bruinachtig


bruinachtig 1.0

neigend naar bruin; met een bruine tint

Algemene voorbeelden


Bennie droeg een bruinachtig corduroy jasje op een formidabel rood overhemd.

De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

De kleur van het mannetje is metaalblauw, het wijfje is bruinachtig met een blauwe tint, iets lichter aan de onderkant en helemaal donkerbruin gestreept.

http://www.dessie.be/vogels/lijst.htm

Bosduivel of Mandril: de diersoort Papio sphinx, de meest bizar gekleurde vertegenwoordiger van de Apen, een verwant van de bavianen [...]. De veel kleinere en slankere wijfjes zijn aanzienlijk minder bont van kleur; het gezicht is zwart met een vage aanduiding van de kleuren die men bij de mannetjes aantreft; de achterdelen vertonen slechts schakeringen van rood. Verder dragen beide geslachten een bruinachtige pels.

http://zoogdieren.verzamelgids.nl/

Roest: de behandeling van deze bruinachtige vlekken is vaak tijdrovend.

http://www.miele.nl/apps/vg/nl/navigatie.nsf/index?OpenPage

Omdat de Amorf Silicium zonnecellen op de kunststof film bruinachtig zijn wordt ook wel gesproken over 'blauwe PV' en 'bruine PV'.

http://www.dakweb.nl/rh/99-3/99-3-8.htm,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een bruinachtige kleur
  • een bruinachtige tint

Het advies is dus om in dit geval bij roodachtige of bruinachtige tinten te blijven. De kleur van het haar wordt in hoge mate bepaald door de huidskleur en een verandering van haarkleur kan U al snel erg bleek maken.

http://www.haarkleur.com/

Meerschuim wordt in brokken uit de kleigrond gehaald, goed schoongemaakt en daarna in blokken gezaagd. In de fabriek worden ze verder tot pijpen verwerkt. Daarna krijgen ze een talkbad en een wasbad. Door ze verder te polijsten krijgen ze een mooie crèmekleurige tot bruinachtige kleur.

http://www.tabakspijp.nl/

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • bruinachtig van kleur

De mannetjes [van de adder] zijn levendiger getekend met een gitzwarte zigzagstreep op een ondergrond van vuilgeel, crème, grijsachtig, olijfkleurig of turquoise, terwijl de vrouwtjes meer bruinachtig van kleur zijn met een bruine en vaak minder duidelijke zigzagstreep.

http://www.geaflecht.nl/geafl/archief/artikel/adder.html,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • bruinachtig geel
  • bruinachtig grijs
  • bruinachtig zwart

De hoed (5 tot 12 cm) is bruinachtig geel tot chocoladebruin.

http://www.bouman102.nl/paddestoelen.htm /URL

Verdere sulfidevorming veroorzaakt een progressieve kleurverandering van het diepzwart van negatieven tot een purperachtig zwart, dan tot bruinachtig zwart, tot bruin en later tot geelachtig bruin.

http://members.chello.be/cr25588/pH7/texte/Ncr/1a.html

De "gewone" rode eekhoorn is in de zomer roodbruin en in de winter bruinachtig grijs, er komen echter vele kleurslagen voor die variëren van wit tot haast bruinzwart.

http://www.knjv.nl/maanddier/eekhoorn.htm,