boogseconde


boogseconde 1.0

hoekgrootte die het zestigste deel van een boogminuut bedraagt, of het drieduizend zeshonderdste van een graad

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een boogseconde…

is een grootte van een hoek; is een ruimte

      Hoofdsemagram: seconde


      Algemene voorbeelden


      Iedere cirkel kun je verdelen in 360 graden [...]. Eén graad is het 1/360ste deel van een cirkel. Dat is dus een heel erg klein hoekje. Toch kunnen we één zo'n graad nog verdelen in 60 gelijke stukjes. Die stukjes worden boogminuten genoemd. In plaats van het woord boogminuut wordt ook wel het tekentje ' gebruikt. We kunnen daarom ook schrijven: 1° = 60 '. Nu moet je niet denken dat één zo'n boogminuut het kleinste hoekje is dat we kennen. Eén boogminuut kunnen we namelijk ook weer verdelen in 60 gelijke stukjes. Die allerkleinste stukjes van een cirkel noemen we boogseconden. In plaats van het woord boogseconde gebruiken we vaak het tekentje ''. Je kunt nu zelf uitrekenen hoeveel boogseconden er in één graad zitten. Dat zijn er 60 x 60 = 3600. In één hele cirkel zitten 360 graden. Dat zijn 360 x 3600 = 1.296.000 boogseconden.

      http://www.sterrenkunde.nl/index/encyclopedie/hoeken.html

      Pluto doet zich aan de hemel voor als een schijfje met een diameter van slechts 0,1 boogseconde: hij lijkt net zo groot als een tennisbal gezien vanaf een afstand van 130 km!

      NRC,

      De telescoop kan de satelliet op een afstand tot 40.000 kilometer van horizon naar horizon blijven volgen. Dat gebeurt tot op 2 boogseconden nauwkeurig - een boogseconde is een 3600e graad.

      NRC,

      De absolute hoekmeetsystemen met eigen lagering [...] zijn ontwikkeld voor appli-caties waar hoeken in de orde van grootte van boogsecondes worden gemeten.

      http://www.at-aandrijftechniek.nl/productnieuws/sensoren-2/hoekmeetsystemen-met-endat-2-2/15268/,