breindoping


breindoping 1.0

(sport en recreatie; neologisme)

medicijnen die, vooral door jongeren, geslikt worden om examenperiodes door te komen en die de prestaties zouden bevorderen, bijvoorbeeld angstremmers, slaapmiddelen en ADHD-medicijnen, hoewel deze medicijnen hier eigenlijk niet voor bedoeld zijn; als doping gebruikte medicijnen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Breindoping…

is doping

  • [Werking of functionering] zou angstremmend en stressverlagend werken en prestaties bevorderen
  • [Gebruiker] wordt vooral door jongeren gebruikt
  • [Waardering] zou schadelijk voor de gezondheid zijn, omdat de medicijnen eigenlijk een andere toepassing hebben
  • [Omstandigheid] wordt vooral gebruikt in examenperiodes
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een angstremmer, een slaapmiddel of een medicijn tegen ADHD

Hoofdsemagram: doping


Algemene voorbeelden


Schippers laakt gebruik 'breindoping' door jongeren in examentijd. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid vindt het onwenselijk dat nogal wat jongeren medicijnen slikken om examenperiodes door te komen terwijl die middelen daar niet voor bedoeld zijn [...]. Het gaat vooral om angstremmers, slaapmiddelen en ADHD-medicijnen zoals ritalin. Deze middelen worden normaal gesproken onder strikte voorwaarden door een arts voorgeschreven.

de Volkskrant,

Schippers overweegt in een publiekscampagne aandacht te schenken aan de illegale aanschaf van dit soort medicijnen. Dat schrijft ze vandaag in antwoord op Kamervragen van de VVD. Aanleiding was een enquête van EenVandaag onlangs waaruit bleek dat één op de tien jongeren dit soort middelen als 'breindoping' gebruikt als zij tentamens moeten doen, terwijl ze geen recept daarvoor hebben. Dat gebeurt veelal met medeweten van hun ouders. Eén op de twintig slikt ritalin, dat een oppeppend effect heeft.

de Volkskrant,

Twintig procent van de wetenschappers gebruikt breindoping, de helft van hen dagelijks of wekelijks. Vooral Ritalin is favoriet. Dat ontdekte Nature nadat zij 1.400 academici in 60 landen hadden gevraagd of zij wel eens iets gebruikten om hun concentratie te verhogen. Aan dit gebruik zitten echter nogal wat haken en ogen: is het wel ethisch verantwoord? En schaadt het de gezondheid?

http://www.kennislink.nl/publicaties/een-op-de-vijf-wetenschappers-aan-de-breindoping,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2008