broodrooster


broodrooster 1.0

afbeelding

Bron: PublicDomainPictures
(Publiek domein)

elektrisch toestel met aan de bovenzijde twee langwerpige openingen voor sneeën brood, dat dient om het brood in te roosteren

Semagram


Een broodrooster…

is een toestel

 • [Uiterlijk] heeft aan de bovenzijde twee langwerpige openingen
 • [Functie] dient om brood te roosteren
 • [Plaats] bevindt zich doorgaans (op een plank, in een keukenkastje of op het (de) aanrecht) in de keuken
 • [Werking of functionering] werkt op elektriciteit

Algemene voorbeelden


Uit de keuken kwamen de geluiden van ons huiselijke geluk. Borden waarmee gerammeld werd, messen, vorken, een broodrooster die werd schoongemaakt. Een idylle, laten we het zo maar noemen.

Gstaad 95-98, Marek van der Jagt,

Lepels kletterden in kommen met cornflakes, stoelen schraapten over de vloer, het broodrooster gooide er een paar boterhammen uit en Maria liep bedrijvig heen en weer en probeerde de kinderen te kalmeren.

Crisis four, Andy McNab,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • de elektrische broodrooster

Het was in ieder geval heerlijk weer eens thuis te zijn, je eigen zachte, aromatische koffie uit goudverpakking te zetten, op het gedempte schot uit je eigen elektrische broodrooster te zitten wachten, in je eigen verkeersvrije zone de werkelijkheid voor een poosje de rug toe te keren.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

in voorzetselgroep


 • in de broodrooster
 • in een broodrooster
 • in het broodrooster

Paul haalt het brood uit de trommel en zet boter en jam op tafel. Nadat hij twee sneetjes in de broodrooster heeft gedaan gaat hij zitten en kijkt naar buiten.

Liefdesdood, Oscar van den Boogaard,

In de keuken zette Alicia verse koffie [...]. Ik stopte twee sneden brood in de broodrooster en pakte twee kopjes uit de kast.

De necrologieschrijver: een obsessieve zoektocht, Porter Shreve,

Voor het ontbijt duwt Brian een bevroren wafel in de broodrooster, lunch gebruikt hij op school en zijn favoriete fabrieksdiner van kalkoenfilet, erwten en stamppot schuift hij 's avonds laat in de microwave.

NRC,

Thuis eet ik een warm pitabroodje, gevuld met een zachtgekookt ei. En dat is snel gemaakt. Zet een vochtig gemaakt pitabroodje even in een broodrooster tot het broodje gloeiend heet is geworden en van buiten lichtkrokant. Snijd het opzij een klein eindje open, strooi er wat zout en peper in en duw een gepeld 6 minuten-eitje naar binnen.

NRC,

Ik liep naar het aanrecht, haalde een paar van de al doorgesneden bagels van elkaar en stopte ze in het broodrooster, terwijl Sarah koffie inschonk.

Crisis four, Andy McNab,

 • uit de broodrooster

Zijn dag begint stipt om 7.30 uur met twee toastjes die uit de broodrooster wippen. Daarna volgt de gebruikelijke file en steeds dezelfde stoomcursus.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


 • broodroosters en koffiezetapparaten
 • koffiezetapparaat en waterkoker, citruspers en broodrooster

Eénvijfde van het assortiment is non-food-kantoorartikelen, kleine huishoudelijke apparatuur als broodroosters en koffiezetapparaten, cosmetica, hondenriemen, servies, cd's, video's, boeken en dekbedovertrekken.

de Volkskrant,

In de keuken is een 4 pits inbouw keramische kookplaat met afzuigkap, een combi-magnetron, een ruime RVS koelkast/vriescombinatie en een vaatwasmachine aanwezig. Ook ontbreken natuurlijk het koffiezetapparaat en waterkoker, citruspers en broodrooster niet.

http://www.katjeskelder.nl/kknlbghandi.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


 • broodroostertje

Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • HEMA-broodrooster
 • Philipsbroodrooster