boekwinkel


boekwinkel 1.0

winkel waar boeken en tijdschriften verkocht worden; winkel waar men boeken en tijdschriften kan kopen

Semagram


Een boekwinkel…

is een winkel; is een bedrijf

 • [Functie] is een winkel waar men boeken en tijdschriften kan kopen

  Hoofdsemagram: winkel


  Algemene voorbeelden


  "De mensen associeerden boekwinkels met stoffige vertrekken voor academici en boekenwurmen", zegt iemand uit het boekhandelsvak.

  NRC,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een academische boekwinkel

  Van Bladel weet nu al te melden dat behalve de 24 grote, vaak academische boekwinkels, inmiddels ook 124 kleinere zaken met Vizible meedoen.

  NRC,

  • een alternatieve boekwinkel
  • een linkse boekwinkel

  Als Harpo Distributie - genoemd naar Harpo Marx van de Marx Brothers, de Amerikaanse broers met hun anarchistische humor - verspreidde ik anarchistische uitgaven van Spreeuw, Pamflet, AU en bladen als De As, naar veelal linkse boekwinkels.

  http://www.anarchisme.nl/MartinSmit.html,

  Overal in Nederland bestaan ze. Groepjes jongeren in kraakpanden, aangekochte panden, café's, alternatieve boekwinkels, groentenwinkels of gereedschapsuitleen.

  NRC,

  • een antiquarische boekwinkel

  Ons Biggles News Magazine verschijnt om de twee maanden, wij hebben een Antiquarische Boekwinkel en een Uitgeverij die nooit in boekvorm verschenen korte verhalen van Captain W.E. Johns uitgeeft en een uitgebreide Captain W.E. Johns Catalogus.

  http://www.biggles.nl/nl/

  • een christelijke boekwinkel
  • een evangelische boekwinkel
  • een joodse boekwinkel
  • een religieuze boekwinkel
  • een rooms-katholieke boekwinkel

  De zomer dat jij en Meredith Franny en Zooey samen herlezen ontwikkel jij je in mystieke richting en pluis je bibliotheken en religieuze boekwinkels in het hele district na op een exemplaar van het middeleeuwse christelijke boek genaamd De ware verhalen van een Russische pelgrim.

  Cherry, Mary Karr,

  Dominees en priesters vonden er wat van hun gading was. De laatsten vooral toen het echtpaar Klein begin jaren '80 de rooms-katholieke boekwinkel Pius aan de Raadhuisstraat hadden overgenomen, met inbegrip van de daar aanwezige heiligenbeelden - die staan in een klein kamertje achter de boekwinkel.

  NRC,

  Wie alles wil weten over de koshere keuken loopt binnen bij Joachimsthal, de enige echt gespecialiseerde joodse boekwinkel in Nederland, aan het Amsterdamse Europaplein.

  NRC,

  Verkoopadressen: VVV en de Evangelische boekwinkel, Woldstraat 40.

  Meppeler Courant,

  Het is inmiddels ruim 25 jaar geleden dat de Belgische Evangelische Zending begonnen is met het opzetten van christelijke boekwinkels.

  http://home.tiscali.be/be012970/13/page7.html

  • een elektronische boekwinkel

  Dat de elektronische boekwinkel Amazon.com onlangs voor het eerst een bescheiden winst maakte geeft aan dat voor e-commerce een toekomst is weggelegd.

  NRC,

  • een gewone boekwinkel
  • een reguliere boekwinkel

  De tweede reden voor antiquariaatbezoek is dezelfde reden waarom iemand een gewone (boek)winkel kan bezoeken: om rond te kijken, te snuffelen, te zoeken naar onverwachte uitgaven - het winkelen, kortom.

  NRC,

  Voor het aanschaffen van een boek in Moskou kun je de reguliere boekwinkels gerust links laten liggen.

  NRC,

  • een goede boekwinkel
  • een superbe boekwinkel

  Hij lummelde op de juiste manier met ogen voor en achter door de superbe boekwinkels om en bij de Plaats, dronk zijn koffie in de Posthoorn en zat als het zomer was besprinkeld met zonnevlekken op het Plein.

  Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

  Het gevolg is dat er op dit moment in Duitsland ongeveer dertig goede boekwinkels zijn die het fonds met enige overtuiging uitstallen en proberen te verkopen.

  NRC,

  • de hoofdstedelijke boekwinkel

  Radio 1 zond voor dag en dauw een verslag uit van de 'rij wachtenden' op de stoep van een bekende hoofdstedelijke boekwinkel.

  http://www.groene.nl/1998/9/xs_voskuil.html,

  • een Amerikaanse boekwinkel
  • een Britse boekwinkel
  • een Duitse boekwinkel
  • een Engelse boekwinkel
  • een Nederlandse boekwinkel
  • een Russische boekwinkel
  • een Tsjechische boekwinkel

  Pessimist vestigde zich in Parijs en werkte daar in een Russische boekwinkel.

  Russendisco, Wladimir Kaminer,

  Als het waar is, heeft de Poolse affichekunst haar bloeitijd beleefd onder het communisme, net als de Tsjechische boekwinkels en schouwburgen die het evenmin goed gaat.

  NRC,

  Het tweede nummer, met een schattige jeugdfoto van Jordi Cruijff op het omslag, ligt met stapels tegelijk in de Nederlandse boekwinkels.

  NRC,

  In Duitse boekwinkels is een overvloed aan Potsdam-publicaties te vinden.

  NRC,

  Het boek Fergie: Her secret life zal op 4 november in de Britse boekwinkels liggen, met als ondertitel Het boek dat ze wilde verbieden.

  De Standaard,

  Ook hebben enkele gezagrijke buitenlandse critici [...] over Couperus geschreven, maar in Engelse of Amerikaanse boekwinkels heb ik nog nooit een boek van of over Couperus aangetroffen.

  Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een gespecialiseerde boekwinkel

  Tevens zal het museum een kleine gespecialiseerde boekwinkel omvatten, waarin niet alleen publikaties van en over Thijssen zullen worden verkocht, maar ook boeken over en afbeeldingen van de Amsterdamse Jordaan.

  http://members.tripod.com/~theothijssen/

  Naast een megabookstore zijn er tal van kleinere gespecialiseerde boekwinkels gezien de samenstelling van het lezerspubliek ook op het gebied van de Arabische en Afro-Amerikaanse literatuur en antiquariaten verspreid door de stad en de deelgemeenten.

  http://www.rks.nl/,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  boekwinkel 1.1

  gebouw waarin een boekwinkel gevestigd is

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Semagram


  Een boekwinkel…

  is een winkel

  • [Toepassingsgebied of bereik] is een gebouw waarin een boekwinkel gevestigd is

   Hoofdsemagram: winkel


   Algemene voorbeelden


   Als u zich enige tijd wilt terugtrekken voor meditatie of een moment tot rust wilt komen kan dat in het stiltecentrum dat achter de boekwinkel gelegen is.

   http://www.nyingma.nl/

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • een grote boekwinkel
   • een kleine boekwinkel
   • een ruime boekwinkel

   Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat er in de ruime boekwinkel, gehuisvest in een vleugel van de Filosofische Faculteit van Belgrado iets bijzonders aan de hand is.

   NRC,

   Tjerk loopt mee in de richting van Borders. Hij is er nog nooit geweest, maar ik heb er veel over verteld. Een grote boekwinkel waar je ook tijdschriften, cd's en video's kunt kopen.

   Murfreesboro blues, Mart Smeets,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen