broodverbeteraar


broodverbeteraar 1.0

(voeding)

stof die aan brooddeeg wordt toegevoegd om het brood malser te maken, meer glans en kleur te geven, inzakken van het brood te voorkomen en om de kwaliteit van het brood constant te houden

Semagram


Broodverbeteraar…

is een stof

 • [Doel of bestemming] wordt toegevoegd om het brood malser te maken, de smaak van het brood te verbeteren, het brood meer glans te geven, inzakken van het brood te voorkomen en de kwaliteit van het brood constant te houden
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een hulpgrondstof, maar behoort niet tot de basisingrediënten van brood

  Algemene voorbeelden


  Maar in brood zit meer dan we denken. Het blijkt namelijk dat er op grote schaal Chinees mensenhaar wordt verwerkt in brood. Dit meldt het tv-programma Keuringsdienst van Waarde in de uitzending van morgenavond. Het mensenhaar zit in de zogenaamde broodverbeteraar, een belangrijk bestanddeel van brood. Bakkers voegen dat toe aan hun deeg om het brood malser te maken. Daarvoor gebruiken ze het aminozuur L-cysteïne. Dat aminozuur zit onder meer in maïs, maar ook in ganzenveren en … in mensenhaar.

  De Telegraaf,

  Door broodverbeteraar te gebruiken zakt het deeg minder snel in. Er zitten ook stoffen in die het glutenskelet versterken en zo bijdragen tot een luchtiger brood. Broodverbeteraar is een goede grondstof voor de broodbakmachine.

  http://www.molendearend.nl/?node=11,

  Brood wordt na verloop van tijd hard - niet omdat het uitdroogt zoals meestal wordt gedacht, maar onder meer doordat er veranderingen optreden in het zetmeel. Om dat proces zo lang mogelijk uit te stellen, worden er chemische stoffen, de zogenaamde emulgatoren, aan het deeg toegevoegd. Daardoor blijft het brood - dat steeds vaker gebakken wordt in industriële bakkerijen en dus een lange weg af te leggen heeft naar de consument - langer houdbaar. Bovendien maakt broodverbetermiddel of broodverbeteraar, zoals het vaak wordt genoemd, het deeg meer geschikt om in zo’n industriële bakkerij te worden verwerkt.

  http://nieuws.kuleuven.be/node/4764,