blokrijden


blokrijden 1.0

(transport, verkeer en reizen; recht en misdaad)

gegroepeerd autorijden onder politiebegeleiding met een constante snelheid, om files te voorkomen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Blokrijden…

is rijden; is een handeling

  • [Functie] wordt gedaan om filevorming tegen te gaan
  • [Plaats van herkomst] is in België bedacht
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft autorijden in groepen, blokken, met een constante snelheid en onder politiebegeleiding

    Algemene voorbeelden


    In Oost-Vlaanderen zijn de wegen rondom Gent slecht berijdbaar door de hevige sneeuwval [...]. Op de E17 tussen Gent en Waregem moest onder meer worden blokgereden om de strooidiensten hun werk te laten doen. 'Op die plaats waren de gladde wegen even een dreigend probleem', aldus Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20101201_062,

    Zaterdagavond invoegen op 2 vaks snelweg en midden tussen een bewapend geldtransport terecht komen. 'k Heb mij maar rap af laten zakken achter de 2e Toyota Landcruiser van de flikken. Vervolgens al blokrijdend zoals hun bordje aanwees "Distance - Afstand houden". Aan ca 110km/u tot op den Brusselse ring.

    http://www.9lives.be/forum/mobiliteit/714514-ik-reed-testraks-rond-en-ik-kwam-tegen-deel-4-a-19.html,

    Om ongevallen te voorkomen werd blokrijden ingevoerd vanaf Affligem.

    De Standaard,

    De problemen rond Brussel werden nog verergerd door de regen en een karavaan boze taxichauffeurs. Hier en daar botsten auto's. Meteen ontstond een enorme file richting Namen-Leuven-Luik tot Waterloo. Volgens rijkswachtkommandant Van Poucke behoedden de files de chauffeurs voor zware ongelukken. "Ernstige aanrijdingen bleven uit. Het was blokrijden uit eigen beweging bij gebrek aan beweging".

    De Standaard,

    Normaal staat het daar in de spits stil, maar als de politie voorop gaat loopt het verkeer door. Op dit moment wordt 'blokgereden' als de spitsteams ter plekke zijn en het verkeer vast staat. Maar mogelijk wordt het nog voor de zomer structureel ingevoerd. De spitsteams rijden met minimaal 2 à 3 auto's. Als het ene spitsteam het blok volgend verkeer 'loslaat', start vanaf het beginpunt een nieuw blok. Voor het blok uit wordt voor de start ruimte gecreëerd, zodat het blok ook daadwerkelijk kan doorrijden. Blokrijden is niet nieuw. Het is uitgevonden in België. In Nederland werd het blokrijden al eerder getest op de A2 bij Eindhoven.

    Haagsche Courant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding