bodemorganisme


bodemorganisme 1.0

klein organisme dat in de bodem leeft; bodemwezen
Soms alleen in toepassing op micro-organismen die geen dieren zijn, bijvoorbeeld bacteriën en schimmels. Soms ook in toepassing op kleine bodemdieren, bijvoorbeeld insecten, spinnen en mijten.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bodemorganisme…

is een organisme; is een levend wezen

  • [Plaats] leeft in de bodem
  • [Activiteit of handeling] breekt dode organische stoffen af
  • [Belang] is belangrijk voor het vruchtbaar houden van de grond

    Algemene voorbeelden


    Wanneer bodemorganismen (schimmels, bacteriën) zich voeden met organische stoffen, scheiden ze ook verbindingen uit. Deze vrijgemaakte, anorganische stoffen worden daardoor opneembaar voor planten via hun wortels. Een actief bodemleven stimuleert dus de plantengroei.

    http://ecopedia.be/fiche/Mineralisatie

    Het zijn met name de kleinere planteneters, zoals rupsen en slakken, maar ook bodemorganismen zoals springstaarten en mijten, die weinig mobiel zijn en daarom hun hele leven vervuild voedsel op hun bordje krijgen.

    http://www.kennislink.nl/web/show?id=110295=content=811=110294,

    Hoewel u het misschien niet beseft, krioelt het in de grond van de meest uiteenlopende levensvormen. De meeste bodemwezens zijn van microscopisch formaat; grotere soorten zoals wormen en mieren zijn beter te zien. Planten (en tuiniers) zijn van de bodemorganismen afhankelijk voor het omzetten van voedingsstoffen in een vorm die ze kunnen opnemen en voor het recycleren van voedingsstoffen uit organisch materiaal.

    http://www.groen.net/Article.aspx?id=5220