brilstand

brilstand 1.0

(sport en recreatie; voetbal)

tussenstand of eindstand van 0-0; 0-0-stand; 0-0-uitslag
Zo genoemd omdat 0-0 grafisch doet denken aan een bril met twee glazen, verbonden door een brug.

Semagram (extra betekenisinformatie)

Een brilstand…

is een stand

• [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een doelpuntloos gelijkspel

Algemene voorbeelden

Cercle was op zijn hoede maar ook Lommel hield tijdens die eerste 45 minuten behoedzaam veel volk achter de bal. De brilstand aan de rust was dan ook de juiste weergave van het geboden spektakel.

De Standaard,

De verraste Bodart kreeg er nog net een hand tegen en via de lat sloeg de bal weer het veld in. De toeschouwers wisten niet wat ze zagen; spektakel zowaar. Het bleef evenwel bij de brilstand, waar beide ploegen tevreden mee leken, maar die niemand vooruit helpt.

De sportkrant Marca kwam vandaag met keiharde cijfers over de kommer en kwel in Spaanse competitie. Wat blijkt, tot nu toe werd er in de competitie al zestien keer 0-0 gespeeld, zo redeneert de krant. Ter vergelijking, in Duitsland zijn er bijvoorbeeld nog maar vier brilstanden te noteren en in Nederland zelfs maar drie.

Mocht FC Utrecht-Feyenoord zondag doelpuntloos eindigen dan evenaart de thuisploeg het clubrecord brilstanden uit het seizoen 1989/1990. Tot dusver werkte FC Utrecht dit seizoen zes maal een wedstrijd af waarin niet werd gescoord.

Sc Heerenveen heeft wederom één punt gepakt. Vorige week speelden de Friezen in een spektakelstuk gelijk tegen AZ (3-3). Tegen ADO Den Haag bleef het bij de brilstand en van spektakel was nimmer sprake.

Hoewel jong en oud zich prima vermaakten tijdens de derde editie van de Konsensus Bokaal, waren de doelpunten in de halve competitie [...] zeer schaars. Van de tien wedstrijden werd er slechts in drie duels gescoord. Alle andere zeven eindigden in 0-0 [...]. Door de vele brilstanden moest de laatste wedstrijd van de Konsensus Bokaal, Bruse Boys-Brouwershaven, de beslissing brengen.

Combinatiemogelijkheden

als subject bij een werkwoord

• op het bord (blijven) staan
    • op het scorebord (blijven) staan

In een open wedstrijd kregen beide teams enkele fraaie scoringsmogelijkheden, maar ook na 90 minuten voetbal stond de brilstand nog op het scorebord.

Meppeler Courant,

Het Nederlands elftal speelde vrijdagavond 11 november een oefeninterland tegen Zwitserland in de Amsterdam ArenA. Waar Bert van Marwijk altijd 100% scherpte eist van zijn selectie, bleek dit afgelopen vrijdag niet het geval te zijn. Na 90 minuten bleef de brilstand op het scorebord staan, 0-0.

Beide clubs kregen kansen op de overwinning, maar na negentig minuten stond nog steeds de brilstand op het bord.

als object bij een werkwoord

• de brilstand bereiken
    • de brilstand (blijven) handhaven
    • de brilstand omzetten (in een voorsprong)

Haar inzet ging echter hoog over het Kamper doel zodat de brilstand nog even gehandhaafd bleef.

Na een matige eerste helft wist Nederland in een tijdsbestek van twee minuten de brilstand om te zetten in een 0-2 voorsprong.

Floreant en de uitslag 0-0, ze passen niet goed bij elkaar. De laatste keer dat de brilstand bereikt werd, was op 26 september 2009 toen er thuis tegen Siveo '60 niet gescoord werd.

Doordat geen van beide ploegen de sporadisch voorkomende 'halfjes' wist te benuttten, bleef de brilstand tot het einde gehandhaafd.

met voorzetselgroep

Voorzetsel: op

• een brilstand op het scorebord

Wijster en Old Forward eindigden hun wedstrijd zoals die begonnen was, dus met een brilstand op het scorebord.