broga


broga 1.0

(sport en recreatie; neologisme)

yoga voor mannen; mannenyoga

Semagram (extra betekenisinformatie)


Broga…

is yoga; s een activiteit

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een vorm van yoga die speciaal afgestemd zou zijn op het mannelijke lichaam en de mannelijke geest
  • [Handelende persoon] wordt beoefend door mannen; is bedoeld voor mannen, maar ook (sterke) vrouwen zouden het kunnen beoefenen

    Hoofdsemagram: yoga


    Algemene voorbeelden


    De Amerikaan, die inmiddels bodybuilder en voedingskundige is, had jarenlang last van blessures door het vele sporten. Hij kwam erachter dat zijn spieren eigenlijk niet soepel genoeg waren, waardoor hij steeds tegen dezelfde problemen aanliep. Hij startte met power yoga, maar miste nog altijd iets. Daarom ontwikkelde hij yoga speciaal voor mannen: Broga, een fysiek intensieve training gericht op het verbeteren van flexibiliteit, ontspanning en de opbouw van kracht, uithoudingsvermogen en mobiliteit. Het verkleint de kans op blessures en is een goede aanvulling op kracht- en duursport.

    https://www.allesoversport.nl/thema/gezonde-leefstijl/broga-stoere-yoga-voor-mannen-en-vrouwen/,

    Broga stijgt de laatste jaren enorm snel in populariteit en heeft ook The Gym bereikt. [...]. Het softe imago van Yoga gaat totaal niet op voor Broga, waarbij jij je in het zweet werkt.

    https://www.thegym.nl/aanbod/groepslessen/broga/

    Broga werd ontwikkeld door American Football-speler Matt Miller. Een goed getrainde en gespierde vent, die jarenlang last had van blessures. Wat bleek? Zijn spieren waren niet soepel genoeg voor zijn trainingsregime. Toen hij met yoga begon, waren zijn blessures binnen no time verdwenen.

    https://one.fit/nl-nl/blog/workout-tip-broga-bij-international-health-spa-in-den-haag/

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • broga geven

    'Onze westerse yoga is een slap, commercieel aftreksel van de Indiase traditie.' Maar toen ze hier na bijna 600 uur aan 'teacher training' als docent aan de slag wilde, kwam ze precies in die hoek terecht. Ze werd een 'sportschooltrut' en gaf core yoga, extreme flow, 'power hour' en 'broga' (mannenyoga), terwijl ze ondertussen worstelde met haar psychische problemen. Toon en stijl pikte ze op van Amerikaanse yogayoutubers.

    https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/annica-muller-is-een-volmaakte-yoga-barbie-op-de-parade-in-utrecht~bfaaa730/,

    met substantief ervoor


    • een sessie broga

    Een sessie broga is ideaal voor het verbeteren van je flexibiliteit, opbouw van kracht, uithoudingsvermogen en mobiliteit, het verminderen van blessures en ga zo nog maar even door.

    https://one.fit/nl-nl/blog/workouts-voor-echte-mannen/

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2012
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal broga
    Betekenis in brontaal idem
    Bijzonderheden De yogasoort en het woord werden bedacht door American Football-speler Matt Miller en het wordt als eigennaam van de sport vaak nog met een hoofdletter geschreven.
    Samenhangende woorden (vorm) bromance; brotox