boekhandelaar


boekhandelaar 1.0

iemand die voor zijn beroep boeken verkoopt; boekverkoper

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een boekhandelaar…

is een handelaar; is een persoon

 • [Plaats] werkt in een winkel
 • [Activiteit of handeling] verkoopt boeken

  Algemene voorbeelden


  Aan het recht om de onverkochten terug te sturen zit ook een andere kant van de medaille. De boekhandelaar beslist zelf niet welke boeken hij aankoopt, hij zit vast aan een "grille" die hij afgesproken heeft met de uitgevers of de grote verdelers. In grote lijnen werkt dat zo. De boekhandelaar spreekt een rooster van forfaitaire leveringen af. Dat verplicht hem om [...] een bepaald aantal exemplaren te kopen van elk boek dat uitkomt in de genres die hij inslaat [...]. Pas na drie maanden mogen die boeken tegen terugbetaling teruggestuurd worden, gedurende een periode van negen maanden. Het kortstondig voordeel voor de uitgever is dat elk boek "verkoopt", en dus de cash flow aandikt.

  De Standaard,

  Volgens de Commissie zijn er alternatieve methoden voorhanden, die minder concurrentievervalsend zijn, maar even goed het boek als cultuurproduct kunnen ondersteunen. Gedacht kan worden aan een fonds waaraan zowel uitgevers als boekhandelaren een bijdrage leveren om bepaalde literaire werken te ondersteunen.

  http://roquade.library.uu.nl/cgi-bin/wiarda/pw.cgi/2001/index.html

  De Nederlandse boekhandelaar neemt niet het risico exemplaren van een werk in te doen waarover geen recensie in (Nederlandse) bladen is verschenen.

  De Standaard,