bodyshaming


bodyshaming 1.0

(neologisme)

het publiekelijk bekritiseren van iemands lichaam, vooral als dat te dik of te dun beoordeeld wordt en vaak met het doel de persoon in kwestie belachelijk te maken; algemener ook: het openlijk bekritiseren van iemands uiterlijk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bodyshaming…

is een activiteit

  • [Functie] heeft vaak tot doel iemand belachelijk te maken
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gebeurt openlijk; vindt publiekelijk plaats
  • [Betrokkene] heeft vaak betrekking op vrouwen of meisjes, maar kan op betrekking hebben op mannen; heeft vaak betrekking op beroemdheden, op bekende personen
  • [Medium] wordt vaak via internet gedaan, maar bv. ook via kranten, tijdschriften en op televisie
  • [Onstoffelijke inhoud] is het bekritiseren van het lichaam of uiterlijk van iemand anders; kan ook wel betrekking hebben op het bekritiseren van het eigen lichaam
  • [Waardering] wordt door de betrokkenen als onaangenaam ervaren

Algemene voorbeelden


Eind september plaatste Jani Kazaltzis een foto van hem en Astrid Bryan op Instagram om haar nieuwe programma aan te kondigen, maar het leuke nieuws werd helemaal overschaduwd door negatieve commentaren op het figuur van Astrid. "Zelfs als ik een foto van een mooie zonsondergang post, roept iemand dat ik steak moet eten", vertelt ze. Samen zeggen ze nu 'nee' tegen bodyshaming en haat op het internet met een speciale kalender.

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170109_02664616/jani-en-astrid-bryan-gaan-naakt-tegen-bodyshaming,

Bodyshaming is overal. Van social media, de sportschool, zwembad tot op het schoolplein. Het bespotten van anderen lijkt soms wel een sport, vooral bij BN-ers. Alles wordt onder een vergrootglas gelegd. Elke putje, puistje, rimpeltje, striae of vetrandje wordt gespot. Oordelen zonder inhoud of kennis. Wat hebben we het toch druk met een ander. Phoe!!

https://www.mamsatwork.nl/bodyshaming-onzekerheid/,

Stop de bodyshaming. Omarm je bierbuik. Het Duitse biermerk Bergedorf heeft de rollen omgedraaid en mannen in hun onderbroek laten poseren als een stel zwangere vrouwen die vol liefde en genegenheid glimlachen naar hun bierpens. Want er is immers niets dan waar mannen meer van houden dan bier. Feilloze Duitse logica.

http://www.flabber.nl/artikel/duitse-bierbrouwer-heeft-briljante-campagne-waarin-mannen-hun-bierbuik-laten-zien-als,

Het Parool noemde het programma "sneu en gênant". Hoewel dat niet onwaar is, kunnen we nog wel een stapje verder gaan dan dat. Gênant is maandverband dat aan je schoenzool plakt tijdens een vergadering. "Dik of zwanger" is meer dan dat: het programma is seksistisch en het is bodyshaming. Het zijn namelijk specifiek vrouwen die als object van vermaak worden neergezet op basis van hun lichaam.

http://vileine.com/2017/04/11/repost-nederland-is-weer-een-bodyshaming-tv-programma-rijker/,

De vraag is eigenlijk, als we weten hoeveel schadelijke gevolgen bodyshaming kan hebben, waarom doen we het dan? Waarom als we boos, geërgerd, geïrriteerd of geïntimideerd zijn door iemand, geven we standaard kritiek op hun uiterlijk? Het is makkelijk schieten.

http://fitgirlcode.nl/bodyshaming-dik-en-dun/,

Anno 2015 is het - gelukkig - stilaan not done om iemand te beoordelen op basis van zijn of haar uiterlijk. Het is een onderwerp dat bij iedereen gevoelig ligt, of je nu een maatje 34 of 44 heb. Maar wat blijkt nu: naast een serieus gekwetst ego kan bodyshaming ons ook fysiek ziek maken.

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/2415120/2015/08/07/Nog-een-reden-om-nooit-meer-aan-bodyshaming-te-doen.dhtml,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • persoonlijke bodyshaming

Het begint eigenlijk al met je persoonlijke bodyshaming. Er zijn weinig mensen die volledig tevreden zijn met hun lichaam. Er is altijd wel wat op aan te merken. Bij de ene persoon blijft dat, hoe fijn voor hen, bij minimale ontevredenheid en bij anderen mondt het zelfs uit in stoornissen met zeer schadelijk gedrag tot gevolg.

http://fitgirlcode.nl/bodyshaming-dik-en-dun/,

  • pure bodyshaming

Toen het Rutger opviel dat ook Nancy (Natalia Dyer) uit Stranger Things 'overduidelijk een fysiek probleem' had, plaatste hij een foto van de actrice op Facebook. Hij schreef erbij: 'Stranger Things is een enge serie. Vooral vanwege Natalia Dyer, die overduidelijk een eetstoornis heeft. Hopelijk krijgt ze snel hulp'. Hij kon op bijval van vrienden rekenen, maar enkelen reageerden verontwaardigd. 'Dit is pure bodyshaming', schreven mensen.

http://www.lindanieuws.nl/nieuws/journalist-zoekt-uit-is-klagen-over-dunne-actrices-ook-bodyshaming/,

'Mannen die commentaar geven op vrouwenlichamen? Sorry, maar dat is pure bodyshaming.'

https://www.vice.com/nl/article/doe-ik-aan-bodyshaming-als-ik-als-man-me-boos-maak-over-te-dunne-actrices-654?utm_source=broadlyfbned,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • bodyshaming van dunne mensen
  • bodyshaming van dunne vrouwen
  • bodyshaming van meisjes
  • bodyshaming van volle vrouwen
  • bodyshaming van vrouwen

Niet de gezonde dunne lichamen worden volgens mij weggezet als verkeerd of ongezond, maar juist de onrealistisch dunne lichamen die echt zijn 'gekweekt' door er 'hard aan te werken'. Dat heeft meer met kritiek op het ideaalbeeld van doen, dan met bodyshaming van dunne mensen.

http://24lentes.nl/mjv-de-vrouw-in-de-maatschappij/,

Volgens Mariposa wordt het bodyshaming van volle vrouwen nauwelijks besproken. "Ik vind het belangrijk om de vrijheid van plussize vrouwen in hun kledingkeuze te benadrukken, want we leven in een maatschappij die steeds ons lichaam controleert", zegt ze tegen The Huffington Post.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/koffiepauze/2016/07/volle-vrouwen-weigeren-zich-te-schamen,

Op een vergelijkbare manier is er ook heel wat bodyshaming van vrouwen en meisjes (vaak ook onderling) over het hebben van spieren. Spieren zijn 'lelijk', 'mannelijk' en zo veel mogelijk te vermijden, maar natuurlijk ook wel redelijk essentieel als je aan sport doet.

https://denattehonden.wordpress.com/2015/02/26/testosteron-baby/,

Ik zelf heb maat 44 maar werd net zo pissig om de bodyshaming van dunne vrouwen als voor dikkere vrouwen.

http://www.toeps.nl/blog/toeps-vindt-dingen/een-ode-aan-maat-36,

  • bodyshaming voor zwaarlijvige mensen

En wat met de broeken in grotere maten? Wordt daar dan "You Need to Eat Less" op geborduurd? De bezorgde moeder merkt ook nog op dat "het hele land waarschijnlijk op zijn achterste poten zou staan als het omgekeerde op het opschrift zou staan. Want bodyshaming voor zwaarlijvige mensen kan toch echt niet?! Maar voor magere mensen kan het blijkbaar wel."

http://newsmonkey.be/article/77574,

in voorzetselgroep


  • aan bodyshaming doen

We namen contact op met blogster Lore De Vilder. Als jonge mama is ze van slag omdat CKS eigenlijk "aan bodyshaming doet bij kinderen". Ze vindt het opschrift "You Need to Eat More" beledigend ten opzichte van de kinderen die de kledij dragen.

http://newsmonkey.be/article/77574,

'Doe ik aan bodyshaming als ik me – als man – boos maak over te dunne actrices?' Die vraag stelt journalist Rutger Lemm zichzelf in een VICE-artikel.

http://www.lindanieuws.nl/nieuws/journalist-zoekt-uit-is-klagen-over-dunne-actrices-ook-bodyshaming/,

  • te maken hebben met bodyshaming
  • te maken krijgen met bodyshaming

Zelfs Gigi Hadid heeft te maken gehad met bodyshaming. ​Maar ze verdedigt haar lichaam en geeft toe dat ook zij de druk voelt van social media.​

http://www.elle.nl/beauty-health/health/a563442/zelfs-gigi-hadid-heeft-te-maken-gehad-met-bodyshaming/,

Een van deze toffe vriendinnen maakt meerdere keren per week de meest gave looks. Regelmatig worden haar outfits opgepikt door grote magazines en plussizepagina's op social media. Meerdere keren in haar blogcarriere heeft zij te maken gehad met bodyshaming.

http://www.vriendinnenonline.nl/body-en-mind/kritiek-krijgen-als-plussize-blogger,

Dat was niet de enige keer dat Schumer te maken kreeg met bodyshaming. Al vroeg in haar carrière kreeg ze te horen dat ze af moest vallen. De reden: dat staat beter op televisie.

https://www.happyinshape.nl/fab/amy-schumer-ik-ben-wat-ze-in-hollywood-moddervet-noemen,

  • een boek over bodyshaming

Sabine Peeters schreef een boek over bodyshaming en naar aanleiding van de lancering kwam het nieuwsanker gisteren vertellen over hoe ze al vaak het slachtoffer ervan werd. "Mensen vinden slanke mensen verdacht. Mensen denken dat ik niet eet en drie uur per dag sport."

http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/2903390/2016/10/06/Hanne-Decoutere-over-bodyshaming-Mensen-vinden-mijn-slanke-lijn-verdacht.dhtml,

  • een statement tegen bodyshaming

Volgens de standaardmaten weegt Pink met haar 72 kilogram te veel. Maar de zangeres voelt zich helemaal niet te dik en op Instagram deelt ze een inspirerende foto met een statement tegen bodyshaming.

http://www.flair.be/nl/body-mind/414730/zien-pink-deelt-inspirerende-boodschap-tegen-bodyshaming,

Woordfamilie


Overige woordfamilieleden


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2009
Samenhangende woorden (vorm) bodyshamen
Samenhangende woorden (betekenis) fatshaming; foodshaming; skinnyshaming; thinshaming