bof


A - tussenwerpsel

bof 1.0

klanknabootsing van een doffe slag of smak van iets zwaars dat neervalt; baf; bons

Algemene voorbeelden


En dan ineens komt de beer naar buiten. Je legt trefzeker aan en binnen de fractie van de seconde die het duurt om de trekker over te halen: bof, daar ligt de beer op de grond voor de opening van de grot.

http://www.connectingconversations.nl/page/3392/nl

B - substantief

bof 1.0

doffe slag van iets zwaars dat neervalt; bons; plof

Semagram


Een bof…

is een geluid

 • [Geluid] klinkt dof
 • [Object betroffen] is het geluid van iets zwaars dat plotseling neervalt

  Algemene voorbeelden


  Bram is helaas overleden [...], we hadden een speeddate voor hem, maar hij liep wat vreemd. Niet heel abnormaal, maar kwam met een bof weer op zijn poten terecht, daardoor bleef hij bij ons.

  http://www.konijnenparadijs.com/herplaatst2011.html

  bof 2.0

  ((vooral) in Nederland)

  gelukkig toeval; meevaller; geluk

  Semagram


  Een bof…

  is een omstandigheid

    Algemene voorbeelden


    'Nou, laten we dan maar gaan liften,' zei Mirjam, 'dan gaan we naar het JAC.' 'Nee,' zei ik, 'ik ga eerst ergens een lekker jackie pikken en een paar fatsoenlijke wanten voor mijn poten, want weet jíj hoe lang we daar staan aan de kant van de weg?' Dat vond Mirjam een hartstikke goed idee. 'Een trui voor onderweg kan ook geen kwaad,' zei ze, en dus gingen we meteen op pad om een geschikt warenhuis te vinden. We hadden een reuze bof, want het was woensdagmiddag en vlak voor Sinterklaas, dat warenhuis zat helemaal klem van de mensen.

    Het verrotte leven van Floortje Bloem, Yvonne Keuls,

    Combinatiemogelijkheden


    met dat-zin


    • (wat) een bof dat

    Over naar Pyongyang. Gelukkig was er televisie bij. Een bof dat de journaalredacties de parades met de carrés van de tinnen soldaten, de vrachtauto's en de tanks er niet uit hebben geknipt; het bordes met de poppen, de vergadering van het 'voltallig parlement' met de ritmisch klappende tinnen volksvertegenwoordigers hebben laten zien, de standbeelden, en tenslotte de uitzinnige droefheid van het volk.

    NRC,

    Vaste verbindingen


    wat een bof!


     Zie: wat een bof!

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    bof 3.0

    virusziekte die vooral kinderen en jongvolwassenen treft en die zich voornamelijk openbaart in pijnlijke zwelling in de hals nabij het oor, ten gevolge van ontsteking van de oorspeekselklieren; parotitis epidemica; dikoor
    Met of zonder lidwoord gebruikt.

    Semagram


    Bof…

    is een ziekte

    • [Frequentie] kwam vroeger vaker voor dan nu
    • [Verloop] is meestal onschuldig en geneest binnen een aantal dagen
    • [Overdraagbaarheid] is besmettelijk en wordt overgedragen via de lucht en speeksel, bijvoorbeeld door hoesten en niezen; heeft een incubatietijd van 14 tot 21 dagen
    • [Behandeling of bewerking] kan voorkomen worden met een vaccin, maar het vaccin biedt geen volledige bescherming; kan op zich niet met een medicijn behandeld worden, maar pijnstillers kunnen de symptomen verlichten
    • [Object betroffen] is een infectie van de speekselklieren
    • [Ondervinder] komt doorgaans voor bij kinderen en jongeren
    • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt veroorzaakt door een virus
    • [Gevolg of resultaat] kan soms gepaard gaan met ernstige complicaties, zoals hersenontsteking, hersenvliesontsteking, blindheid, doofheid, ontsteking van de eileiders, testikels of alvleesklier
    • [Symptoom] openbaart zich in een pijnlijke zwelling in de hals nabij het oor, in een dikke wang of in een opgezet gezicht; maakt eten en slikken pijnlijk; kan gepaard gaan met koorts en algeheel ziek zijn; geeft in veel gevallen geen klachten

    Algemene voorbeelden


    De bof (Parotitis epidemica) wordt veroorzaakt door het bofvirus en komt met name voor bij kinderen tussen zes en tien jaar. Incubatietijd: twee tot drie weken. Verschijnselen: het kind heeft geen eetlust, pijn bij het kauwen (lijkend op oorpijn), hoofdpijn, buikpijn en heeft lichte koorts. Na één tot twee dagen treedt aan één of aan beide kanten van de oorspeekselklier een zwelling op.

    http://www.kring-apotheek.nl/zz/zz52.html

    Nathan zat thuis met de bof. Zijn hals prikte en gloeide de hele dag en om de pijn nog warmer te maken had zijn moeder hem een bruin gebloemde sjaal om de kaken gebonden.

    Nathan Sid, Adriaan van Dis,

    Het virus lijkt te behoren tot de paramyxovirussen - de virussen die ook mazelen en bof veroorzaken.

    Het Parool,

    Het gebruik van het driewaardige Mazelen-Bof-Rubella (MBR)-vaccin sinds 1985 heeft het voorkomen van bof in België, alsook de complicaties ervan sterk doen afnemen.

    http://www.kuleuven.ac.be/jgz/bofcel/ICBofCellDef.doc

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • de bof hebben

    Als de man als kind een virusziekte, zoals de bof, heeft gehad, kan dit ook leiden tot verminderde vruchtbaarheid.

    http://www.freya.nl/

    met ander, nevengeschikt substantief


    • mazelen, bof en rode hond
    • mazelen, bof, kinkhoest en waterpokken

    Mazelen, bof (dikoor) en rode hond zijn niet meteen gevaarlijk. Toch kunnen deze "onschuldige" kinderziekten zeer akelige bijwerkingen hebben. Daarom is een vaccinatie op de leeftijd van 15 maanden aangewezen.

    De Standaard,

    Dertig tot vijftig jaar geleden kreeg vrijwel ieder kind nog een hele reeks kinderziekten, zoals mazelen, de bof, kinkhoest of waterpokken. Nu kunnen we al deze ziekten voorkomen met behulp van vaccinaties.

    http://www.belgobiotech.be/code/page.cfm?id_page=26,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen