blowverbodsbord


blowverbodsbord 1.0

afbeelding

Bron: Marie-II
( CC BY-NC-SA 2.0 )

(neologisme)

officieel verkeersbord dat een plaats aangeeft waar men niet mag blowen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een blowverbodsbord…

is een verkeersbord

  • [Functie] geeft een zone aan waar blowen niet is toegestaan
  • [Handelende persoon] wordt geplaatst door een gemeente
  • [Waardering] wordt door blowers niet gewaardeerd

    Algemene voorbeelden


    De blowverbodsborden die sinds vorige week in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes staan, vliegen als zoete broodjes over de toonbank. Maandagochtend telde het stadsdeel meer dan 350 aanvragen, waarvan zo'n driekwart uit de Verenigde Staten, liet een woordvoerster weten [...]. Aangezien het bord erg populair blijkt bij dieven, besloot het stadsdeel het voor 90 euro te koop aan te bieden. Volgens de zegsvrouw loopt het storm. De Amerikanen vinden het volgens haar erg typisch dat je overal in Nederland mag blowen, behalve in De Baarsjes. Ook vanuit Australië, Singapore, Scandinavische landen en Duitsland meldden zich belangstellenden [...]. Het bord, dat overlast van blowende jongeren in de wijk moet tegengaan, is inmiddels al drie keer ontvreemd. In een poging de dieven slim af te zijn, laste het stadsdeel het bord vast. Ook dat mocht niet baten, afgelopen weekeinde wisten liefhebbers het met paal en al uit de grond te krijgen.

    http://www.maroc.nl/forums/nieuws-de-dag/173936-nederlands-blowverbodsbord-razend-populair-amerika.html,

    Kersvers blowverbodsbord spoorloos. Het gloednieuwe bord dat jongeren moet wijzen op het blowverbod in de Amsterdamse wijk De Baarsjes, is nog geen dag na plaatsing al verdwenen. Stadsdeelvoorzitter Van Waveren plaatste het bord woensdag, om overlast van blowende jongeren in de omgeving van het Mercatorplein tegen te gaan.

    http://www.nu.nl/algemeen/666829/kersvers-blowverbodsbord-spoorloos-video.html,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2006
    Omstandigheden opkomst Het woord kwam op toen de stadsdeelraad van de Amsterdamse wijk De Baarsjes borden plaatste die aangaven dat er in de wijk niet meer geblowd mocht worden. Als ludieke tegenreactie werd vervolgens een blowgebodsbord op de markt gebracht.