brinkdorp


brinkdorp 1.0

dorp dat een brink als centrale plaats heeft; dorp met een brink als middelpunt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een brinkdorp…

is een dorp

  • [Plaats] ligt rondom een brink

    Hoofdsemagram: dorp


    Algemene voorbeelden


    De weersomstandigheden waren goed (niet te warm) en dus was het erg druk in Diever. Niet verwonderlijk overigens, want nagenoeg alle campings, hotels en pensions in het brinkdorp zijn behoorlijk bezet.

    Meppeler Courant,

    De paardendag van vorig jaar in Diever krijgt op 5 augustus een vervolg. Het evenement trok in '94 duizenden paardenliefhebbers naar het brinkdorp.

    Meppeler Courant,

    De VVD stelt in de algemene beschouwingen dat het dorp wellicht meer het accent moet leggen op het brinkdorp dat Havelte altijd is geweest.

    Meppeler Courant,

    Vier Ruiner horeca-ondernemers willen het brinkdorp extra naamsbekendheid geven door de organisatie van een groots jaarlijks terugkerend rodeo-evenement, waarmee ze minstens 10.000 bezoekers hopen te trekken.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • het mooie brinkdorp
    • het prachtige brinkdorp
    • schilderachtige brinkdorpen

    Vandaar wordt onder leiding van een gids een rondrit gemaakt door schilderachtige brinkdorpen met veel natuurschoon, die een rijke historie van de provincie Drenthe vormen.

    Meppeler Courant,

    'Je kon over de hoofden lopen, zo druk was het', is een uitdrukking die zeker op Hemelvaartsdag in Dwingeloo van toepassing was. Duizenden belangstellenden kwamen met auto's en/of fietsen naar het mooie brinkdorp om daar de tweede Keramistenmarkt te bezoeken.

    Meppeler Courant,

    Als verlate toeristen in Dwingeloo 's avonds door het prachtige brinkdorp wandelen, kan het zijn dat ze kerstklanken horen.

    Meppeler Courant,

    • een Drents brinkdorp
    • Drentse brinkdorpen

    Op zondag 19 september zullen op de N-855, de voormalige T-13, weer futuristische voertuigen te horen en te bewonderen zijn. Voor het 6e achtereenvolgende jaar organiseert de Stichting Motor Promotie Dwingeloo dan namelijk haar internationale sprintwedstrijden [...]. Henk Geeve, de kersverse Europees Kampioen Competition Bike 1993, heeft aangekondigd naar het Drentse brinkdorp te komen voor demonstraties.

    Meppeler Courant,

    Meppel - langs vier Drentse brinkdorpen Havelte, Diever, Dwingeloo en Ruinen. Vertrek uit Meppel busstation om 8.18 u.

    Meppeler Courant,

    met eigennaam


    • brinkdorp Den Ham
    • brinkdorp Diever
    • brinkdorp Mantinge
    • brinkdorp Roden

    Rond het brinkdorp Mantinge lagen aan de noordkant, in het beekdal, graslanden, aan de oostkant de Voorste en Achterse Es en aan de zuidkant de heide.

    Meppeler Courant,

    Het brinkdorp Roden ligt ongeveer in het midden van de driehoek Assen, Groningen en Drachten en is van alle kanten goed bereikbaar.

    Meppeler Courant,

    Sinds 20 juni 1946 is onze groente- en fruitzaak niet meer weg te denken uit het centrum van brinkdorp Den Ham.

    http://www.uwgroentemantoerse.nl/

    'Het geloof dat sommige ondernemers hebben dat steeds meer vlaggetjes en andere kermisartikelen bepalend zijn voor de omzet, lijkt me wat naïef en zeker niet bevorderend voor de schoonheid en uitstraling van het mooie brinkdorp Diever'.

    Meppeler Courant,

    voorafgegaan door als


    • als brinkdorp

    Als men bijvoorbeeld door een nieuw aan te leggen brink het Piet Soerplein gaat verbinden met de bestaande Brink, kan Havelte veel meer uitstraling krijgen als brinkdorp.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding