bloempot


bloempot 1.0

doorgaans van aardewerk gemaakte pot waarin een plant wordt gehouden; pot voor een plant

Semagram


Een bloempot…

is een pot

 • [Deel] heeft een of meer gaten in de bodem
 • [Materiaal] is doorgaans gemaakt van aardewerk maar ook wel van kunststof, emaille of een ander materiaal
 • [Functie] dient voor het houden van planten
 • [Gebruikswijze] wordt ook gebruikt om een huissleutel onder te verbergen

Hoofdsemagram: pot


Algemene voorbeelden


Han maakte zijn fiets aan die van haar vast, Esther haalde een sleutel tevoorschijn vanonder een bloempot naast de deur, opende die, en legde de sleutel weer terug. 'Makkelijk hoor, zo hoef ik nooit in het donker in mijn tas te zoeken ... en het is zo ouderwets, een dief van tegenwoordig kijkt echt niet meer onder een bloempot!'

Spitzen, Thomas Rosenboom,

Het ene jongetje heeft stroblond haar, zonder gel, in een model wat volgens mij simpel geknipt kan worden door een bloempot op je hoofd te zetten en de uiteinden van het haar er af te knippen. Het andere jongetje had bruin haar, dat flink door de war zat.

http://www.molenplein.nl/index.php?action=columns=4916,

Fre gaat aan tafel 4 zitten vlakbij de veelsoortige bloempotten die op de houten vensterbank staan.

Hete zeeprikkels, Andreas Roels,

Laten we eerst al die bloempotten maar op het balcon zetten, vervolgde hij. Hij opende de balcondeur. De frisse sterke zeewind woei verkwikkend naar binnen en bewoog de huiskamerlamp boven de tafel in het midden. Hij bracht alle potten naar buiten.

Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • een aardewerken bloempot
 • een roodstenen bloempot
 • een stenen bloempot
 • roodstenen bloempotten

Pado staat gebukt over een aardewerken bloempot waar hij de aarde en wortels uitschept.

De jongen die alles goed wou denken, Ben Faccini,

Deelnemers konden ter ere van de heropening na de verbouwing van de bloemenhandel gratis een roodstenen bloempot komen halen die weer versierd moest worden ingeleverd.

Meppeler Courant,

Ze strompelde door de voortuin die de straat van haar kleine villa scheidde. Naast de voordeur stond een redelijk uit de kluiten gewassen stenen bloempot. Moeizaam wist ze die aan één kant een paar centimeter op te tillen. Ze vond de sleutel. Ze opende haar deur, en verdween.

De droogte, Herman Brusselmans,

Als u de gewone roodstenen bloempotten hebt, laat er dan geen aanslag op komen. Die komt meestal door te veel gieten. Zo'n pot moet kunnen ademen.

Meppeler Courant,

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • een omgekeerde bloempot
 • omgekeerde bloempotten

De pad ten slotte, ving hij in de poel niet ver van zijn huis, aan de rand van het dorp waar hij woonde. Zodra hij het dier te pakken had, verborg hij het onder een omgekeerde bloempot, achter in zijn eigen tuin.

Liefdesmeer & andere verhalen, Chaja Polak,

Tuinmieren komen in heel Nederland voor in diverse soorten. Hun nesten vindt u in zandgrond en, gelukkig, meestal buitenshuis onder straattegels, maar ook onder bijvoorbeeld omgekeerde bloempotten.

http://www.ongedierte.nl/,

in voorzetselgroep


 • in een bloempot
 • in (de) bloempotten

Ik bleef haar het antwoord schuldig. Wel keek ik toen naar de tafel. Een bos gele en een bos bruine chrysanten, en een witte chrysant in een bloempot. De bloemen die op Allerzielen, de dag vóór moeders jaardag, met armen vol, naar de begraafplaatsen worden toegedragen.

Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

Maar op het tafeltje stond alleen een plant, het was een echte rode geranium in een bloempot met een schoteltje eronder, en het was duidelijk dat hij daar door de organisatie was neergezet omdat het anders zo kaal was op het witte formica, met helemaal niets erop.

Eten met Emma, Herman Koch,

Het was een zondagmiddag en het regende. Mijn vader stond voor het raam en rookte een sigaret. Hij tikte as in een bloempot en mijn moeder riep uit de achterkamer: "Doe dat nu niet, Rainer, het is zo slecht voor de planten.'

De kleine blonde dood, Boudewijn Büch,

Viooltjes, duizendschonen en vergeet-mij-nietjes kunt u nu in de tuin of in bakken uitplanten. Hebt u nog geen ruimte? Zet die tweejarigen dan in bloempotten en zet ze met kluit en al over als de ruimte wel beschikbaar is.

http://www.hesco.be/tuintips.htm

In jaren dat de grond haast niet bevroren is, bloeien bolgewassen vaak minder dan na strenge vorst. Als u de bollen eens goed koud maakt schijnt dat te helpen. Ook als u crocus of narcissen in bloempotten poot om tegen kerstmis te laten bloeien, doe ze dan eerst in de koelkast.

Meppeler Courant,

De schimmel had niets, hoe klein ook, gespaard. De prenten tegen de muren waren onherkenbaar geworden en de boeken vochtig en klam. Zelfs de aarde in de bloempotten was bedekt met witte korsten.

De stenen toren, Jo Claes,

 • onder de bloempot
 • onder een bloempot

Leg nooit [...] sleutels onder de deurmat, tussen het hout, onder de bloempot of op andere bekende plaatsen. Een inbreker kent deze plekken beter als geen ander.

http://www.eeneigenhuis.nl/

Van pissebedden bijvoorbeeld, die verwant zijn aan de kreeften, is bekend dat zij zeer slecht aangepast zijn aan het leven op het land. Uit metingen blijkt dat ze kwistig met hun waterafgifte omgaan. Daarom houden ze het alleen uit in een vochtige omgeving, bijvoorbeeld onder een bloempot of steen of onder loszittend, schimmelig behang.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


 • bloempotje

Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen