bootvluchteling


bootvluchteling 1.0

iemand die per boot zijn land ontvlucht in de hoop elders politiek asiel te krijgen voor een beter leven; vluchteling die zijn land ontvlucht per boot; iemand die vlucht per boot

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bootvluchteling…

is een vluchteling; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] vlucht met een boot; ontvlucht zijn land per boot

    Algemene voorbeelden


    Niet langer houdt de Cubaanse grenswacht de bootvluchtelingen tegen. Het resultaat is een vertraagde versie van de grote uittocht van 1980, toen in vijf maanden tijd zo'n 125.000 Cubanen zich door familie of vrienden uit Miami in een kleine vloot van pleziervaartuigen lieten afhalen in de haven van Mariel, bij Havana.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • bootvluchtelingen oppikken

    Amerikaanse schepen voor de kust van Haïti blijven wel bootvluchtelingen oppikken, maar deze komen niet meer in aanmerking voor vestiging in de Verenigde Staten, aldus de Haïti-adviseur van president Clinton, William Gray, dinsdag.

    Meppeler Courant,

    met adjectief ervoor


    • Haïtiaanse bootvluchtelingen
    • Vietnamese bootvluchtelingen

    Ruim 3.000 van de 4.500 Haïtiaanse bootvluchtelingen op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo op Cuba weigeren daar te vertrekken en terug te keren naar hun land.

    NRC,

    Een van de meest verscheurende migraties in de recente geschiedenis, die van de Vietnamese bootvluchtelingen, loopt officieel ten einde. De Verenigde Naties beëindigden zondag hun programma voor de opvang van die vluchtelingen. De Odyssee begon twintig jaar geleden toen de eerste vluchtelingen vanuit Vietnam op gammele bootjes op zoek gingen naar een beter leven in het buitenland. In die twintig jaar tijd ontvluchtten zo'n 840.000 Vietnamezen hun land.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: uit

    • bootvluchtelingen uit Cuba

    De piloten van de Reddende Broeders begonnen in 1991 vluchten boven de Straat van Florida. Hun officiële doel was hulp voor bootvluchtelingen uit Cuba. Het toppunt van hun populariteit in Florida bereikten ze in 1994. Dat jaar verlieten zowat 30.000 Cubanen hun land.

    De Standaard,

    met substantief ervoor


    • een stroom bootvluchtelingen
    • stromen bootvluchtelingen

    De piloten van de Reddende Broeders begonnen in 1991 vluchten boven de Straat van Florida. Hun officiële doel was hulp voor bootvluchtelingen uit Cuba. Het toppunt van hun populariteit in Florida bereikten ze in 1994. Dat jaar verlieten zowat 30.000 Cubanen hun land. Maar na de immigratie-akkoorden tussen Washington en Havana droogde de stroom bootvluchtelingen op.

    De Standaard,

    Het is inmiddels al zover dat Christopher een einde heeft verklaard aan de "eurocentrische" houding in Washington. En nu staat ook de Amerikaanse betrokkenheid bij Haïti ter discussie, waar hoge militairen drugs naar de VS exporteren en waar elk nieuw politiek ongeluk leidt tot nieuwe stromen bootvluchtelingen naar Amerikaanse kusten.

    NRC,

    met telwoord ervoor


    Ruim 68.000 Vietnamezen keerden terug naar Vietnam nadat de Verenigde Naties in 1989 een Uitgebreid Plan van Actie (CPA) lanceerden. Het plan voorziet in een veilige terugkeer naar en opvang van vluchtelingen in Vietnam. Zo'n 40.000 bootvluchtelingen uit Vietnam en Laos nu nog zijn achtergebleven in opvangkampen en weigeren terug te keren. Zij zeggen te vrezen voor hun veiligheid.

    NRC,

    voorafgegaan door als


    • als bootvluchteling

    Uyên Lu, die met zestien jaar als bootvluchteling uit Vietnam naar Nederland was gekomen, vond in het begin het verschil in normen en waarden erg groot.

    http://www.initiativesofchange.nl/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding