bromauto


bromauto 1.0

(transport, verkeer en reizen)

motorvoertuig met de officiële status van een bromfiets en het voorkomen van een kleine auto, dat drie of vier wielen heeft en maximaal 45 km per uur rijdt; autootje met bromfietsstatus; brommobiel; 45 kilometerauto
Het is niet altijd duidelijk of bromauto betekenis 1.0 of 2.0 heeft. Voor geen van beide voertuigen heeft de bestuurder een autorijbewijs nodig.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bromauto…

is een motorvoertuig; is een voertuig; is een vervoermiddel

      Algemene voorbeelden


      Een automobilist die in de remmen moet, tikt de wijsvinger tegen het voorhoofd. Een wielrijder die op het fietspad uitwijkt, priemt de middenvinger de hoogte in. De geachte mede-weggebruiker moet kennelijk wennen aan nieuw gezelschap op asfalt en stoeptegel. Maar het misbaar is niet terecht: de vierwielige bromfiets, of, beter, bromauto, mag sinds mei deelnemen aan het verkeer, mits de bestuurder zich houdt aan de regels die ook voor bromfietsen gelden.

      https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=brommobiel&coll=ddd&page=1&sortfield=datedesc&identifier=ABCDDD%3A010870944%3Ampeg21%3Aa0089&resultsidentifier=ABCDDD%3A010870944%3Ampeg21%3Aa0089,

      Minister Jorritsma van Verkeer heeft de komst van de brommobiel met lede ogen aangezien. Daarom heeft ze de regels aangescherpt. In de toekomst mag een bromauto niet op het fietspad en je zult achttien jaar moeten zijn om erin te mogen rijden. Ze bekijkt nog of een rijbewijs kan worden verplicht voor het wagentje en of het gebruik ervan buiten de bebouwde kom kan worden verboden.

      De Volkskrant,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een bromauto achtervolgen

      Een politiepatrouille van de Belgische zone Maasland heeft op de Breeërweg in Maaseik (Limburg) een bromauto achtervolgd, die een constante snelheid haalde van meer dan 60 kilometer per uur. De brommobiel - waarvoor geen autorijbewijs vereist is - werd eerder reeds geflitst op de Eindestraat. De politie nam de opgefokte Ligier van de man uit Dilsen in beslag. Het voertuig werd getakeld, zo maakte de politie bekend. Normaal gezien heeft dergelijk voertuig een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur.

      http://polka.punt.nl/content/2012/12/Flikken-achtervolgen-brommobiel,

      met adjectief ervoor


      • betrouwbare bromauto's

      De bromauto is een comfortabel en veilig vervoersmiddel. Autobedrijf Martien van den Oever verkoopt betrouwbare bromauto's ofwel brommobielen. Een bromfietscertificaat is voldoende om in de wagen te kunnen rijden.

      https://www.brommobiel-specialist.nl/brom-auto

      met ander, nevengeschikt substantief


      • bromauto's ofwel brommobielen

      De bromauto is een comfortabel en veilig vervoersmiddel. Autobedrijf Martien van den Oever verkoopt betrouwbare bromauto's ofwel brommobielen. Een bromfietscertificaat is voldoende om in de wagen te kunnen rijden.

      https://www.brommobiel-specialist.nl/brom-auto

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      bromauto 2.0

      (transport, verkeer en reizen)

      gemotoriseerd gehandicaptenvoertuig op drie of vier wielen, met het voorkomen van een klein autootje, vaak van het merk Canta, Amica of Arola; gesloten gehandicaptenvoertuig; invalidenautootje
      De bromauto van het automerk Canta is zo bekend dat er merkverwatering is opgetreden: veel mensen noemen elk invalidenautootje een Canta of zelfs canta, ongeacht het merk.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een bromauto…

      is een invalidenvoertuig; is een voertuig; is een vervoermiddel

      • [Afmeting] mag niet breder zijn dan 1,10 meter, niet langer dan 3,50 meter en niet hoger dan 2,00 meter
      • [Functie] dient in de eerste plaats als overdekt invalidenvoertuig
      • [Belanghebbende of begunstigde] is in het bijzonder bedoeld voor mensen met een fysieke beperking, maar wordt ook wel gebruikt door mensen zonder fysieke beperking die willen profiteren van de voordelen die het autootje biedt
      • [Legitimiteit] geldt als gehandicaptenvoertuig en vereist daarom niet het bezit van een rijbewijs; mag op de weg, het fietspad en de stoep rijden en mag op de stoep worden geparkeerd
      • [Gelijkenis] is aan dezelfde regels gebonden als een scootmobiel of een elektrische rolstoel
      • [Onderscheid of tegenstelling] moet niet verward worden met bromauto in de betekenis 1.0: de brommobiel, die geen invalidenvoertuig is en waarvoor minimaal een bromfietsrijbewijs vereist is; is smaller dan een brommobiel

      Algemene voorbeelden


      'Linda zou nooit zo ordinair een bromauto cadeau doen'. Linda de Mol zou nooit zo ordinair met haar ex in de tuin gaan staan om hun kinderen voor een draaiende camera een rijkeluis-Canta te geven. Zij heeft de klasse die Wendy van Dijk niet heeft. Dat vindt haar aartsrivaal Angela de Jong, laat ze vandaag blijken in het AD.

      https://www.mediacourant.nl/2019/02/linda-zou-nooit-zo-ordinair-een-bromauto-cadeau-doen/,

      Zondagnamiddag was er langs de Gistelsteenweg een aanrijding tussen een bromauto (autootje waarvoor geen rijbewijs vereist is) bestuurd door een 47-jarige man uit Oostende en een personenwagen bestuurd door een 48-jarige man uit Jabbeke.

      https://www.nieuwsblad.be/cnt/blnde_20110530_001,

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • in een bromauto
      • vanuit een bromauto
      • met de bromauto

      Giel, Thomas en Stefan, drie YouTube-vloggers met meer dan een miljoen volgers, zetten deze week de binnenstad van Zwolle op zijn kop. In een bromauto, een Canta, voerden ze op verzoek van hun jeugdige volgers op YouTube een nieuwe opdracht uit. Deze week was het het doen van een paar vakantieboodschappen. En dat betekende dat de drie mannen met de bromauto diverse winkels binnen reden in de Zwolse binnenstad. Ze hadden veel bekijks.

      http://www.rtvfocuszwolle.nl/youtube-bn-ers-van-stuktv-rijden-met-bromauto-winkels-in-zwolle-binnen/amp/,

      Het gratis Noorderparkfestival biedt zaterdag 11 en zondag 12 september een kleurrijk evenement voor alle leeftijden. [...]. Bijzonder is ook de Canta-drive-in op zaterdagavond. Vanuit een bromauto (eigen of gehuurd) kijkt het publiek naar films.

      http://www.noordamsterdamsnieuwsblad.nl/nieuws/226801-noorderparkfestival-viert-nieuwe-noorderpark,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding