boosterprik


boosterprik 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

extra vaccinatie om het immuunsysteem een oppepper te geven; herhalingsprik

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een boosterprik…

is een injectie

      Algemene voorbeelden


      Een boosterprik zorgt ervoor dat het afweersysteem opnieuw geprikkeld wordt om antistoffen te maken tegen het virus. Uit onderzoek is gebleken dat de concentratie antistoffen in het bloed zes maanden na de laatste vaccinatie geleidelijk afneemt. Door een derde prik met het vaccin kan de productie van antistoffen opgepept worden waardoor mensen beter beschermd zijn tegen infectie.

      NRC Handelsblad,

      De boosterprik wordt minstens vier maanden na de tweede prik van het AstraZeneca-vaccin of de enige prik van Johnson&Johnson aangeboden of zes maanden na de tweede prik van het Pfizer of Moderna-vaccin.

      Het Nieuwsblad,

      De boosterprik moet eerste verdedigingslijn van ouderen tegen virus versterken.[...]. Het immuunsysteem van ouderen kan wel een oppepper gebruiken, constateert de Gezondheidsraad deze week. Zij adviseert een derde prik voor 60-plussers met de vaccins van Pfizer of Moderna.

      https://www.trouw.nl/binnenland/de-boosterprik-moet-eerste-verdedigingslijn-van-ouderen-tegen-virus-versterken~b59f09c7/,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een boosterprik halen

      Ook de Tweede Kamer dringt aan op de turbostand, nu het kabinet vorige week besloot dat 60-plussers een boosterprik mogen halen.

      https://www.trouw.nl/zorg/griep-papierwerk-en-een-personeelstekort-belemmeren-de-derde-coronaprik~baee3f2f/,

      met adjectief ervoor


      • een algemene boosterprik
      • de zogenoemde boosterprik

      De Hoge Gezondheidsraad (HGR) ziet op de dag van vandaag geen wetenschappelijke ondersteuning voor een algemene boosterprik voor iedereen onder de 65 jaar.

      BeyondGaming,

      Bewijst dat het belang van een derde prik, de zogenoemde boosterprik?

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • de herhaalprik en de boosterprik

      De herhaalprik en de boosterprik werken hetzelfde. Beide prikken verbeteren de afweer en bieden extra bescherming. We gebruiken alleen nog maar het woord herhaalprik. Dit geeft duidelijker aan dat de prik vaker herhaald kan worden. Hoe vaak hangt af van hoe het coronavirus zich verder ontwikkelt. Heeft u geen boosterprik gehad? Dan kunt u de herhaalprik halen wanneer u daarvoor aan de beurt bent.

      https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/aanpak-coronavaccinatie/herhaalprik,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen