blindentribune


blindentribune 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur; gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

tribune bestemd voor blinden, vooral bij sportwedstrijden, waar visueel gehandicapten via een speciale headset audiocommentaar krijgen over het verloop van het evenement

Algemene voorbeelden


AZ introduceerde als eerste club in Nederland een speciale blindentribune. Vanaf de perstribune worden de visueel gehandicapte gasten tijdens de wedstrijd van minuut-tot-minuut bijgepraat via een speciale headset. De blindencommentatoren informeren de gasten over de tussenstand en bijzondere gebeurtenissen op het veld. De blinde supporters blijven daardoor op de hoogte van het verloop van de wedstrijd, terwijl ze zelf de sfeer, geur en omstandigheden in het stadion kunnen ervaren.

http://www.az.nl/club/maatschappelijk/blindentribune

Blindentribune in PSV-stadion Eindhoven [...]. Het Philips Stadion krijgt vanaf komend seizoen een speciale blindentribune. Via headsets worden supporters met een visuele beperking op de tribune van live commentaar bij de wedstrijd voorzien. Afgelopen seizoen werd er al een geslaagde proef gedaan tijdens de wedstrijd PSV-FC Groningen. De blindentribune biedt ruimte aan twintig personen: tien slechtziende of blinde mensen en hun begeleiders. Na afloop van het seizoen wordt bekeken of dit aantal toereikend is.

http://www.visio.org/nl-nl/home/actueel/nieuws/2014/juli/blindentribune-in-psv-stadion-eindhoven,

Oranjefans die een mindervalideplaats of tickets voor de blindentribune nodig hebben om een wedstrijd van het Nederlands elftal te bezoeken, kunnen schriftelijk kaarten bestellen bij de KNVB.

https://knvb.voetbalticket-shop.nl/web/show/id=417537,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2000