een beperkt aantal dagen per jaar mogelijk om goede luchtfoto's te maken.

        http://www.tdn.nl/

        Ik doe mijn ogen dicht en adem diep. Verstikkende geur van veel bladgroen. De zoete geur van bananeschillen. Zie Bob weer tegen die boomstam zitten. Zat vaak zo vroeger. Heb hem aan het eind van de oorlog in die houding getekend. Van de eiken en beuken om hem heen maakte ik een tropisch oerwoud.

        De kus, Jan Wolkers,

        bladgroen 4.0

        kleur van groene bladeren

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Bladgroen…

        is een kleur; is een eigenschap

        • [Kleur] heeft de kleur van groene bladeren

          Algemene voorbeelden


          De terrazzokleuren (steenrood, okergeel, bladgroen en in het hotel ook koninklijk blauw), de luxe houtsoorten, het koper en de opnieuw gebruikte glas-in-lood-ramen uit 1925, roepen een sfeer van rustige grandeur op, herinnerend aan de jaren '20 en '30, Art Deco en de hoogtijdagen van Figi.

          NRC,

          De kleuren van Kopenhagen zijn zandsteen-beige, okergeel en groen. Niet het bladgroen van de uitgestrekte parken, want die zijn er ook, maar het zeegroen van geoxydeerd koper op koepels en daken, dat de stad een beetje plechtig doet zijn.

          NRC,

          bladgroen 5.0

          van bladgroen afgeleid voedingsadditief, met E-nummer E140, dat soms wordt toegevoegd aan producten zoals tandpasta en kauwgom; chlorofyl; chlorofyline

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Bladgroen…

          is een additief; is een stof

              Algemene voorbeelden


              Goldwell Classic Wave geeft het haar meer glans en souplesse. De vitamine C beschermt het haar, versterkt het afweersysteem en stimuleert de vitaliteit. De chlorofyline (bladgroen) in Classic Wave intensiveert de werking van de permanent zonder verhoging van het aantal reductiemiddelen.

              http://www.saveonhaircare.nl/site/NL/producten/Haarproducten/Goldwell/Goldwell%20Omvorming/Goldwell%20Topform%20Classic%20Wave%20500%20ml/