broodnood


broodnood 1.0

((vooral) in Nederland)

gebrek aan financiële middelen voor de aanschaf van eerste levensbehoeften; vorm van armoede waarbij men zelfs geen geld meer heeft voor voedsel en andere algemene uitgaven

Semagram (extra betekenisinformatie)


Broodnood…

is armoede

  • [Ontstaan] ontstaat doordat men al dan niet door eigen schuld een tijd lang geen inkomen of uitkering krijgt
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gebrek aan financiële middelen voor de aanschaf van eerste levensbehoeften
  • [Betrokkene] treft vaak mensen die door omstandigheden niet of niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, of die in elkaar tegenwerkende procedures zijn terechtgekomen

    Algemene voorbeelden


    'Ik wil gewoon mijn eigen broek ophouden. Al moet ik nog jaren op een houtje bijten', vertelt een 45-jarige consultant uit Amsterdam die – tevergeefs – bij de gemeente aanklopte voor een financiële overbrugging. De dienst Werk en Inkomen van de gemeente Amsterdam oordeelde anders over de levensvatbaarheid van zijn onderneming en verwees de Amsterdammer door naar de bijstand. 'Nu moet ik mijn hand ophouden en de schuldsanering in', briest hij. En dat terwijl hij als 'ondernemer in broodnood' alleen om een paar maanden inkomenssteun ter overbrugging had gevraagd. Opdrachten bleven op dat moment al enkele maanden uit en het gezin met drie kinderen leefde letterlijk van de lucht.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/1001995/2010/05/11/ZZP-met-billen-bloot-voor-krediet.dhtml,

    Ik ben op 1 april 2007 ontslagen. Ik heb conform de procedure een WW-uitkering aangevraagd bij UWV. UWV heeft mij per brief van 25 april 2007 meegedeeld dat ik recht heb op uitkering. Het is dus toegekend [...]. Tot mijn verbazing hoorde ik dat ik pas eind mei a.s. met terugwerkende kracht betaald kan worden omdat hun betalingssysteem op deze manier werkt. Zodoende de periode tussen mijn ontslag datum 1 april 2007 tot de uitbetalingstijdstip van 25 mei 2007 is bijna twee maanden [...]. Wat je zou kunnen doen is een klacht indienen (nummer is te vinden op de website van het UWV) of [...] bellen en zeggen dat je broodnood hebt, dan geven ze in de meeste gevallen wel een voorschot.

    http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?f=24&t=50582,

    Een kwart van de mensen die bij de Voedselbank Rotterdam aanklopt voor hulp heeft geen geld meer en verkeert in 'broodnood'. De meeste mensen die een beroep doen op de gratis hulppakketten van de Voedselbank zitten zonder geld omdat zij wachten op een (bijstands)uitkering of een ziektewetuitkering. Een kleinere groep is in afwachting van een verblijfsvergunning en krijgt zolang óf geen geld óf maar beperkt leefgeld.

    Algemeen Dagblad,

    De WWB kent de verplichting om voorschotten te verlenen tijdens de behandelingsduur van de aanvraag [...]. DWI kent daarnaast de mogelijkheid om een voorschot te verlenen bij broodnood [...]. Een voorschot is bedoeld voor de algemene kosten van het bestaan.

    http://www.werkvoorschriftenwwb.nl/H03_uitvoeringszaken.htm#_Toc67818356

    De echte zigeuners, als zij niet door broodnood tot optredens gedwongen worden, sluiten zich in kleine gemeenschappen op (en af) en voelen zich gekrenkt in hun identiteit.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010619790:mpeg21:a0500,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    broodnood 2.0

    ((vooral) in Nederland; neologisme)

    voorschot voor algemene uitgaven in afwachting van het toekennen van een uitkering
    Het voorschot wordt verstrekt volgens de wettelijke regels van de procedure 'broodnood'.

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Broodnood…

    is een voorschot

    • [Samenstelling] bestaat uit een bedrag voor de aankoop van eerste levensbehoeften en algemene uitgaven
    • [Doel of bestemming] is bestemd voor mensen die al dan niet door eigen schuld een tijd lang geen inkomen of uitkering krijgen
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt na de definitieve toekenning van een uitkering daarmee verrekend

      Algemene voorbeelden


      Ik ben gewoon blijven zitten bij de sociale, kreeg ook niets maar we hadden geen geld meer om te eten. Toen kregen wij broodnood 250,=; konden we toch weer boodschappen doen.

      http://www.hotforum.nl/forum/schulden/334226/wie-helpt-mij-met-info/,

      U kunt een voorschot broodnood aanvragen op werkdagen tussen 9.00 en 10.00 uur melden bij de balie van het Stadskantoor [...]. U hoeft zich hiervoor niet meer te melden op het UWV Werkbedrijf. Voorwaarde is wel dat u reeds een bijstandsaanvraag heeft ingediend of een afspraak heeft op het Werkplein voor het aanvragen van een uitkering.

      http://zaanstad.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/2550/~/ik-heb-een-uitkering-aangevraagd-bij-het-uwv-werkbedrijf-maar-heb-geen-geld,

      Benjamin kan een daklozenuitkering aanvragen. Daarvoor gaat de gemeente na of hij geen woonadres, familielid of sociaal pension heeft waar hij regelmatig de nacht doorbrengt. [...]. Wekelijks krijgt hij 70 euro op zijn bankrekening gestort. Dat is 'broodnood', geld voor primaire levensbehoeften als eten en drinken.

      http://forum.fok.nl/topic/1117609,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2007