bloedvervanger


bloedvervanger 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

stof die ter vervanging van bloed wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij transfusies als geen geschikt donorbloed voorhanden is of in gevallen waarin geen donorbloed mag worden toegediend in verband met een bepaalde geloofsovertuiging van de ontvangende patiënt of gebruikt door sporters om het zuurstoftransport in het bloed beter te laten plaatsvinden; kunstbloed

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bloedvervanger…

is een stof

      Algemene voorbeelden


      Nikkels is huisarts in Breda en begeleidt een aantal Nederlandse toppers in de atletiek en het wielrennen. Van 1999 tot 2001 was hij arts van de schaatsploeg van SpaarSelect, met Gianni Romme, Erben Wennemars en coach Peter Mueller. Hij geldt in Nederland als een van de weinige insiders op het gebied van bloeddoping. De 'hondenbrok' of oxyglobine illustreert volgens Nikkels in welke hoek de nieuwste trend moet worden gezocht. Oxyglobine blijkt geen wondermiddel, maar betere opvolgers zijn in de maak. "Het is een bloedvervanger en juist op dat terrein zie je momenteel enorme ontwikkelingen. Kunstbloed, om het populair te zeggen. Daar gaan we binnenkort de eerste gevallen van krijgen." De aanloop naar de Tour de France, die morgen begint in Straatsburg, wordt volledig gedomineerd door het bloeddopingschandaal in Spanje, waar eind mei een netwerk werd opgerold.

      NRC,

      Een experimentele bloedvervanger is in de VS met succes toegepast bij een zwaargewonde Jehova-getuige, blijkt uit een publicatie van artsen van het Denver Health Medical Center in The New England Journal of Medicine (4 april). De Amerikaanse artsen hebben daarom de bloedvervanger PolyHeme gebruikt die wordt ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf North field Laboratories. De Amerikaanse federale autoriteiten (FDA) hebben nog geen officiële toestemming gegeven voor gebruik van deze bloedvervanger in de kliniek, hangende lopend onderzoek bij mensen.

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/617086/2002/04/13/Jehova-krijgt-bloedvervanger.dhtml,

      Zuid-Afrika introduceert kunstbloed. Zuid-Afrika heeft als eerste land ter wereld ingestemd met het op de markt brengen van een bloedvervanger die de werking van rode bloedcellen nabootst.

      Reformatorisch Dagblad,

      Heyns denkt dan ook dat de bloedvervanger vooral geschikt is als overbrugging tot geschikt donorbloed is gevonden.

      Reformatorisch Dagblad,

      In het Amsterdamse Academisch Medisch Centrum is de afgelopen maanden met succes kunstbloed gebruikt. Daardoor zal in de toekomst minder donorbloed nodig zijn voor transfusies. [...]. De bloedvervanger is vooral bedoeld voor langdurige operaties waarbij veel bloed verloren gaat.

      https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:003278004:mpeg21:a00076,