bonificatieseconde


bonificatieseconde 1.0

(sport en recreatie; fietssport)

seconde die men volgens wedstrijdregels als beloning in mindering brengt op de gereden tijd, en toekent aan wielrenners op grond van tussensprints en aankomst bij de eersten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bonificatieseconde…

is een seconde; is een periode; is een tijd

  • [Functie] dient als prestatiebeloning
  • [Behandeling of bewerking] wordt in mindering gebracht op de gereden tijd
  • [Wijze] wordt toegekend volgens wedstrijdregels
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt toegekend aan wielrenners
  • [Handelende persoon] wordt toegekend door een wedstrijdinstantie
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt gegeven op grond van tussensprints en aankomst bij de eersten

Hoofdsemagram: seconde


Algemene voorbeelden


In de Giro d'Italia van 2013 zullen er opnieuw bonificatieseconden te verdienen zijn voor de eerste drie finishers van de etappe. De seconden worden in alle etappes vergeven, met uitzondering van de tijdritten [...]. In 2013 krijgt de nummer één twintig tellen bonificatie, de nummer twee twaalf en de derde nog acht seconden. Daarnaast is er ook nog tijd te winnen in tussensprints; vijf seconden voor diegene die als eerste over de streep komt, drie seconden voor de tweede en twee seconden voor de derde.

http://www.wielerrevue.nl/tag/bonificatie/#,

Aan de eindmeet kunnen de renners extra bonificatieseconden verdienen voor het eindklassement (resp. 15, 10 en 5 seconden).

http://www.koppenbergcross.be/nieuws/2012/10/10/zeg-voortaan-bpost-bank-trofee.html,

Onderweg had ze wat kostbare bonificatieseconden vergaard en bovendien zag ze hoe de Saturns hun kruit verschoten voor de ploegentijdrit van later op de dag.

De Telegraaf,

Oud-renner Marc Durant, ploegleider van het Agrigel-team waartoe Thierry Laurent behoort, betichtte het Gan-blok gisteren in Duinkerke van grove onregelmatigheden. Niet enkel omdat Thierry Laurent bij de eerste tussenspurt met bonificatieseconden als inzet, brutaal tegen de nadarafsluiting werd vastgezet. "Schandalig," riep Durant achteraf [...]. Het bleef trouwens niet bij dat ene incident.

De Standaard,

De Tour Down Under van 2014 zit er bijna op. In een rit van 85,5 kilometer door de straten van Adelaide breien de renners er een eind aan. Voer voor de sprinters vandaag. Bovendien zijn er nog bonificatiesecondes en punten voor het puntenklassement te verdienen.

http://www.touretappe.nl/tour-down-under-2014/etappe-6-parcours-australie-2014/,