brontosaurus


brontosaurus 1.0

afbeelding

Bron: bubbablitz
( CC BY-NC-SA 2.0 )

(dieren)

uitgestorven reusachtig, plantenetend reptiel met een lange hals, een in verhouding kleine kop, een brede romp en een lange staart dat ongeveer 150 miljoen jaar geleden leefde in het gebied van het huidige Noord-Amerika
Het dier kreeg bij een eerste beschrijving van het skelet de naam Apatosaurus en bij de beschrijving van een ander skelet de naam Brontosaurus. Later bleek het om twee leden van hetzelfde geslacht te gaan. Apatosaurus is de officiële benaming geworden; Brontosaurus is als benaming echter populair gebleven.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een brontosaurus…

is een reptiel; is een dier

  • [Afmeting] had een schofthoogte van 4,5 m en was 25 m lang
  • [Bouw] was gewerveld; had vier poten
  • [Deel] had een lange hals, een in verhouding kleine kop, een brede romp en een lange staart
  • [Woongebied] leefde in het gebied van het huidige Noord-Amerika
  • [Tijd] leefde ongeveer 150 miljoen jaar geleden in het juratijdperk en is toen uitgestorven
  • [Gewicht] was 35 ton zwaar
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] behoorde tot de grootste landdieren aller tijden
  • [Gedrag] was een planteneter; leefde waarschijnlijk in kuddes

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Reptilia; Reptielen
Orde Saurischia
Familie Diplodocidae
Geslacht Apatosaurus

Algemene voorbeelden


De Sauropoden [...] hebben een een lange nek, een lange staart en een zwaar lichaam dat ondersteund wordt door vier zware, zuilvormige poten. Bekende geslachten zijn Apatosaurus of Brontosaurus, Diplodocus en Brachiosaurus.

http://users.telenet.be/biologie/dino.html

De avondvullende Dino-party belooft letterlijk kolossaal te worden. Voor de entree komen twee enorme verlichte dinosaurussen te staan. Binnen worden eveneens levensechte brontosaurussen en baby-sauriërs opgesteld. In de grote podiumzaal verrijst een prehistorisch decor van zeven meter lang en twee-meter-twintig hoog.

Meppeler Courant,

Dinosaurussen waren helemaal niet zo massief en zwaar als tot nog toe verkondigd werd [...]. Zo beweerden wetenschappers jarenlang dat de Brontosaurus 35 ton woog. Maar dat cijfer kan volgens de nieuwe berekeningen bijna gehalveerd worden. Het dier zou niet meer gewogen hebben dan 18 ton.

http://www.elsevier.nl/web/10239343/Nieuws/Wetenschap/Dinosaurussen-waren-helemaal-niet-zo-zwaar-en-massief.htm?rss=true,