breedgeschouderde


breedgeschouderde 1.0

iemand die breedgeschouderd is; iemand met brede, zware schouders; vervolgens ruimer ook wel: fors, stevig gebouwd persoon; sterk, gespierd persoon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een breedgeschouderde…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft brede schouders; is stevig, sterk gebouwd

    Algemene voorbeelden


    Rutger kan alleen maar stoer stalken als het ongevaarlijke middelbare vrouwen betreft. Bij breedgeschouderden en boze bontkragen is ie vrij timide.

    https://www.geenstijl.nl/2314621/powned_bashen_met_blanke_manne/,

    Buiten het kraken van de plastic stoel waarop de breedgeschouderde man wipte en het zwiepen van het peertje boven de tafel was het zó stil, dat je alle drie de mannen kon horen ademen. De tweede man stond met zijn rug tegen de muur, beet op zijn nagels en begon met zijn voet op de grond te tikken. 'Joh, stop daar eens mee, je maakt me zenuwachtig,' zei de breedgeschouderde, die achteroverleunend op de stoel zat.

    https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/bladnl/bladen/spraakwater/201804/editie.pdf

    Gewoon een opmerking terzijde: samengenomen roept die beeldspraak voor mij het beeld op van een breugeliaans dorp: enkele mensen met brede schouders dragen zware takkenbossen, andere met smalle schouders kleinere dingen, maar er zijn ook breedgeschouderden die niets dragen.

    https://lirias.kuleuven.be/retrieve/480256,

    Het is bomvol geworden en dus niet koud meer. Bijna allemaal mannen, relatief vaak op leeftijd, al zijn er zeker ook jongeren, en ja: er lopen de nodige breedgeschouderden rond. FNV en de Cor kunnen tevreden zijn. Er werken zo'n 9500 man in IJmuiden, deels in ploegendienst. De staalproductie gaat gewoon door. Dan is een opkomst van zo'n 2000 man een fraai resultaat.

    https://www.trouw.nl/economie/fnv-wil-massaal-gaan-staken-als-tata-steel-banen-schrapt-in-ijmuiden~b55a4c84/,

    Plato werd geboren in Athene in 428-427 BC. Zijn echte naam is Aristocles, Plato is een pseudoniem voor de "breedgeschouderde", die hem in zijn jeugd werd gegeven door zijn sterke bouw, de vechtleraar Ariston uit Argos.

    https://orcafe.ru/nl/platon-sootnosit-filosofov-s-sushchnost-filosofii-po-platonu.html

    Mannen zijn de breedgeschouderden, met een grotere bovenlichaamskracht dan vrouwen.

    https://frontpage.fok.nl/nieuws/727611/1/1/50/servische-minister-ontslagen-na-seksistische-opmerking.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met substantief ervoor


    • een groep breedgeschouderden
    • een paar breedgeschouderden

    Red Tape Parade is een groep breedgeschouderden die nog voor er ook maar één snaar wordt betokkeld présence uitstraalt. Helaas verandert dat beeld drastisch als die snaren dan toch betokkeld worden.

    https://www.nieuwsblad.be/cnt/blste_20110129_001,

    Nu natuurlijk wél een beetje inbinden voortaan, anders dan kunnen je ouders er van lusten en kun je iedere avond in dezelfde beveiligde omgeving slapen als Wilders de avond er voor, met een paar breedgeschouderden voor de deur.

    https://www.geenstijl.nl/4877442/boodschap_ebru_umar_spreekt_de_natie_toe/,

    met telwoord ervoor


    • twee breedgeschouderden

    27 mei zijn wij getrouwd! Heel lang geleden... Welk jaar denk jij dat deze twee breedgeschouderden (wij dus, haha!) elkaar het Ja-woord gaven?

    https://www.insta-stalker.me/tag/fotosuitdeoudedoos