brood en spelen


brood en spelen 1.0

datgene waarmee men het volk tevreden houdt, met name eten en vermaak
Naar de Latijnse uitdrukking panem et circenses van de Romeinse dichter Juvenalis die verwijst naar de praktijken om gratis graan uit te delen onder de Romeinse burgers en gladiatorengevechten te organiseren om de gunst van het volk te winnen.

Algemene voorbeelden


Niettegenstaande het feit dat er tegenwoordig gigantische stadia werden gebouwd, blijkt de onovertroffen nummer één van de sportarena's het Circus Maximus te Rome, waar reeds lang voor onze tijdsrekening wagenrennen werden georganiseerd onder het motto 'panem et circences' (brood en spelen).

http://www.sportimonium.be/Nederlands/XNsportimonium1.htm

Cultuur is aan ons niet besteed. Levenswijsheid halen we uit docu-soaps als de Wally's, de Pfaffs en de Planckaerts. Inhoud wordt gegeven door 'Thuis', 'Familie' en 'Wittekerke'. Pittig afgewisseld door een prinselijk sprookjeshuwelijk of een k(ass)ei-goede Ronde van Vlaanderen. Parijs-Roubaix en koning voetbal niet te vergeten. Hedendaagse volkscultuur. Echte volkshelden. Moderne 'brood en spelen'.

http://users.pandora.be/hrc/columns_2003_1.htm,

Pech voor premier Aznar, die een wetsvoorstel had ingediend om zo'n moderne versie van de Romeinse "brood en spelen" in te voeren. Gratis voetbal voor de gehele burgerij, beloofde de premier.

De Standaard,