buffet


buffet 1.0

afbeelding

Bron: Sylvain Pécot
( CC BY-SA 3.0 )

breed wandmeubel in een eetkamer dat ongeveer de hoogte heeft van een aanrecht en dat voorzien is van laden en kastjes waarin het servies en tafelgoed worden opgeborgen
Soms wordt dressoir als synoniem genoemd in woordenboeken, maar buffet en dressoir zijn eigenlijk bijna-synoniemen. Een dressoir is doorgaans alleen een laag en breed wandmeubel; een buffet is vaak met een bovenbouw uitgebreid tot buffetkast en bestaat dan uit een onderste deel met laden en kastjes, daarop een blad waarop men iets kan plaatsen en daarboven een kast of vitrinekast voor de glazen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een buffet…

is een meubel; is een voorwerp

 • [Afmeting] heeft ongeveer de hoogte van een aanrecht; is een hoger meubel als het uitgebreid is tot buffetkast
 • [Vorm] is een breed wandmeubel
 • [Deel] heeft laden, kastjes en een blad waarop men iets kan plaatsen; heeft vaak ook een bovenbouw met kastjes of een vitrinekast of een wandplaat met een spiegel
 • [Functie] wordt gebruikt voor het opbergen van het servies, bijvoorbeeld bestek, borden, kopjes en glazen en voor het opbergen van tafellinnen; wordt ook gebruikt om er dranken en etenswaren op uit te stallen of om er decoratieve voorwerpen op te plaatsen

Algemene voorbeelden


Zonder zich te haasten liep Maarten terug naar de keuken, trok de fles jenever uit het vriesvak, bracht hem naar de kamer en haalde de glazen uit het buffet.

Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

'Vaak herinner ik me ook alleen een toon, een stemming, een kleur,' vervolgde Maarten terwijl hij de borden op tafel zette en zich omdraaide naar het buffet om het bestek te pakken.

Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

Ik ging haar voor de kajuit in en schonk whisky in waterglazen. Moeizaam kwam ze van het trapje afhobbelen en viel toen stijl achterover van de weelde en de luxe die er heerste. Met een bons kwam ze op de vloer terecht met haar hoofd tegen mijn buffet.

Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

Zij veegde kruimels en thee van zijn kin en bracht de koppen naar de keuken. Voor ze opnieuw bij mijnheer Farebrother ging zitten, schikte ze de kaders op het buffet.

Matrimony, Micheline De Ridder,

Al geruime tijd geleden vroeg het Catharina Gasthuis de meubels van Wouda in bruikleen. Het ging om een kapstok, eettafel, fauteuil, buffet, ladekastje, boekenkast en salontafel, die samen een set vormden.

http://www.icn.nl/dir003/icn/cmt/text.nsf/0/98e680670de1f164c1256eac002ca40c?OpenDocument,

Aangekochte meubels - bijvoorbeeld een geloogd grenen buffet, of een negentiende-eeuwse Spaanse trogtafel - worden gratis bezorgd.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


buffet 2.0

afbeelding

Bron: Alpha avlxyz
( CC BY-SA 2.0 )

(formeel. Buffet klinkt deftiger dan bar.)

toonbank met etenswaren, dranken en een tapkast in een café, zelfbedieningsrestaurant, foyer of stationsrestauratie; toog; ook: lange tafel waarop men bij een feest gerechten en dranken plaatst die de gasten zelf kunnen uitkiezen; buffettafel

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een buffet…

is een meubel; is een voorwerp

 • [Vorm] is langwerpig
 • [Constructie] is een vast meubel of is samengesteld uit losse tafels, al dan niet bedekt met buffetrokken
 • [Deel] is een soort toonbank voor etenswaren en dranken; heeft meestal ook een tapkast; is al dan niet voorzien van glazen afschermplaten
 • [Functie] dient voor het uitstallen van etenswaren en dranken; wordt ook gebruikt om aan te zitten terwijl men iets nuttigt
 • [Plaats] vindt men als vast meubel in een café, foyer, zelfbedieningsrestaurant, kantine, statonsrestauratie, hotelbar, e.d.; bestaat uit losse tafels op een feest

Algemene voorbeelden


Op de rand van het buffet in het bedrijfsrestaurant staat een draagbare radio met cd-speler. De muziek schalt door de grote ruimte terwijl de medewerkers van de catering zich voorbereiden op de lunch.

http://www.parool.nl/artikelen/HOM/1049952274777.html,

De oudste studentensociëteit van Nederland hecht aan traditie. Je moet je plaats weten, dat maakt de zaken namelijk overzichtelijk. Neem de Grote Zaal: daarin bevindt zich zowel aan het eind en als aan het begin een buffet - 'als je hier bar zegt, ben je fout bezig' - waaraan kan worden gedronken. Het oud buffet is verboden terrein voor eerstejaars. Op de houten vloer voor het nieuwe buffet, die ongeveer de hele breedte van de zaal beslaat, geeft een ijzeren plint aan waar zij hun biertjes mogen bestellen: rechts in de hoek.

http://www.leidenuniv.nl/mare/,

La Place biedt u maaltijden en dranken voor ieder moment van de dag. Of u nu trek heeft in een ontbijt met een versgeperste sap en een warme ciabatta, een koffie met een ovenvers appelnotentaartje, een gezonde lunch met salade, een lekker tussendoortje zoals pizza of een volledige, warme maaltijd? Aan u de keuze! [...]. Nadat u aan de buffetten uw keuze heeft gemaakt, kunt u deze gaan nuttigen in onze sfeervolle eetkamers.

http://www.vroomendreesmann.nl/

En boven de buffetten zijn er doorzichtige 'ademafschermplaten', bedoeld als extra hygiëne voor de klanten.

http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/veto2228/mater.html

Hoewel het eten op het buffet wordt warm gehouden in grote bakken, garandeert Man Kin Ho dat alle producten vers zijn: het eten staat nooit langer dan een half uur, dan wordt het weggegooid.

Algemeen Dagblad,

Vera staat op, loopt naar het meterslange buffet, waarachter de doorgeefluiken naar de keuken zijn, en neemt een mandje brood.

Met het oog op de jaren negentig, Luc Vancampenhout,

"Veel mensen willen niet eerst bestellen en dan wachten op hun eten", zegt directeur Man Kin Ho. "Hier kunnen ze gelijk hun maaltijd van het buffet pakken en gaan eten."

Algemeen Dagblad,

Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling en tijdens de pauze zijn er diverse buffetten geopend in de foyers van het theater. Bij het zogenaamde delicatessenbuffet op zaalniveau zijn dan behalve champagne ook hartige versnaperingen te verkrijgen als luxe broodjes met variërend beleg, en taartpunten van de betere kwaliteit.

http://www.muziektheater.nl/

Opeens blijkt hij haar ook in het restaurant te hebben gezien. Aan het buffet: moeizaam onderhandelend met twee kinderen over de te kiezen maaltijd.

Opwaaiende zomerjurken, Oek de Jong,

Iwan stelt vervolgens de hele familie aan u voor terwijl u kunt genieten van de heerlijke, pikante worstsoorten die u op de buffetten vindt.

http://www.partycompany.nl/

Stenen pullen gevuld met koud Beiers bier zo voor het grijpen op het buffet.

Quissama, F. Springer,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


 • aan het buffet
 • achter het buffet
 • bij het buffet
 • langs het buffet
 • op het buffet

In het door de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV) uitgeroepen 'jaar van de studentenverenigingen' portretteert Mare de 'grote vijf'. In het laatste deel: bij Minerva hangen aan het buffet. 'Als je hier bar zegt, ben je fout bezig.'

http://www.leidenuniv.nl/mare/,

Ik zat net te denken aan een jongen die achter het buffet stond in een brasserie te Nice. Een geschikte jongen van 'n jaar of twintig.

Welverdiende onrust, Simon Carmiggelt,

Terwijl ik koffie dronk, kwam hij bij het buffet en bestelde: "een aardbeien slagroom."

Welverdiende onrust, Simon Carmiggelt,

Tweehonderd militanten schuiven langs het buffet, tillen kaas en brood op hun bord en graaien een glas rode wijn mee.

De Standaard,

De lunch wordt afwisselend op het buffet uitgestald of u krijgt deze aan tafel geserveerd.

http://www.kamphuisen.nl/schepen.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


buffet 3.0

maaltijd waarbij men zelf zijn eten haalt aan een toog of buffettafel en waarbij men kan kiezen uit diverse gerechten
Deze betekenis is afgeleid uit de gewoonte om voedsel op het buffet te plaatsen en de eters zelf de gelegenheid te geven om op te scheppen.

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 2.0 : 3.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een buffet…

is een maaltijd

 • [Plaats] is een maaltijdvorm die wordt toegepast in zelfbedieningsrestaurants en op feesten
 • [Activiteit of handeling] is een maaltijdvorm waarbij men zelf zijn eten haalt

  Algemene voorbeelden


  Na het concert was er een buffet maar daar is ze hooguit een halve minuut gebleven.

  Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

  Misschien kiest u liever voor een buffet met verschillende bruidsgebakjes in plaats van een taart.

  http://www.vanharte.nl/vol_br_bruidsbanket.htm

  A la carte diners verzorgen wij tot 40 personen. Voor groepen van 40 tot 150 personen verzorgen wij buffetten, samenstelling in overleg. Voorbeeld van een klein buffet; 2 soorten soep, broodjes assortie, diverse tortilla's, tostada's en burritas, voor 9,50 euro. Het meer uitgebreide buffet kost evenals a la carte 16 euro.

  http://www.cafe-vrijheid.nl/groepen.htm

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • het buffet openen

  Het tijdstip voor het plechtig aankondigen van het warme en koude buffet wordt steeds maar uitgesteld. Heel de zaal lijkt op ons te wachten. Als we blijven twijfelen wordt het buffet uiteindelijk toch geopend.

  De Standaard,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • een diner of buffet
  • diners en buffetten

  Lekker om af te sluiten met een gezellig diner of buffet.

  http://www.drieluik.com/

  Naast de basis horecamogelijkheden die wij bieden, geven wij ook inhoud aan diners en buffetten volgens de specifieke wens van de klant.

  http://www.partyschip.com/main_menu.htm

  Vaste verbindingen


  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  buffet 4.0

  afbeelding

  Bron: Maurits90
  ( Publiek domein )

  ((vooral) in België)

  restaurant of bar in een station; stationsrestauratie

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Betrokken betekenissen 2.0 : 4.0

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een buffet…

  is een gelegenheid; is een plaats

  • [Plaats] bevindt zich in een treinstation
  • [Activiteit of handeling] is een gelegenheid waar men iets kan drinken en/of eten

   Algemene voorbeelden


   De voorgevel van het stationsgebouw in Turnhout kreeg reeds een face-lift. In het gebouw kunnen de treinreizigers eindelijk weer een hapje eten of iets drinken in het buffet.

   De Standaard,

   Wie een pint wil drinken, moet óf naar het buffet van het station, óf naar de kiosk.

   De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

   Wat men ook beweert, de NMBS heeft de voorbije jaren grote inspanningen geleverd om de stations gezelliger te maken voor de reizigers. In de meeste buffetten bijvoorbeeld is het gezellig toeven en meestal kun je er ook lekker eten terwijl je wacht op een trein die met een kleine vertraging is aangekondigd.

   De vijfde macht, Pieter Aspe,

   In de stationshal is het gedempt druk, het buffet is beter en luidruchtiger beklant.

   De Standaard,

   Het station van Susch langs de smalspoorbaan die naar Davos leidt. Het is hier, in het kleine buffet, dat de onderzoeksjournalist Georges Cocquyt het vreselijke nieuws over Anna en haar niet te noemen daad zal vernemen.

   De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen