boerkini


boerkini 1.0

afbeelding

Bron: Charles Roffey
( CC BY-NC-SA 2.0 )

((vooral) in Nederland; neologisme)

tweedelig badpak voor moslima's dat het hele lichaam bedekt behalve de handen, voeten en het gezicht; zwemkleding voor moslimvrouwen; boerkabikini
De boerkini lijkt op een wetsuit met een ingebouwde hoofddoek in de kap, maar zit losser rond het lichaam en is gemaakt van zwemstof in plaats van rubber.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een boerkini…

is zwemkleding

  • [Constructie] is een tweedelig badpak met mouwen, lange pijpen en een hoofddoek, en laat in tegenstelling tot een boerka, het gezicht, de voeten en handen onbedekt
  • [Materiaal] is gemaakt van zwemstof
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bedoeld om moslima's de gelegenheid te geven in het openbaar te zwemmen
  • [Waardering] wordt nog niet door alle zwembaden beschouwd als toegestane badkleding

Algemene voorbeelden


Een Nederlandse vrouw in het Noord-Hollandse Venhuizen heeft zich bekeerd tot de Islam en wil wegens haar geloof het zwempak met hoofddoek, lange mouwen en broekspijpen dragen, de boerkini. Ze is daarmee echter niet welkom in Enkhuizerzand, want het zwembad stelt de boerkini niet op prijs.

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/1891475/2011/02/24/Bekeerde-vrouw-in-boerkini-niet-welkom-in-zwembad.dhtml?redirected,

Woortman Sportswear in Meppel verkoopt als enig bedrijf in Europa de boerkini, het lichaamsbedekkende badpak waarmee moslima's kunnen zwemmen. Niet iedereen is even blij met de boerkini, zo werd in Zwolle onlangs een vrouw in boerkini gesommeerd het zwembad te verlaten.

http://www.youtube.com/watch?v=6O4R0Meg3Rc,

De Australisch Ahiida Zanetti kan de bestellingen niet bijhouden. Na de lancering van de hijood (een gemoderniseerde versie van de sluier) heeft ze al meer dan 2.500 boerkabikini's verkocht. De burqini verpakt het lichaam letterlijk van kop tot teen.

De Morgen,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2006
Brontaal Engels
Vorm in brontaal burqini
Betekenis in brontaal idem
Bedenker Het woord is bedacht door de Libanees-Australische modeontwerpster Aheda Zanetti, die het kledingstuk ook heeft ontworpen.
Benoemingsmotief Het woord is in het Engels een blend van burqa en bikini; in het Nederlands is de spelling aangepast en kan het beschouwd worden als een blend van boerka en bikini.