bontgekleurd


bontgekleurd 1.0

met veel verschillende kleuren; veelkleurig

Algemene voorbeelden


Hij wreef over zijn pijnlijke knie, krabbelde overeind en vervloekte de bontgekleurde plastic brandweerwagen die hem van zijn voetstuk had gehaald.

Naakte zielen, Luc Deflo,

In mijn kinderjaren hoopte ik altijd op een boek waarvan je ten minste één bladzijde kon uitklappen, en liefst allemaal, als enorme bontgekleurde landkaarten of afbeeldingen van microscopische preparaten.

Het nietigste, Marie Kessels,

Dezelfde zoektocht naar een menselijke en leefbare omgeving zie je ook in het project Color concept for a district of Amsterdam [...]. Hierbij zal een woonwijk in Amsterdam-Oost opgewaardeerd worden door 76 huizen en het straatmeubilair van bontgekleurde lakverf te voorzien.

http://millennium.arts.kuleuven.ac.be/studentcs/portal/biennale/ned/index.htm

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • bontgekleurde was
  • bontgekleurd wasgoed
  • een bontgekleurd gordijn
  • een bontgekleurd kleed
  • een bontgekleurd overhemd
  • een bontgekleurd tapijt
  • een bontgekleurde handdoek
  • een bontgekleurde pet
  • een bontgekleurde sjaal

In deze broeierige, donkere stegen spreidt de islamiet alles tentoon wat hij aan fantasie bezit inzake bontgekleurde tapijten en schreeuwerige opschriften.

Averechts, Gerrit Komrij,

Daarna nam hij één van zijn zijden bontgekleurde sjaals uit de linnenkast.

Leven op het lemmet, Renee Van Hekken,

Politie in Kevers en Volkswagenbusjes, rechercheurs in bontgekleurde overhemden met grote boorden en wijde broeken.

Morgenster, Jaap Scholten,

De trein stopte naast een platform achter een flatblok. De balkons hingen vol bontgekleurde was.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

Nadat zo'n beetje alle variaties in snelheid zijn getest, komt iemand op het idee de trommels in tegengestelde richting te laten draaien. Het resultaat is verbazingwekkend, de kleding is tijdens het wassen volop in beweging [...]. Bontgekleurde handdoeken tollen langs het raampje van de machine en illustreren de werking van het apparaat.

Reformatorisch Dagblad,

Hij zet zijn handen als een koker tegen het raam en probeert naar binnen te kijken, maar de bontgekleurde gordijnen zijn dichtgetrokken en de smalle kier ertussenin is donker en geeft niets prijs, alleen duisternis.

Het tijgerspoor, Julia Leigh,

  • een bontgekleurde eend
  • een bontgekleurde vlinder
  • een bontgekleurde vogel
  • een bontgekleurd insect

Er vlogen bontgekleurde vlinders om me heen.

In liefdesnaam, Adriaan van der Veen,

Hij won er twee opgezette vogels waarvan ik de namen niet vergeten ben: een Vlaamse gaai en een kauw. De eerste was een bontgekleurde, aardige vogel die op een takje bevestigd was dat op zijn beurt weer steunde op een grauwgroen geverfd plankje. De kauw was een saaie, naar zwart neigende gevederde vriend.

De kleine blonde dood, Boudewijn Büch,

In het 425 vierkante meter grote vlinderparadijs fladderen bontgekleurde insekten uit alle hoeken van de wereld vrij rond op zoek naar nektar.

De Standaard,

Een meerkoet zwemt luid piepend en met zijn kop laag over het water naar een onnozele, bontgekleurde eend.

De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

  • bontgekleurde bloemen
  • bontgekleurde planten

Bij het wegnemen van het blad van je goocheltafel verandert de verchroomde poot van die tafel bliksemsnel in een kleurrijke bloementuil. Héél verrassend en zéér visueel. Op het blad van de tafel dat je in je hand houdt, verschijnen eveneens een hele resem bontgekleurde bloemen.

http://www.mephisto-magic.com/html/promoties.asp?lang=

Het tuinseizoen begint weer! De tuincentra staan vol met bontgekleurde perkplanten. Massaal worden ze aangekocht om potten en bakken mee te vullen.

http://www.profburgwijk.nl/vereniging/wijkkrant28/Eenjarigen.html

bontgekleurd 2.0

verschillende elementen bevattend; veelsoortig

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Mensen met een autistische stoornis vormen een bontgekleurd gezelschap, geen autist is hetzelfde. De één maakt geen oogcontact, een ander kan dat wel. Men kan stil teruggetrokken in een hoekje urenlang blijven zitten, maar het is ook mogelijk dat men zelfs (te) veel op mensen afgaat.

http://www.autisme-nva.nl/,

Hij had getracht haar door een veld van bontgekleurde emoties – verbazing, bewondering, medelijden, vrolijkheid – naar zich toe te trekken.

Een soort Engeland, Robert Anker,

Het moderne gezin, onderwijs, cultuur en vooral arbeid houden bij uitstek de samenleving samen [...]. Daar wordt de bagage voor het leven gevormd en verdeeld. De kracht van de civiele maatschappij, met haar bontgekleurd middenveld van sociale organisaties, actiegroepen en verenigingen, hangt daarvan af.

http://www.s-p-a.be/ideeen/politiekprogr/toekomst/koepel/koepel1.asp

Vaste verbindingen