broekventje


broekventje 1.0

((vooral) in België)

jong kind dat nog maar net een broek draagt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een broekventje…

is een kind; is een persoon

  • [Leeftijd] is een jong kind, meestal een kind tussen de twee en de vier jaar oud

    Algemene voorbeelden


    Als jong broekventje herinner ik me de verhalen van vader Leon over de heroïsche overwinning van Odiel Defraeye in de Tour de France in 1912.

    http://home2.planetinternet.be/pl520366/de_ieperse_velodroom.htm

    In de hoofdrollen spelen een vrouw met een baard, het sprekende hoofd, de sterkste man ter wereld en twee broekventjes die zich de ogen uit de kop kijken.

    http://www.warande.be/podium_voorstelling.asp?v_act=182

    Chinees broekventje staat plots met scooter tijdens spits op druk kruispunt. Een Chinees ventje van amper drie jaar stond plots met zijn speelgoedscooter op een druk kruispunt in Wenzhou. Tijdens de spits dan nog. De politie kon de kleine gelukkig ontzetten zonder dat hij gewond raakte.

    http://www.demorgen.be/dm/nl/994/opmerkelijk/article/detail/1443328/2012/05/24/Chinees-broekventje-staat-plots-met-scooter-tijdens-spits-op-druk-kruispunt.dhtml,

    broekventje 2.0

    ((vooral) in België; pejoratief)

    man, meestal een jonge man, met weinig aanzien en een weinig krachtig postuur of mannelijk uiterlijk
    Ook als scheldnaam gebruikt.

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een broekventje…

    is een man; is een persoon

    • [Afmeting] is meestal niet erg groot
    • [Onstoffelijke eigenschap algemeen] heeft weinig aanzien

      Algemene voorbeelden


      Ik was ontzet maar wilde dat verbergen. Ik wilde me onkwetsbaar tonen. Ik begon dan maar stoer te lachen. Ik zei: 'Daar heb jij bijlange het geld niet voor, broekventje'.

      Kras, Peter Terrin,

      Onder het consulaat van Gaius Vipstanus en C. Fonteius stelde Nero zijn lang beraamde misdaad niet langer uit, omdat zijn stoutmoedigheid gegroeid was door de duur van zijn heerschappij en omdat hij van dag tot dag meer van liefde brandde voor Poppaea, die hoopte helemaal niet op een huwelijk voor haarzelf en een scheiding van Octavia zolang Agrippina nog leefde, met veelvuldige verwijten en dikwijls al spottend maakte ze de keizer uit en noemde hem broekventje, omdat hij, afhankelijk van de bevelen van anderen geen macht had en bovendien geen vrijheid.

      http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=1186

      Bij Allah, ik wou dat ik jou als mijn braaksel kon wegspoelen door de afvoerpijp van mijn douchecel, Ali Ibn Thabor, maar niet alleen jou, ook de andere leden van het panel min twee zou ik wegspoelen, zo bijvoorbeeld dat broekventje met zijn baardeloze weke kin, voorzitter van de provinciale afdeling van het Europa Komitee noemde hij zich, mijn gat!

      De stoelendans, Paul Koeck,