borstvoedingsvriendelijk


borstvoedingsvriendelijk 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

geschikt (gemaakt) om er borstvoeding te geven; rekening houdend met de mogelijkheid om er borstvoeding te geven; het geven van borstvoeding mogelijk makend of stimulerend
Gezegd van bijvoorbeeld bepaalde plaatsen of bedrijven.

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • borstvoedingsvriendelijk zijn

Gemeente Tiel is 'borstvoedingsvriendelijk'. De gemeente Tiel heeft dit jaar de titel 'borstvoedingsvriendelijke gemeente' verworven. Gemeenten ontvangen deze titel van het Voedingscentrum als er, in verhouding met het aantal nieuwgeborenen, voldoende openbare locaties zijn die in de 'voeden kan hier'' database van het Voedingscentrum staan. Het gaat dan om onder meer restaurants, winkels, wijkgebouwen, consultatiebureaus, musea en bibliotheken.

https://www.hetkontakt.nl/regio/tiel/291779/gemeente-tiel-is-borstvoedingsvriendelijk-,

met substantief


  • een borstvoedingsvriendelijk bedrijf
  • een borstvoedingsvriendelijke gemeente
  • een borstvoedingsvriendelijke locatie
  • een borstvoedingsvriendelijker klimaat

Jan Linders in Roggel mag zich voortaan Limburgs meest borstvoedingsvriendelijke bedrijf noemen. De supermarkt kreeg de onderscheiding en bijbehorende prijs - een aquarel en sculptuur - gisteren tijdens een voorlichtingsbijeenkomst Borstvoeding en bedrijf' in Roermond. Negen bedrijven waren voor de prijs genomineerd. Jan Linders kwam na een nek-aan-nek-race als beste uit de bus. De motivatie: het bedrijf stelde caissière Jolanda in de gelegenheid tijdens het werk te kolven. Bovendien: de baas - een man die honderd procent achter borstvoeding staat - vroeg na haar werkzaamheden geregeld belangstellend: En, is het gelukt?' Haar eerste kind kon Jolanda negen maanden lang voeden. Haar tweede zoogt ze nu al zeven maanden.

De Limburger,

Als je gemeente minimaal 1 borstvoedingsvriendelijke locatie met het beeldmerk 'voeden kan hier' per 50 pasgeborenen heeft, dan krijgt deze de titel borstvoedingsvriendelijk. Bekijk hoe je een borstvoedingsvriendelijke gemeente wordt en wie er al borstvoedingsvriendelijk zijn!

https://www.voedingscentrum.nl/voedenkanhier

De Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (mensen die professioneel met borstvoeding bezig zijn) wil het geven van borstvoeding stimuleren. Onder meer door op bedrijven een borstvoedingsvriendelijker klimaat te scheppen.

De Limburger,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2000